K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Sloboda na svahu: Do freeride lyžovania treba ísť s rozumom a pokorou

Len pár dní a Jasná bude strediskom jedinečného športového zážitku - 18. ročníka kvalifikačného kola najvyššej kategórie svetových pretekov freeride lyžovania. Tradičná súťaž vo freeride zjazde Jasná Adrenalín 2020 (11.-15. marec 2020) spojí milovníkov adrenalínu s fanúšikmi lyžovania vo voľnom teréne. 

Okrem súťažiacich z celého sveta sa zúčastní aj slovenský reprezentant Ján Tajboš, ktorý bude bojovať o získanie cenných bodov do freeridového finále.

Súťažíš v adrenalínovom športe - freeride lyžovaní. Ako by mala vyzerať výbava freeridistu?

Freeride je lyžovanie vo voľnom teréne na neupravenom svahu s rôznymi prírodnými prekážkami. Kvôli stabilite na neupravenom snehu sa používajú dlhšie a širšie lyže. Čo sa týka bezpečnosti, každý freerider by mal so sebou mať lavínovú výbavu - lopatku, sondu a lavínový vyhľadávač. Ja používam aj prilbu a chránič chrbta.

Ako sa treba pripraviť pred jazdou vo voľnom teréne?

Musíte poznať terén a aktuálne snehové podmienky. Tak viete predísť nepríjemným situáciám, akými sú lavíny, stratenie sa v teréne, či ocitnutie sa niekde nad veľkým bralom. To všetko sú nepredvídateľné udalosti, na ktoré sa treba pripraviť. Vždy vravím - je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť.

Do Jasnej ťa privádzajú preteky Jasná Adrenalín 2020. Ako vyzerá súťaženie vo freeride?

Osobne jazdím svetovú sériu Freeride World Qualifier, čo je v podstate kvalifikačná súťaž do profesionálnej série Freeride World Tour. Súťažiaci mladší ako 18 rokov môžu jazdiť v sérii Freeride Junior Tour.

FWQ preteky sa delia podľa rankingu od jednej hviezdičky po štyri. Keď s freeridom začínate, musíte začať na jednej hviezdičke a zbierať body. Na základe tých bodov sa dostávate vyššie. Ak sa vám podarí bodovo vyhrať vo FWQ, postupujete do finále v FWT.

Na týchto pretekoch si nemôžete zajazdiť kopec pred súťažou. Máte jedinú možnosť - napozerať si ho ďalekohľadom a vybrať si vlastnú cestu dolu. Väčšinou sa ide iba jedna jazda, ktorú vám hodnotia rozhodcovia. Hodnotí sa výber línie, plynulosť jazdy, technika jazdy, skoky a triky.

Čo ťa na freeride najviac baví?

Najviac ma na tom baví tá sloboda - žiadna predpísaná trať, nič. Predo mnou je iba kopec a je na mne, akú trasu si vyberiem.

Aké appky používaš na svahu?

Viem, že v dnešnej modernej dobe existujú rôzne vymakané aplikácie, kde si viete pozrieť terén, ktory chcete jazdiť, už aj v 3D. Sú to v podstate takí vodcovia v telefóne. Ja ich nevyužívam. Otváram iba appky na predpoveď počasia a klasické mapy.

Tipy pre začiatočníkov freeride lyžovania?

Freeride nie je pre lyžiarov, ktorí sú na svahu prvýkrát. Pre skúsenejších, ktorí s tým chcú začať, mám jednu radu: treba do toho ísť s rozumom a pokorou. Hory môžu byť aj nebezpečné miesto a zbytočná frajerina sa neopláca. Fotka na instáči nie je všetko. Ďalšie rady: nejazdite osamote a nabaľte si lavínovú výbavu. Sebareflexia tiež neublíži.

Existujú na Slovensku freeridové kluby?

O takých zatiaľ neviem, ale vo svete je viacero klubov, ktoré sa venujú freeride aj freestyle lyžovaniu - Španielsko, Francúzsko, Švajčiarsko...

Na Slovensku je dosť priestoru na freeride, či už vo Vysokých Tatrách alebo vo Vrátnej, ale najdostupnejšia je Jasná, kde máte bez šľapania z lanovky veľa možností na jazdenie.

Čo pre teba znamenajú preteky Jasná Adrenalín 2020?

Patria medzi najprestížnejšie preteky série FWQ. Keďže majú štyri hviezdičky, stretávajú sa tu top jazdci sveta, často aj jazdci z FWT, lebo aj oni potrebujú cenné body. Pretekový kopec je tu technicky náročnejší a ukazujú sa tu schopnosti pretekárov. Býva tu veľmi vysoká úroveň jazdenia.

Jasná je pre mňa domovský kopec. Preteky tu sledujem v podstate odmalička a vždy som si to chcel skúsiť. Preto som veľmi rád, že som sa umiestnil na štartovacej listine.

S akými ďalšími menami svetového kalibru si budeš merať sily?

V podstate celé štartovné pole sú top jazdci sveta, ale spomeniem pár ľudí: Måns Fors Källstrand je víťaz zo Silvretta Montafon, Maël Ollivier vyhral La Rosiere a je aktuálne najvyššie nasadený pretekár FWQ, Cooper Bathgate bodoval na Revelstoke a Maxime Chabloz vyhral v juniorskej tour.

Ako vyzerá letná sezóna freeridera?

Snažím sa udržať vo forme, ako sa dá - hlavne bicykel a tréningom v telocvični.

Čo pre teba znamená sloboda?

Mať možnosť vybrať si a rozhodnúť sa.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google