Ako sa naučiť cudzí jazyk ľavou zadnou? Dá sa to aj zábavne

Mobilné aplikácie, filmy, podcasty alebo tí správni youtuberi. Jazyky sa dnes dajú učiť naozaj zábavne a efektívne.

13.10.2023

Bez jazykov sa dnes nikam nepohneme. Anglicky či nemecky musíme vedieť aj kvôli pozeraniu filmov a seriálov na streamovacích službách, hraniu počítačových hier a, samozrejme, najmä kvôli lepšie platenej práci v medzinárodných firmách. 

 

Vzdelávať by sa mali aj milovníci cestovania – ak chcú objaviť tie najlepšie miesta a lokálne pochúťky počas dovoleniek, oplatí sa aj francúzština, španielčina či taliančina. V prípade exotiky môžu skúsiť tiež arabštinu, čínštinu či japončinu

 

Ako však na to? Zaplatiť si môžeš drahý jazykový kurz, alebo vyskúšať nasledujúce oveľa zábavnejšie a často aj efektívnejšie spôsoby. 

Netflix, Disney+, Apple TV a iné streamovacie služby

Je pravdou, že najmä Netflix a Disney+ prinášajú čoraz viac obsahu so slovenskými alebo českými titulkami, tie ti však pri učení sa jazykov takmer vôbec nepomôžu. 

 

Preto skús filmy a seriály pozerať s anglickými titulkam – a zvuk si pokojne nastav na slovenčinu či češtinu. Naučíš sa nielen slovíčka, ale ich gramatiku vo vetách. 

Peaky Blinders či filmy, v ktorých hrá Matthew McConaughey, nemusia byť na učenie najideálnejšie.

Web LingoPie ti naopak ponúkne tie najlepšie, hoci môže ísť o sitcomy, telenovely či iné “jednoduchšie žánre”. Pravda, je lepší na učenie ďalších jazykov, keď už ovládaš aspoň angličtinu. 

Presedlaj na podcasty a konverzácie

Babbel.com pre jazyky ako je nemčina, španielčina či taliančina ponúka aj reálne konverzácie, prípadne podcasty. Na cudzojazyčné podcasty však môžeš naskočiť aj sám. Pribúdajú ako huby po daždi a tak si stačí vybrať ten s témou, ktorá ťa najviac zaujíma – môžu to byť rozhovory, investorské rady, relácie o zdraví alebo športoch ako je futbal či hokej.

 

Stačí si predstaviť, že na miesto hodiny cestovania do a z práce nepočúvaš hudbu, ale podcast alebo audioknihu, z ktorej sa aj niečo naozaj naučíš.  

Staré známe aplikácie

Postup je jasný, stiahnuť si ich do mobilu a otvoriť namiesto hier či skrolovania sociálnych sietí v čase nudy Zrejme najznámejšie je Duolingo alebo podobná appka Drops, ktorá je skôr na slovíčka. 

Jazykové kanály na YouTube

Čech Bronislav Sobotka to skúša skôr zábavnou formou, kanál English Speeches s takmer 5 miliónom odoberateľov ti zas umožní učiť sa od tých najlepších rečníkov na svete. Či už sú to herci alebo politici, nájdeš tu ich prejavy a následnú analýzu toho, čo a prečo povedali.

 

 

Aby si mohol študovať doma aj kdekoľvek inde, pre každého študenta od 6 do 26 rokov má 4ka nový paušál  SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorým dostaneš až 20 GB dát v SR (z toho až 9,56 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a k tomu 50 min/SMS v EÚ, ak viac nepotrebuješ. Ako mladému človek, ktorému sú technológie blízke, ti je jasné, že aktivácia je jednoducho v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.