K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Nový Android P 9.0 prinesie upravený vzhľad a dlhšiu výdrž batérie

Android 8.0 Oreo sa pomaly udomácňuje na najnovších smartfónoch všetkých značiek, no Google myslí aj na budúcnosť a usilovne pracuje na jeho nástupcovi. Verzia s poradovým číslom 9.0 bude pokračovať v nastolenom trende a hoci si na odhalenie oficiálneho mena budeme musieť ešte chvíľu počkať, už teraz je jasné, že bude začínať na písmeno P.

Google sa totiž abecedného označenia drží už niekoľko rokov:

  • Android 2.3 Gingerbread (December 2010)

  • Android 3.0 Honeycomb (Február 2011)

  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich (Október 2011)

  • Android 4.1 Jelly Bean (Júl 2012)

  • Android 4.4 KitKat (Október 2013)

  • Android 5.0 Lollipop (November 2014)

  • Android 6.0 Marshmallow (Október 2015)

  • Android 7.0 Nougat (August 2016)

  • Android 8.0 Oreo (August 2017)

Nový Android P 9.0 má priniesť drobné úpravy vzhľadu. Do “nového šatu” sa oblečie najmä horná lišta s upozorneniami a rýchlymi prepínačmi pre aktiváciu Wi-Fi, Bluetooth, Letového režimu či mobilných dát.

Android P 9.0

Zmenené je tiež okno pre úpravu hlasitosti a prakticky všetky systémové animácie pri otváraní aplikácií a ponúk.

Aj so samotnými notifikáciami toho budete môcť robiť oveľa viac. Po doručení správy uvidíte v náhľade celé prílohy a obrázky, spolu s možnosťou rýchlych odpovedí v podobe prednastavených konceptov - napríklad "Uvidíme sa" alebo "Prepáč, nemôžem".

Android P 9.0

Ak robíte veľa screenshotov, ktoré potom zdieľate so svojimi priateľmi, určite oceníte zabudovaný editor pre ich rýchle orezanie, dokreslenie poznámok alebo zvýraznenie určitých častí.

Výrobcom budúcich smartfónov zasa pomôže softvérová podpora pre výrez v hornej časti displeja tak, ako sme ju prvýkrát videli na technologicky vyspelom iPhone 8 od Applu. Dá sa totiž predpokladať, že mnohí tento charakteristický prvok rýchlo odkopírujú.

Vibrácie mobilu sa dočkajú nastavenia viacerých úrovní intenzity. Taktiež spúšťanie šetriaceho režimu pre úsporu energie v batérii si budete môcť načasovať a hlavne – pri pripájaní na Wi-Fi siete, alebo Wi-Fi hotspoty, sa systém spýta, či ich má smartfón využívať naplno, alebo počítať s tým, že prenesené megabajty (napríklad v hoteli) môžete mať spoplatnené mimo svoje už predplatené dátové balíky u svojho operátora.

Android P 9.0Na novú úroveň sa dostanú všetky multimédiá. V Androide P 9.0 pribudne podpora pre HDR videá a HDR obsah z YouTube. Túto technológiu poznáte z najmodernejších televízií alebo fotoaparátov, kde výrazne zvyšuje kontrast snímok.

Vývojársku verziu nového Androidu P môžu aktuálne skúšať majitelia smartfónov Google Pixel a Google Pixel 2. Oficiálne vydanie pre ostatných výrobcov, ktorí potom deviatku začnú inštalovať do svojich modelov, sa očakáva v tretej štvrtine tohto roka.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google