SWAN začína budovať mobilnú sieť

Telekomunikačný operátor SWAN podpísal kontrakt so spoločnosťou ZTE na dodávku technológií pre výstavbu mobilnej komunikačnej siete 4G/LTE.

Spoločnosť SWAN vybuduje do konca roka 2014 prvých 300 základňových staníc pre svoju plnohodnotnú mobilnú 4G sieť. Technológiu dodá čínska spoločnosť ZTE. Prvé testovacie hovory sa očakávajú v októbri. Plánom operátora je do troch rokov vybudovať mobilnú 4G sieť s viac ako 1100 základňovými stanicami na území SR.

„Od dodávateľa požadujeme výnimočné medzinárodné referencie a schopnosť v čase naplniť svoj záväzok“, uviedol Martin Mosný, riaditeľ pre stratégiu a rozvoj spoločnosti SWAN. Čínska spoločnosť ZTE založená v roku 1985, ponúka infraštruktúru pre káblové a bezdrôtové počítačové siete, pevné a mobilné telefónne siete a zaoberá sa vývojom LTE sietí. Vývojové pracoviská má v Ázii, Spojených štátoch aj v Európe.

Spoločnosť SWAN, a.s., získala v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1800 MHz, čo jej umožňuje výstavbu mobilnej 4G siete a vstup medzi trojku najväčších operátorov. SWAN už interne testoval technológiu LTE v Bratislave, Trnave, Nitre a Pezinku a už pred stanoveným termínom splnil všetky doterajšie podmienky licencie.