K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Záujem o smartfóny klesá. Nový mobil kupujeme každé 2 až 3 roky

Nadšenci technológií možno poznajú tzv. Moorov zákon. Ten tvrdí, že rýchlosť počítačov, smartfónov a inej elektroniky sa každých 18 mesiacov zdvojnásobí, pričom cena top modelov zostáva viac-menej rovnaká.

Že toto pravidlo platí, určite potvrdí aj pohľad na vaše predchádzajúce mobilné telefóny. Ešte na prelome milénií ste pravdepodobne vlastnili kúsok s jednoduchým čiernobielym displejom a tlačidlovým ovládaním.

V roku 2008 to mohol byť napríklad prvý dotykový iPhone a dnes vo vreckách nosíme zariadenia, ktoré svojím výkonom s prehľadom zahanbia akýkoľvek notebook.

Starý mobil

Dosiahli smartfóny svoj vrchol?

Rýchlosť však nie je všetko. Je zrejmé, že stále väčšie displeje a kvalitnejšie fotoaparáty nemôžu výrobcovia dodávať na pulty obchodov donekonečna.

Vlaňajšia správa analytickej spoločnosti Gartner tvrdí, že predaje smartfónov sa začali prepadať už v roku 2017. Najatraktívnejším obdobím je samozrejme čas pred Vianocami, ekonómovia preto porovnávali práve ten. V poslednom štvrťroku 2017 sa na celom svete predalo takmer 409 miliónov zariadení, kým rok predtým to bolo až 432 miliónov.

Predaje smartfónov

(Zdroj: Gartner.com) Údaje v miliónoch kusov

Posledné čísla tiež ukazujú, že smartfóny nám vydržia dlhšie. Inak povedané, s výkonom, funkciami a výdržou batérie sme natoľko spokojní, že o novom mobile uvažujeme v priemere každého 2,6 až 2,7 roka.

 

Výrobcovia skúšajú nové cesty, ako zaujať

Ak bude tento trend pokračovať, časť výrobcov sa môže dostať do problémov. Znovuzrodená Nokia sa z nich dostáva iba pomaly a pochybnosti už dlho visia aj nad ďalšími, kedysi silnými značkami. Treba teda skúsiť niečo iné.

Samsung sa chystá na uvedenie svojej novej vlajkovej lode Galaxy S10, ktorá má zákazníkov nalákať na unikátny vzhľad. Displej bude zaberať celú prednú stenu, okrem malého výrezu na fotoaparát.

Samsung Galaxy S10

Oppo, Meizu a Xiaomi skúšajú šťastie s vysúvacími konštrukciami, z ktorých prednú kameru v prípade potreby vystrelia elektromagnety. Tie však zároveň vyvolávajú otázky o životnosti takýchto riešení. Tento rok by sme sa mali dočkať tiež nástupu skladacích smartfónov a tabletov, ktorých displeje bez problémov zložíte na polovicu.

Druhou možnosťou, ako prežiť, je hľadanie príjmov inde. Apple sa už tri roky snaží o budovanie svojej hudobnej služby Apple Music, kde zákazník platí pravidelné mesačné predplatné a údajne uvažuje aj o streamovacej službe s filmami a seriálmi, ktorá by mala konkurovať Netflixu.

Skladací smartfón

Nižšie predaje smartfónov ale v žiadnom prípade neznamenajú, že svoje aktuálne mobily používame zriedkavejšie, alebo, že presurfujeme menej dát. Výber toho správneho operátora preto stále zostáva dôležitý.


Využite svoj smartfón na makSIMum so 4kou. Vo 4ke môžete mať nádielku dát ale aj voľných minút a SMS-iek vďaka novým paušálom SLOBODA už od 5 € mesačne, a v celej EÚ.

Pre tých náročnejších má nový paušál SLOBODA NEKONEČNO + za 20 € mesačne s nekonečnými MIN/SMS v celej EÚ aj nekonečnými 4G dátami.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa v dátovaní naozaj nechcú obmedzovať, odporúčame vám nový paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými 4G dátami za 12 € mesačne. Teraz ho môžete získať na prvý mesiac úplne zadarmo pri objednaní cez e-shop s novou SIM kartou.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google