Ako nájsť šťastie so svojím mobilom?

Naozaj slúži mobil vám, alebo je to naopak? Poradíme, ako si udržať alebo nájsť zdravý vzťah k smartfónom a internetu.

24.03.2023

Váš smartfón je síce dobrý sluha, ale zlý pán. Mať na dosah ruky prakticky všetky informácie sveta a možnosť kedykoľvek kontaktovať ľudí, na ktorých vám záleží, je snáď tým najpríjemnejším výdobytkom modernej spoločnosti. 

So všetkými možnosťami však prichádza aj nutkanie vidieť stále ďalšie videá, ktoré vám sociálne siete ponúkajú, prípadne porovnávanie sa s ostatnými. 

Ste si istí, že máte so svojím mobilom zdravý vzťah? Takmer určite je čo vylepšovať!

Pozerajte to, čo pozerať chcete

Psychológovia s nástupom internetu a sociálnych sietí identifikovali termín označovaný ako FOMO – teda Fear of Missing Out alebo podvedomý strach, že vám niečo utečie. 

Žiaľ, práve Instagram, TikTok či Facebook na nás útočia cez tieto najslabšie miesta. Možnosť skrolovať obsah prakticky donekonečna a spúšťať jedno pársekundové video za druhým vás núti pokračovať, aj keď už nechcete a obsah vás nezaujíma. 

Výsledkom je, že v týchto appkách strávime každý deň celé hodiny, o čom sa môžete presvedčiť aj v nastaveniach vášho mobilu. Hľadajte položky ako Čas pred obrazovkou (na iPhone) alebo Digitálna rovnováha (Android).

Ste z čísel, ktoré tam vidíte, zhrození? Na rovnakom mieste si môžete nastaviť limity – napríklad hodinu denne pre Facebook a 45 minút pre Instagram. 

Sledujte skutočné vzory

Sociálne siete nie sú skutočný svet. Takmer nikto nebude postovať jedlo, ktoré nešikovne spálil alebo selfies z dní, kedy sa cíti naozaj hrozne. 

Z vašej časovej osi by sa však mohlo zdať, že každý len cestuje a užíva si život bez starostí. Problém rozoznať realitu od pozlátka majú najmä tínedžeri, ktorí môžu mať nerealistické očakávania a v dôsledku "ružových okuliarov" prepadajú depresiám. 

O zmenu sa snaží nová sociálna sieť BeReal, ktorá vám na poslanie fotky dá len niekoľko minút – všetky zábery sú tak z bežných a obyčajne nudných životov, kde ľudia pracujú, sedia v škole alebo skrátka nerobia absolútne nič.

Riešiť však závislosť na mobile ďalšou sociálnou sieťou nie je úplne ideálne. Môžete skúsiť preriediť obsah, ktorý sledujete. Followujte len svojich známych a ľudí, ktorí vás skutočne inšpirujú – fitness trénerov, kuchárov, ľudí z vášho oboru, alebo úspešných podnikateľov zdieľajúcich svoje rady. 

Používajte appky, ktoré vám skutočne pomáhajú

Skúste stráviť menej času na sociálnych sieťach alebo YouTube a viac používať appky, ktoré vám zlepšia kondícu – či už tú fyzickú, alebo mentálnu. 

Napríklad Jógou spevníte telo a zlepšíte si náladu. Pri pomalých cvičeniach so správnym dýchaním poriadne zrelaxujete. Okrem toho vám precvičovanie jógy pomôže uvoľniť stuhnuté svaly na krku a chrbte, ak pracujete hodiny za počítačom. Práve tie môžu byť príčinou bolestí hlavy a zbytočnej nervozity. 

Odporúčame vyskúšať aplikáciu Yoga for Beginners pre Android a iOS, ktorá je jednou z najsťahovanejších aplikácií tohto typu vôbec.  

Viete naozaj vypnúť?

Čo sa stane, keď si večer ľahnete do postele? Bez problémov do pár minút zaspíte, alebo vám v hlave stále pokračuje kolobeh myšlienok o práci, rodine a plánoch?

Faktom je, že aj keď len tak sedíte pred televízorom alebo čítate knihu, “odpočíva” len vaše telo. Mozog naozaj vypnete len vtedy, ak nemyslíte vôbec na nič. A to väčšina z nás dokáže len na pár sekúnd. 

Mentálne relaxovať vás naučí meditácia a appky ako Headspace či Calm. Ale pozor. Nepredstavujte si žiadne duchovné cvičenia s prekríženými nohami a spájaním prstov. Ak neveríte, skúste úvod do meditácie cez Headspace, ktorý nájdete ako krátky seriál na Netflixe. 
 

Vďaka mobilu zapojte aj odborníkov. Bez hanby a strachu

Podľa starších štatistík trpí nejakou formou mentálneho ochorenia takmer 11 % populácie. A to hovoríme len o diagnostikovaných prípadoch ako sú depresia, schizofrénia, úzkosti, či závislosti. 

Takmer každý z nás pritom už zažil ťažké obdobie po úmrtí blízkeho, rozchode alebo strate práce. 

Hoci vyhľadanie pomoci psychológa už nie je tabu, nájsť si správneho odborníka môže byť zdĺhavé a náročné. Appky ako BetterHelp sa ľudí snažia spájať s vhodnými terapeutmi oveľa pohodlnejšie a rýchlejšie, pokojne aj úplne anonymne. 

Samozrejme, BettterHelp bude skôr pre ľudí, ktorí majú v arzenáli dobrú angličtinu, u nás je však podobnou lastovičkou aspoň appka Nepanikár!!! (Android, iOS) pre ľudí trpiacich úzkosťami, sklonmi k sebapoškodzovaniu alebo poruchami príjmu potravy. 

Poteší vás aj 4ka

Pocit šťastia a pohody môžu priniesť aj milé darčeky. 4ka vám teraz k novému mobilu z nášho e-shopu nadelí štedrý Bonus na mobil až do výšky 210 €. Čím vyšší paušál SLOBODA+ alebo SLOBODA DÁTA si vyberiete, tým vyšší Bonus na mobil získate.

Nové zariadenie, ktoré vám bude robiť radosť každý deň, tak nikdy nebolo výhodnejšie!

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.