Januárové predsavzatia? Tieto appky vám s nimi pomôžu

Menej kíl, vyššia výdrž pri športe a zdravšie jedlá na tanieri. Každý deň malý krok pre vás, ale veľký skok pre vaše zdravie.

12.01.2024

Tak čo? Aj vy ste si na prelome rokov dali tradičné predsavzatia zdravo jesť, viac sa hýbať, menej míňať alebo naučiť sa nový jazyk, no už ste ich stihli porušiť? Nezúfajte, začať môžete kedykoľvek znova. 

 

Hovorí sa totiž, že na vytvorenie návyku potrebujete v priemere 66 dní a potom to pôjde samo. So správnymi aplikáciami v mobile zvýšite šancu, že naozaj uspejete. 

Ste to, čo jete

Najväčší vplyv na naše zdravie má jedlo, ktoré dávame do úst. Problémom ale nemusí byť len prejedanie. Práve naopak, pri chudnutí by síce mali obmedziť kalorický príjem, no tiež zvýšiť príjem bielkovín, aby ste nestratili svalovú hmotu. 

 

Na začiatok vám postačí obmedziť sladkosti, sladené nápoje a sacharidy vo všeobecnosti. Appka Kalorické tabuľky (Android, iOS) vám pomôže s nastavením správnych cieľov a makroživín, od ktorých sa začne odvíjať váš nový jedálniček. 

Z nezdravého jedla však nemusíte len priberať. Strava má vplyv aj na vysoký cholesterol, cukrovku a riziko srdcových či mozgových príhod. Appka Daily Dozen (Android, iOS) napríklad pripomína, aby ste denne jedli dostatok zeleniny a ovocia, rovnako ako celozrnných potravín, strukovín, orieškov a byliniek či korenia plných antioxidantov. Autori pripomínajú, že ich zaradenie do jedálnička je užitočnejšie, ako počítanie kalórií.  

Poriadne sa hýbte

Máte za cieľ denne urobiť aspoň 8-tisíc krokov? Výborne, zaručene schudnete, naberiete kondíciu a budete sa cítiť viac fit. Na meranie pohybu môžete využiť napríklad Apple Watch alebo iné smart hodinky dostupné v e-shope 4ky. Rovnako ako na ostatné zariadenia a mobily na ne teraz dostanete bonus do výšky až 210 eur

Ak máte iPhone alebo Android, mobil vám kroky meria aj sám. Stačí ísť do appky Zdravie alebo Google Fit

 

No ak chcete chudnúť trochu intenzívnejšie, napríklad vďaka behu, skúste aplikáciu Strava (Android, iOS). Tá vám odmerá prejdenú vzdialenosť na základe GPS. Ľahko s ňou uvidíte, ako sa vaše časy na kilometer postupne zlepšujú, čo prinesie to najdôležitejšie – ďalšiu motiváciu!

Rozšírte si jazyky a iné vedomosti

Najmä mladí dnes čerpajú znalosti a poznatky (napríklad o športe či zdravej strave) z internetu či YouTube. Múdrosť sa však skrýva aj v knihách a nemusí ísť práve o učebnice. Appka Goodreads (Android, iOS) vám dovolí uložiť si dobrú knihu, kedykoľvek vám o nej niekto povie. Nechýbajú ani recenzie ostatných čitateľov. Vždy tak budete vedieť, čo chcete čítať ako ďalšie. 

 

Headway (Android, iOS) je zas darom pre lenivcov, ktorým sa veľmi čítať nechce, no informácie radi hltajú namiesto hudby ako podcast. Appka ponúka 15-minútový “výcuc” z najzaujímavejšej náučnej a motivačnej literatúry. Je síce za poplatok, no investovať do vedomostí sa rozhodne oplatí. 

Kým uvedenie iných vedomostí do praxe chvíľku trvá, cudzie jazyky a nové slovíčka môžete začať používať hneď. Najobľúbenejšou aplikáciou je nepochybne Duolingo (Android, iOS), ktoré učí nemčinu, španielčinu, taliančinu aj veľa exotických jazykov hravou formou a motivuje vás, ak lekcie otvárate denno-denne. Aj formou porovnania s vašimi priateľmi.

 

Duolingo je hit aj z pohľadu používaných technológií. Počet používateľov každý rok kontinuálne rastie a na konci minulého roka sa platforma, ktorá mimochodom stále ponúka prakticky všetok obsah zadarmo, dostala konečne do zisku. Pokiaľ však chcete viac, chystá sa nové predplatné Duolingo Max, kde vám s vysvetľovaním gramatiky pomôže umelá inteligencia. Jazyky sa však môžete učiť aj cez appky ako je Drops (Android, iOS) ideálny na slovíčka či Babel (Android, iOS). 

 

Predsavzatia sú pre každého, mladých aj starých. Aby sa však mladej generácii dodržiavali aj s týmito appkami ľahšie, 4ka má pre každého študenta od 6 do 26 rokov nový paušál SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorým dostane až 20 GB dát v SR (z toho až 9,56 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a 50 min/SMS v EÚ. Paušál je možné aktivovať priamo v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.