K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Ako vznikol internet? 5 slovenských a svetových míľnikov, ktoré by ste mali poznať

Dokážete si ešte predstaviť život bez internetu? Hoci by nám možno pauza od toxického obsahu na sociálnych sieťach, miliónov hodín trochu zbytočných videí či neustále pípajúcich notifikácií občas prospela, dnešný svet by bez webov a webstránok len ťažko fungoval. 

A hoci v auguste pravidelne oslavujeme deň internetu, odpoveď na otázku, kedy presne internet vznikol, nie je vôbec jednoduchá! 

Internet nie sú (len) webové stránky

Kedykoľvek odošlete zo svojho počítača alebo mobilu správu, posielate ju vlastne na iný počítač (server). 

To isté sa týka vašich obľúbených webových stránok, ktoré sú taktiež uložené na iných serveroch. 

Pôvodnou myšlienkou “internetu” bolo práve spojenie viacerých počítačov do jednej siete a niekedy do 60. alebo 70. rokov minulého tisícročia môžeme vystopovať projekt amerického Ministerstva obrany, ktorý nakoniec dostal názov ARPANET

ARPANET

Mapa prístupových bodov ARPANET niekedy po roku 1970 (wikimedia.com / Semaforo GMS)

V roku 1971 bolo takto spojených len 15 centier po celom svete (najmä v USA), pričom išlo o vojenské základne, ale aj rôzne americké univerzity. 

Cez sieť sa už vtedy prenášali pakety a komunikovalo niektorými z dnes známych protokolov (TCP/IP), no hoci ste sa s počítačmi na druhej strane krajiny dokázali spojiť, vyhľadávanie informácií na nich bolo extrémne náročné, spomína Viasat.com

Všetko zmenili až ozajstné WWW stránky

To nás hnevalo najmä tu v Európe. Presnejšie Tima Bernersa-Leeho vo švajčiarskom CERN-e, ktorý 6. augusta 1991 “zapol” prvú webovú stránku na svete. A dodnes si ju môžete otvoriť

Priniesla hneď niekoľko revolučných prvkov, z ktorých sa na internete tešíme dodnes.

Prvý web na svete

Mala napríklad URL adresu, teda ak chcete svoj názov, ako napríklad Google.com alebo 4ka.sk. Za týmito adresami sa neskrýva nič iné, než IP adresy počítačov, na ktorých sú stránky uložené, no tie by si nikto z nás určite nezapamätal. 

Práve URL adresy neskôr začali pribúdať ako huby po daždi, keď si ich na svoje meno začali registrovať firmy, veľké spoločnosti, ale aj jednotlivci – jednotný a jednoduchý spôsob používania už dokázal zaujať celý svet. 

Druhým dôležitým prvkom bolo jej fungovanie v HTML jazyku, teda všetkom tom kóde, ktorý vám ukáže nadpisy, vyboldovaný text a najmä typické modré odkazy na úplne iné podstránky. 

Bez týchto “linkov” by ste sa totiž na internete nikam ďalej nedostali. Samozrejme, dnes už máme na weboch aj obrázky, videá, farbičky a oveľa krajšie formátovanie, no pôvodný HTML tam na pozadí stále niekde je. 

HTML

Internet na Slovensku

U nás boli začiatky podobné, ako tie “celosvetové”. Ako spomína SME, v Česko-Slovensku sme sa online pripojili presne 13. februára 1992 na pôde pražskej univerzity ČVUT (České vysoké učení technické).

Jednotlivé univerzity či iné organizácie už vtedy mali svoje vlastné počítačové siete, ktoré fungovalo podobne, ako “internet”. Ešte v roku 1991 napríklad slovenské univerzity vymysleli SANET, ktorý o rok neskôr zakúpil vôbec prvý server u nás a mapoval všetky webstránky s koncovkami .cs (Česko-Slovensko) a neskôr .svk a dnešnú .sk.

Samozrejme, keď už sme poznali HTML a dokázali budovať na dnešné pomery jednoduché webové stránky, začali sa aj u nás pridávať prvé firmy, prvé spravodajské weby, vyhľadávače, diskusné fóra a podobne. 

Od pomalého dial-upu k optike, mobilom a 5G

Hoci tu internet ako taký bol a fungoval, pripojiť sa k nemu bolo pre bežné domácnosti extrémne náročné a drahé.

Ako však pribúdal obsah, rástol aj záujem. Domov sme si zavádzali prvé dial-up pripojenia, ktoré bolo charakteristické typickým vytáčaním pri pripájaní sa do internetu.

Až do príchodu DSL a optických liniek sme však často platili za každú minútu pripojenia, čo by dnes, keď sme na internete 24 hodín denne a e-maily či správy nám na displejoch vyskakujú v reálnom čase, bolo úplne nemysliteľné. 

Druhou revolúciu však bolo odstrihnutie internetu od káblov, teda jeho presun do mobilov a smartfónov vďaka 2G, 3G, 4G či dnes už aj 5G sieťam

Bola to totiž práve možnosť využívať internet kedykoľvek, na zariadení, ktoré máme neustále vo vrecku (a navyše dobre fotí a nakrúca videá), ktorá v nás odštartovala túžbu zdieľať gigabajty dát a posielať tisíce správ každý deň. 

Internet v mobile

Vďaka 4ke doma na optike aj na mobile cez 4G a 5G

4ka dnes váš mobil pripojí na internet takmer kdekoľvek po celom Slovensku.

Nový paušál SLOBODA DÁTA vám navyše ponúka neobmedzený objem dát v celej SR, takže môžete internet využívať do sýtosti a naozaj bez limitov. SLOBODA DÁTA stojí pri kúpe s novou SIM kartou cez náš e-shop len 4 eurá na prvých 30 dní. 

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google