Top funkcie a appky v mobiloch pre nepočujúcich

Technológie pomáhajú aj ľuďom s hendikepom a poškodením sluchu. Poznáte všetky zázračné funkcie našich mobilov?

21.09.2023

Na prvý pohľad ich hendikep nie je vidieť, no na Slovensku ich máme 3- až 5-tisíc. Reč je o nepočujúcich, ku ktorým každý rok pribudne približne 200 novorodencov s rovnakým postihnutím a množstvo starších ľudí, ktorí už so sluchom začínajú mať problémy kvôli veku.

 

Tento článok im ponúka niekoľko tipov, ako život s mobilom a internetom zvládať jednoduchšie. 

Automatické titulky na YouTube

 

Hovorí sa, že sociálne siete a krátke videá ako sú Instagram Reels alebo TikTok klipy najčastejšie sledujeme bez zvuku všetci, aby sme nerušili ľudí okolo… napríklad aj vlastných kolegov počas práce. 

 

Autori k nim preto sami začali pridávať titulky priamo do videa. Podľa niektorých dokonca takto upravené videá preferuje algoritmus sociálnych sietí a dosahujú viac videní.

 

Youtube sa s týmto problémom popasoval po svojom. Titulky ponúka aj k videám, ktoré ich od tvorcov vložené nemajú. Platí to samozrejme najmä pri anglických videách, kde sú titulky automaticky generované a zobrazené na displeji vášho mobilu. Túto možnosť si môžete zapnúť aj v mobilnej aplikácii YouTube. 

Moderné technológie dnes dokonca zvládajú titulkovanie aj pri živých prenosoch. Napríklad apky NHL TV alebo F1TV zvládajú reč komentátorov prekladať na text v reálnom čase. 

iPhone je v tomto najďalej

 

V prípade, že používate iPhone alebo iPad, môžete si dokonca v Nastaveniach a karte Prístupnosť nastaviť automatické zobrazovanie skrytých titulkov vo všetkých podporovaných aplikáciách.

 

To však nie je všetko. Pokiaľ si jazyk svojho iPhonu nastavíte na americkú alebo kanadskú angličtinu, v rovnakej karte Prístupnosť sa zobrazí možnosť živých titulkov. iPhone potom začne titulkovať všetok zvuk zo všetkých aplikácií – vrátane podcastov. Prepíše dokonca aj reč, ak začuje rozhovor vo vašom okolí. 

Bohužiaľ, táto možnosť v iPhonoch zatiaľ stále funguje len v angličtine, nie po slovensky. 

 

Netreba však zúfať, možnosť živého prepisovania hlasu aj do nášho jazyka ponúka napríklad aplikácia Live Transcribe pre Android, ktorá je priamo od firmy Google. Nepočujúcim dokáže dokonca zobraziť notifikáciu, ak v okolí zaznamená napríklad klopanie alebo zvonček. Na iOS je technológia k dispozícii cez appku tretej strany. 

Mimochodom, sluch si treba chrániť, k jeho poškodeniu môže prísť aj pri slabej opatrnosť vo výrobných halách, pri práci so záhradným náradím alebo na koncertoch príliš blízko reproduktorov. 

 

Zaujímavú funkciu v tomto smere ponúkajú hodinky Apple Watch, ktoré dokážu majiteľa upozorniť, že sa nachádza v príliš hlučnom prostredí. 

Nepočujúci si dnes vďaka skrytým titulkom môžu vychutnávať viac obsahu na internete, než kedykoľvek predtým. S dátovým paušálom SLOBODA DÁTA si teraz môžu užívať neobmedzené dáta v SR teraz len za 4 eurá na prvých 30 dní (bežná cena 15 €/30 dní). Platí pri nákupe v našom e-shope s novou 4ka SIM kartou s kreditom 4 eur.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.