K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

SMS-ky sú tu s nami už 25 rokov. Pomaly však vymierajú

Prvá SMS-ka sa objavila presne 3. decembra 1992. Vtedy z klasického počítača, ktorý vlastnil chlapík menom Neil Papworth, odišiel Richardovi Jarvisovi z Vodafonu kratučký text “Veselé Vianoce” na jeden z vtedajších mobilných telefónov. Tým bol model Orbitel 901 s hmotnosťou 2,1 kilogramu. Podstatou tejto “akcie” bol fakt, že vtedajšie mobily ešte nemali žiadnu formu klávesnice.

Odvtedy sa SMS-ky stali prakticky najpopulárnejšou formou komunikácie a je to práve Štedrý deň, kedy operátori zaznamenávajú najhustejšiu prevádzku. V sieti 4ky to bolo vlani presne 1 308 769 správ.

Keď sa však do svojho priečinka s textovými správami pozriete dnes, zrejme zistíte, že väčšinu z tých prijatých správ, ktoré vám zaberajú miesto na mobile, tvoria bankové výpisy, potvrdzovacie kódy alebo informácie od vášho operátora. Kde sú priatelia a známi?

Možno si s nimi píšete častejšie cez niektorý z populárnych instant messengerov, ktoré sú zadarmo, ponúkajú funkcie navyše a potrebujú len pripojenie k internetu.

1. Facebook Messenger

O zmenách na Facebooku po zavedení Prieskumníka si môžete myslieť všeličo, ale správy cez Messenger sú rýchle, dostupné a k ich použitiu tiež láka možnosť odosielať fotografie alebo videá. Po samotnom Facebooku a YouTube ide o tretiu najsťahovanejšiu aplikáciu pre smartóny vôbec.

FB messenger2. WhatsApp

Túto službu používa každý deň viac než miliarda používateľov. Jej výhodou je hlavne spárovanie s klasickým telefónnym číslom. Ak teda poznáte kontakt na svojho starého známeho a viete, že WhatsApp aktívne používa, po nainštalovaní aplikácie ho na svojej obrazovke pravdepodobne uvidíte online.

WhatsApp

3. Skype

Známa aplikácia Skype v súčasnosti na svojej popularite trochu stráca – vyššie spomínané duo aplikácií dokáže prakticky to isté a ešte omnoho viac... Napriek tomu je služba vlastnená Microsoftom doslova synonymom pre videohovory. Možno už o nej počuli aj vaši starí rodičia. Zo všetkých je najpopulárnešia vo firmách a biznis prostredí – dokáže totiž zdieľať celú obrazovku počítača a prezentácie.

Skype

4. WeChat

Že ste o tejto službe ešte nepočuli? V Číne je však všetko inak! V týchto končinách WeChat nesprostredkúva len komunikáciu s priateľmi, ale aj platby v obchodoch, taxíkoch, výdajných automatoch a podobne. Postačí naskenovať všadeprítomné QR kódy. Rovnakým spôsobom získate informácie o dielach v múzeách alebo parkoch.

5. Telegram

Ak sa pri chatovaní cez internet necítite dostatočne bezpečne, pomôcť by vám mal práve Telegram Messenger. Komunikácia prechádza cez náročné šifrovanie a podľa slov vývojárov ju nie je možné odchytiť. Nemá limit pre odosielanie príloh a umožňuje vytvárať obrovské skupiny s až 50-tisíc členmi. To sa hodí pri komunikácii používateľov s rovnakými záujmami, hoci sa navzájom nepoznajú.

Telegram

Nezabúdajte, že v sieti 4ky vás jedna SMS stojí iba 4 centy a s paušálom TO.∞ sa nemusíte obmedzovať vôbec. Pokojne môžete vyskúšať všetky z vyššie uvedených aplikácií a vybrať si tú najvhodnejšiu. A ak by vás zaujímalo, ako tématicky obliecť svoj smartfón do vianočného šatu, poradíme vám. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google