K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Prichádza „nugátová“ verzia Androidu. Čo nové prinesie?

Internetový gigant Google koncom augusta oficiálne predstavil najnovšiu verziu svojho operačného systému Android. Už tradične dostáva každá nová verzia Androidu označenie podľa sladkosti začínajúcej na nasledujúce písmeno v abecednom poradí. Po verzii Android 6.0 Marshmallow po prvýkrát nechal Google úlohu vybrať sladkosť začínajúcu na písmeno „N“ verejnosti. Používatelia z celého sveta tak mohli navrhnúť meno nového Androidu a najviac sa ich rozhodlo pre „Nougat“. Pozrime sa, na aké chuťovky sa môžeme tešiť v „nugátovom“ Androide!

Android 7.0 Nougat prináša jednoduchšie ovládanie, viac možností prispôsobenia a vyššiu bezpečnosť

Asi najužitočnejšiu novinkou nového Androidu je možnosť zobraziť na jednej obrazovke dve aplikácie súčasne cez rozdelenie obrazovky - tzv. splitscreen. Ak napríklad radi pozeráte videá na YouTube, ale uvítali by ste možnosť robiť popritom aj niečo užitočné, tak vás táto nová multitasking funkcia určite poteší. To, v spojení ďalšou skvelou novinkou, v podobe rýchleho prepínania medzi dvojicou naposledy použitých aplikácií, vám tak umožní napríklad pohodlne sledovať video na YouTube a zároveň jednoducho prepínať medzi chatom a prehliadačom.

TIP: Ako na rozdelenie obrazovky v Androide 7.0 Nougat?

1.    Spustite alebo vyberte aplikáciu, ktorú chcete mať na hornej polovici obrazovky, napr. YouTube. Podržte dlhšie tlačidlo prepínania aplikácií (štvorec), až kým sa aplikácia nepripne na vrchnú časť obrazovky. Tlačidlo “štvorec” sa pritom zmení na dva obdĺžniky nad sebou, označujúce rozdelenie obrazovky.

2.    Ťuknutím na tlačidlo prepínania aplikácií vyberte aplikáciu, ktorá sa zobrazí na spodnej časti obrazovky.

3.    Ak máte spustených viacero aplikácií, môžete v spodnej časti obrazovky jednoducho, dvojitým ťuknutím na tlačidlo prepínania aplikácií, prepínať dve naposledy spustené aplikácie.

4.    Rozdelenie obrazovky ukončíte opätovným podržaním prsta na tlačidle prepínania aplikácií.

Nový Android si môžete ešte viac prispôsobiť

V Androide 7.0 si môžete prispôsobiť a popresúvať ikony v paneli rýchleho prístupu, cez ktorý ovládate Wi-Fi, Bluetooth, jas displeja, či ďalšie funkcie. Podržte prst na ikone a potiahnutím prsta ju presuňte ju na miesto, ktoré vám najviac vyhovuje. Tí, ktorí hovoria viacerými jazykmi, určite ocenia podporu viacerých lokálnych jazykov. Môžete tak napríklad vyhľadávať informácie na internete v každom zo zvolených jazykov. Ak radi posielate smajlíkov, tak si v novom Androide prídete na svoje, obsahuje totiž viac ako 1500 emotikonov.

Redizajn notifikácií a okamžité odpovede

Modernizáciou prešiel aj systém notifikácií, ktoré sú po novom prehľadnejšie. Navyše v notifikáciách aplikácií môžete už priamo odpovedať a nemusíte čakať kým sa spustí samotná aplikácia.

Android šetrný k batérii aj dátam

Už predchádzajúca verzia Androidu ponúkla režim Šetrenia batérie, ak sa telefón vybil pod kritickú hranicu. V novom Androide môžete zapnúť režim šetrenia batérie kedykoľvek sa rozhodnete svoj smartfón odložiť na stôl, či do tašky.

Ak nechcete aby aplikácie sťahovali dáta na pozadí, bez vášho vedomia, zapnite si novú užitočnú funkciu Šetrič dát, ktorú nájdete v nastaveniach pod voľbou Spotreba dát. Cez Šetrič dát si môžete zvoliť, ktoré aplikácie môžu pristupovať k internetu na pozadí, a tak sa vám už nestane, že vám aplikácia minie mobilný internet.

Andorid 7.0 prichádza s bezpečnostnou novinkou, ktorou je šifrovanie na úrovni súborov pre lepšiu ochranu používateľov. Nugátová verzia sľubuje tiež rýchlejšie aktualizácie a štart zariadenia a jednotlivých aplikácií. Okrem toho prinesie nové možnosti v oblasti hier a 3D grafiky a pridá podporu pre virtuálnu realitu, pre ktorú neskôr pribudnú aj nové zobrazovacie zariadenia a herné ovládače, takže sa určite máme na čo tešiť.

Nový Android 7.0 Nougat je už teraz dostupný pre zariadenia Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C a podporu nového operačného systému pre svoje najnovšie modely oznámili poprední výrobcovia mobilných zariadení ako SONY, LG, či HTC a postupne sa pridávajú aj ďalší.

Vedeli ste že?
Slovo nugát pochádza z katalánskeho pan nogat, čo znamená orechový chlieb a je tradičnou sladkosťou v tomto španielskom regióne a okolí. Aj preto nám môže tradičný nugát, vyrobený z medu, mandlí a vaječných bielkov skôr pripomínať u nás známejší turecký med. Čokoládový nugát, ako ho poznáme z bonboniér, sa označuje ako „viedenský“ nugát. V škandinávskych krajinách sa slovom nugát označuje aj čokoládová nátierka s lieskovými orieškami u nás známa ako Nutella.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google