K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Oslávme Medzinárodný deň žien! Jedna z nich stojí aj za dnešnými mobilmi

Tento mesiac patrí nežnejšiemu pohlaviu. 8. marca totiž oslavujeme Medzinárodný deň žien. Matkám a dcéram ale vďačíme aj za mnoho výdobytkov modernej techniky.

Pokiaľ v ruke práve držíte svoj smartfón, mali by ste poznať aspoň meno Hedy Lamarrovej. Táto rakúsko-americká vynálezkyňa sa síce preslávila najprv ako herečka, no stála tiež za objavom technológie rádiového prenosu dát, pri ktorej sa vysielač aj prijímač synchrónne a  neustále prelaďuje na ďalšie frekvencie. Tým sa zvyšuje zabezpečenie signálu pred rušením, ako aj jeho sila.

Mobilné telefóny

Technológiu, ktorú Hedy spoločne s Georgeom Antheilom neskôr ponúkli americkému námorníctvu, využívajú aj dnešné Wi-Fi routre, ktoré do našich mobilov posielajú domáci internet.

Wi-Fi site operujú na niekoľkých rôznych kanáloch, pričom router aj mobil medzi nimi prepína preto, aby sa vyhol rušeniu od susedov alebo iných zariadení. Týmto vynálezom sa inšpiroval aj Bluetooth, cez ktorý pripájame slúchadlá, satelitná televízia, či polohový systém GPS.

Hedy Lamarr

Hedy Lamarrová, vlastným menom Hedwig Eva Maria Kieslerová, si tento vynález dala patentovať v roku 1942. Armáda ho nakoniec nepoužila, takže zostal ešte pár rokov zabudnutý, kým sa ho chopila firma s názvom Sylvania Electronic Systems Division.

Technológia ešte potrebovala pár desiatok rokov, kým bola dostatočne malá na to, aby sa dala použiť v bežných mobilných telefónoch. Na jej odkaz si ale môžeme spomenúť doslova každý deň, keď sa pripájate na Wi-Fi alebo počúvate hudbu cez bezdrôtové slúchadlá!

Spomeňte si na Hedy aj vtedy, keď si budete užívať nekonečné dáta so SLOBODOU DÁTA za 14 eur mesačne, ktoré sú dostupné v celej SR.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google