K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Mobilné telefóny používame už 45 rokov. Tu je prehľad tých, ktoré zmenili svet

Smartfón s pripojením na internet nosí vo vrecku už takmer každý. Príbeh tohto pre mnohých vôbec najdôležitejšieho kúska techniky sa začal veľmi dávno, pred 45 rokmi. Práve v apríli 1973 bol totiž predstavený prvý mobilný telefón.

Motorola DynaTAC – začiatok mobilnej éry

Predávať sa začal ešte o pár rokov neskôr za cenu tesne pod hranicou 4-tisíc vtedajších amerických dolárov. Po prepočte na dnešné ceny by sme sa dostali až k šialeným 9 400 dolárom, no aspoň nám ceny súčasných top modelov už nebudú pripadať až také prehnané.

Vtedajšia novinka mala neodmysliteľnú anténu, jednoriadkový LED displej a výdrž približne 10 hodín na jedno nabitie. Počas hovoru sa však dramaticky skrátila na 30 minút.

Motorola DynaTAC - prvý mobil na sveteK dnešným tenučkým “plackám” sme sa museli prepracovať cez niekoľko ďalších modelov, ktoré v čase svojho uvedenia na trh inšpirovali konkurenciu a posunuli vývoj míľovými krokmi dopredu. Tu je niekoľko z nich.

Motorola StarTAC (1996) – prvá “vyklápačka”

Rovnaký výrobca, no výrazne menší mobil za dostupnejších tisíc dolárov. Prišiel s prelomovou vyklápacou konštrukciou, ktorá inšpirovala aj ďalších. Ikonické "véčko" si zahralo v mnohých filmoch a čo je najdôležitejšie, prebiehajúci hovor ste mohli ukončiť frajerským zaklapnutím.

Neskôr pribudli aj displeje umiestnené zvonku, aby ste si ľahšie našli zmeškaný hovor alebo neprečítanú SMS.

Motorola StarTAC

Nokia 9000 Communicator (1996) – predchodca smartfónov

Mobil, ktorý síce netrhal rekordy v počte predaných kusov, no prakticky založil kategóriu moderných PDA-čiek a inteligentných telefónov, ako ich poznáme dnes. Hoci dokázal len zlomok z toho, čo najlacnejší dnešný smartfón, bol považovaný za skutočne pracovný nástroj.

Vážil rovných 397 gramov.

Nokia Communicator

Nokia 3310 (2000) – nezničiteľná legenda

Legendárne zariadenie, ktoré v takomto výbere skrátka nemôže chýbať. Dnes, aj 18 rokov po jeho prvom uvedení, je stále vďačným objektom vtipných obrázkov a koláží odkazujúcich na jeho povestnú výdrž a nezničiteľnosť pri nešetrnom zaobchádzaní.

Nokia sa z postu najväčšieho výrobcu mobilov na svete už dávno prepadla, no ani pri pokusoch o reštart v rukách nových majiteľov na pôvodnú 3310-tku nezabudla. Vlani ukázala druhú generáciu, už aj s podporou 3G sietí a surfovania na internete.

Nokia 3310

Sony Ericsson T68i (2001) – prvé farby a MMS

Na pohľad ničím nezaujme a pri spomínaní na najdôležitejšie mobily si ho vybaví len málokto. Ako prvý však prišiel s farebným displejom a podporou MMS správ. Práve farba a posielanie obrázkov môžno odštartovali boom selfie záberov a prispeli k tomu, že na svete každú minútu urobíme milióny fotografií – a väčšinu z nich samozrejme mobilom.

T68i síce fotoaparát ešte zabudovaný nemal, ale výrobca ho ponúkal ako pripojiteľné príslušenstvo.

Prvý mobil s fotoaparátom

Apple iPhone (2007) – jablková revolúcia

Nebol to prvý dotykový smartfón na svete a hoci na podporu 3G sietí, posielanie MMS či dokonca inštaláciu aplikácií z App Store sme si museli počkať do uvedenia jeho nástupcu s označením iPhone 3G, ide nepochybne o najrevolučnejší smartfón v histórii.

Displej dostal presnejšiu kapacitnú technológiu rozpoznávania dotykov, takže sme mohli zabudnúť na otravné ťukanie dotykovými perami a začať používať priamo naše prsty.

iPhone priniesol skutočné spojenie telefónu, internetového prehliadača a hudobného prehrávača. Raketovo tiež nakopol dovtedy stagnujúci vývoj aplikácií a mobilných hier, bez ktorých si už náš život možno ani nedokážeme predstaviť.Prvý iPhone

HTC Dream (2008) – prvý Android na scéne

Čo je najväčšia konkurencia iPhonov s iOS? Smartfóny s Androidom. HTC Dream bol prvým zariadením, ktoré poháňal prvý Android vo verzii 1.6 (aktuálne sa vyvíja Android P 9.0).

Zaujal pohodlnou QWERTY klávesnicou, ktorá – keď ste ju nepotrebovali – odpočívala pod farebným dotykovým displejom.

Pre ešte presnejšie ovládanie ste mohli palec priložiť na guľôčku v strede, ktorá fungovala ako myš na počítači. 

Prvý mobil s Androidom

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google