Deň učiteľov: Appky a účty, s ktorými je učenie zábavou

Vďaka týmto pomocníkom zvládnete každú základku, strednú či vysokú. Čo vám nesmie chýbať?

30.03.2023

Učitelia to s nami a s našimi ratolesťami určite nemali jednoduché. Veď podať dostatok informácií tak, aby bolo učenie skutočne zábavné a zaujímavé, nie je vôbec jednoduché. 

Hodiny strávené v lavici alebo s hlavou v učebniciach nič nenahradí, no vďaka internetu a mobilom si dnes môžeme nasávanie vedomostí a prípravu na skúšky aspoň trochu spríjemniť.

Poznáte tieto aplikácie a náučné kanály, ktoré by nemali chýbať v mobile a YouTube odberoch žiadneho školáka? 

Jazyky, keď máte chuť s Duolingo a Drop

Koľko jazykov vieš, toľko sa ti ich zíde na dovolenke či v práci. Práve učenie sa angličtiny, nemčiny či dokonca oveľa exotickejších jazykov dnes môžete vykonávať aj vďaka pozeraniu filmov s titulkami či hraní hier.

Obe appky, Duolingo (Android, iOS) aj Drops (Android, iOS) sú vymyslené tak, aby vám čosi natlačili do hlavy aj za pár voľných minút – namiesto skrolovania sociálnych sietí počas rannej jazdy autobusom otvorte jednu či dve kratučké lekcie.

Duolingo vás preskúša aj zo zložitejších viet, Drops je zas zameraná hlavne na slovíčka.

Photomath (Android, iOS)

Jedným z najnenávidenejších školských predmetov je matematika. Hlavne na strednej a vysokej, kde sa k bežnému násobeniu a deleniu pridajú derivácie či integrály.

Čo ak… by sa príklady počítali samé? Neuveríte, ale umelá inteligencia a appka Photomath to naozaj dokážu. Stačí na príklad namieriť kameru vášho mobilu a počkať na zázrak.

Samozrejme, Photomath nie je určený na podvádzanie. No počas biflenia sa na skúšky určite využijete, že okrem výsledku zobrazí aj presný postup výpočtu. 

Wikipedia (Android, iOS)

Google dnes dokáže odpovedať prakticky na čokoľvek. Vo výsledkoch vyhľadávania však nájdete aj bulvárne články alebo “odborné” rady na fórach.

Školáci (ale aj my ostatní) by radšej mali dôverovať vedeckým článkom a publikáciám. Presne tak funguje Wikipedia, kde síce heslá editujú dobrovoľníci, no pri jednotlivých textoch by ste vždy mali nájsť pôvodnú štúdiu alebo oficiálne vyjadrenie. 

Wikipedia by tak pre študentov mala byť základom a mať ju priamo v mobile sa určite oplatí. Ale pozor – referáty sa z nej neopisujú, slúži tak maximálne na to, aby ste sa dostali k možnosti citovať originálne zdroje.

StudyGe (Android, iOS)

Ak je nejaký predmet považovaný za ten obľúbenejší, je to pravdepodobne zemepis, alebo geografia. Veď hádať vlajky a hlavné mestá krajín deti baví ešte dávno pred nástupom do školy.

StudyGe však ide viac do hĺby a čo si vás naučí aj vďaka grafom o počte obyvateľov, výške HDP alebo mene a inštitucionálnej forme (republika, monarchia) v danej krajine. 

Toto sú veci, ktoré sa vám rozhodne budú hodiť aj mimo školy.

Chémia (Android, iOS)

NaCl+O2 či iné chemické väzby dokážu poriadne potrápiť. Preto sa rozhodne oplatí mať vo vrecku apku, ktorá vám s nimi pomôže.

Chémia v mobile ponúka aj kompletnú periodickú tabuľku, kalkulačku molárnej hmotnosti a podrobnosti o každom chemickom prvku. Unikátna je aj funkcia rozšírenej reality, ktorá vám pomôže pochopiť väzby medzi molekulami. 

Chemické rovnice už budú hračka!

Šikovný rozvrh hodín – Smart Timetable (Android, iOS)

Hlavne na vysokej škole môže byť rozvrh hodín poriadne komplikovaný. Cviká, ktoré sú povinné, sa kombinujú s prednáškami, kam sa obyčajne veľmi nechodí a do toho ešte striedanie párneho a nepárneho týždňa.

Prehľad o tom, kedy a kam sa má študent dostaviť vrátane presného čísla učebne budete mať vďaka krásnej a prehľadnej appke Smart Timetable. 

Pre Android aj iOS ponúka tiež praktický widget na domácu obrazovku.

Škola a učenie vďaka videu? Stačí si správne vybrať

Naši učitelia odvádzajú tú najlepšiu možnú prácu. No chuť sústrediť sa počas dňa dramaticky klesá. Vďaka YouTube a práci niektorých tvorcov sa čosi môžete podučiť práve vtedy, keď sa ich rozhodnete pustiť vy.

Slováci si obľúbili napríklad populárno náučné videá a podcasty Samuela Kováčika známejšieho aj ako Vedátor

Samuel je teoretický fyzik z Univerzity Komenského aj Dublinského Inštitútu pokročilých štúdií. Prácu celého tímu okolo neho nájdete na YouTube či Instagrame.

 

Trochu inak na to ide Sandra z Dejepis Inak. Vyštudovala pedagogiku, no pri tvorbe videí vychádza skôr z bežne dostupných zdrojov a jej témy sú viac spoločenské, ako vedecké.

Tým však možno osloví o to viac ľudí. Venovala sa aj vojne na Ukrajine či iným aktuálnym témam. 
 

 

Netreba sa však zameriavať len na YouTube videá. Každý týždeň o vede rozpráva aj Tomáš Prokopčák v programe Tech_FM na Rádiu FM. Podcasty, teda presnejšie celé asi 10-minútové diely tejto relácie nájdete na všetkých podcastových platformách.

Doma aj v škole online vďaka paušálu od 4ky

Všetky naše nové paušály SLOBODA, vrátane tých s nekonečným objemom dát a  voľných minút, si teraz s novou SIM kartou 4ky môžete vyskúšať na prvých 30 dní len za 4 eurá. Platí len pri kúpe cez eshop. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.