K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Fotiť na mobil ako profesionál? Vďaka týmto tipom to dokážete

Najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte práve pri sebe. To mobil rozhodne spĺňa, no moderné smartfóny dnes množstvo veľkých digitálnych foťákov skutočne porazia aj v kvalite záberov

Áno, veľký čip či obrovský objektív, ktorými prejde veľa svetla, ničím nenahradíme, no smartfóny vyrážajú do boja v tzv. “počítačovej fotografii” – kedy nedostatky dobieha supervýkonný procesor a chýbajúce pixely dopočítava umelá inteligencia. 

Takže pokiaľ nechcete vláčiť naozaj profesionálnu zrkadlovku, manuálne ostriť a hrať sa s clonou, na dovolenku si pokojne zoberte len mobil. 

Nie je mobil ako mobil – z megapixelov už na zadok nepadneme

Treba vám v mobile 50-megapixelový, alebo dokonca 108 Mpix fotoaparát? Odpoveď je jasná: Zrejme nie. 

Hoci výrobcovia často ohurujú číslami, v praxi aj z takto veľkých čipov často lezú len “normálne” 12 Mpix fotografie, aké má napríklad iPhone. Všetko rozlíšenie je používané najmä na výrazy a zoomovanie do diaľky – teleobjektív však vždy ponúkne nižšiu kvalitu ako ten základný, takže si ho nechajte skôr na momentky posielané kamošom cez Messenger. 

Čo najviac používajte základný fotoaparát (1x priblíženie), prípadne, ak fotíte skupiny ľudí, budovy, alebo skrátka chcete iný uhol pohľadu, širokouhlý objektív, ak ho váš mobil ponúka. 

Smartfón s teleobjektívom

Sú však aj momenty, kedy má klasický foťák navrch, napríklad pri fotení portrétov, ktoré majú vďaka správnej clone efektne rozmazané pozadie.

Malé objektívy v mobiloch takéto niečo nedokážu, no Portrétový režim ponúkajú aspoň v podobe softvéru, ktorý pozadie rozostrí dodatočne. 

Získate tak na oko pekné zábery, hoci v detailoch niekedy stále objavíte chyby, kedy je ostré to, čo by nemalo a naopak. Náš tip je teda portrétový režim používať striedmo, nastaviť ho pokiaľ možno na nižšiu intenzitu a vždy urobiť fotku s ním, aj bez neho. Uvidíte, čo vyjde lepšie. 

Portrét foto režim

Naopak, keď si vyberáte mobil aj s ohľadom na čo najlepšie fotky, skúste vybrať taký, ktorého foťáky disponujú optickou stabilizáciou

Rozdiel pocítite pri nahrávaní videí, ale aj pri snímaní nočných záberov, kedy stabilizácia vyrovnáva otrasy vašich rúk a dokáže použiť dlhší čas expozície – čo znamená jasnejšie zábery. 

Pár tipov na mobil so skvelým foťákom lacnejším o 210 €

Dobré zábery získate aj z mobilov v ponuke 4ky. Ku všetkým zariadeniam navyše môžete získať aj Bonus na telefón, ktorý znižuje mesačný poplatok za zariadenie až o 7 eur mesačne.

Podľa zvoleného paušálu tak môžete mať telefón lacnejší až o do výšky 210 eur (za celú dobu splácania). Bonus sa aplikuje automaticky pri objednávke cez e-shop a na všetky smartfóny pri objednávke so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA. 

Vybrať si môžete napríklad najnovší iPhone 13 s klasickým aj širokouhlým fotoaparátom. 

Práve iPhone dotiahol softvérové vylepšovanie záberov takmer k dokonalosti a má aj optickú stabilizáciu či šikovné nástroje na úpravu záberov priamo v galérii. 

iPhone 13 vám ponúkame aj rovno s paušálom SLOBODA 300 + plným dát, pričom obel môžete splácať len za 41,25 eur mesačne na 24 mesiacov. Za mobil aj s pauśálom sa to určite oplatí!

iPhone 13

Lacnejšou alternatívou je nadupaná Motorola Edge 30 5G v rovnakej kombinácii s paušálom s 16 GB dát a 300 minútami / SMS za 18,75 eur mesačne

Má až 50 Mpix fotoaparát, širokouhlý fotoaparát a dokonca makro objektív pre zaujímavé detaily, napríklad prírody. 

Hlavná šošovka ponúka svetelnosť až f/1.8, takže bude spoľahlivá aj pri nočných záberoch. Tretí objektív na chrbte pomáha pri rozostrovaní pozadia v režime portrét, no o slovo sa hlási aj 32 Mpix selfie kamera. 

Motorola

5 ďalších tipov na dokonalé fotky (a selfies)

  1. Kľúčom k dobrým fotkám je dobré svetlo. V miestnosti si rozsvieťte, rozstiahnite okná alebo použite blesk. Pamiatky zas môžete fotiť počas jasného a nie zamračeného dňa, prípadne využiť tzv. “zlatú hodinku”, teda čas tesne potom, ako slnko vyjde, prípadne tesne predtým, ako zapadne. 

  1. Potrebujete pevné ruky. Nebojte sa mobil alebo ruky oprieť o múr, stôl alebo aspoň pokrčte ruky a stiahnite ich k telu. Hanbiť sa nemusíte ani za statív či stabilizátor.

  1. Foťte veľa. Aj rovnakých záberov. Viete, čo je kľúčom k najlepšej selfies? Influenceri si ich za deň urobia aj desiatky. 99 % bude na vyhodenie, no tá jedna, tá vám vyhrá najviac lajkov! 

  1. Fotky skúste upraviť. Nemyslíme práve ťažkotonážne instagramové filtre. Skúste pridať jas, znížiť kontrast alebo posunúť farby o 5 či 10 % jedným alebo druhým smerom. Menej je v tomto prípade viac a napríklad možnosti úprav v iPhone sú takmer dokonalé. 

Úprava fotiek

  1. Zamieriť a stlačiť spúšť nestačí. Mobily k tomu síce lákajú, no aj tu môžete dotykom na displej určiť bod, kam má fotoaparát zaostriť, prípadne ťahaním prsta upravovať expozíciu. Existujú dokonca aj aplikácie ako Google Camera (Android) alebo Halide (iOS), ktoré vám umožnia ovládať clonu a čas uzávierky ako na profesionálnej zrkadlovke, ak váš mobil neponúka manuálny režim. 

Fotoaparát v mobile

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google