Tieto reklamy ti vyrazia dych! Najznámejšie reklamy na svete

Všetky tieto spoty ste už určite videli. Bohužiaľ, reklám býva priveľa a hrozí, že ich už počas filmu nepreskočíte.

29.01.2024

Reklamy nemusia byť vždy len otravné. Tie najznámejšie značky dokázali už veľakrát priniesť spoty, ktoré na ktoré si mnohí z nás spomenú aj po dlhých rokoch. 

 

Veľká časť z nich sa divákom predstavila počas tzv. Super Bowlu, teda finále v lige amerického futbalu, keďže ide každoročne o jednu z najsledovanejších udalostí. Vlani sa ceny za nákup 30-sekundového reklamného priestoru vlaňajšej polčasovej prestávky vyšplhali až na závratných 7 miliónov dolárov. 

“Šnúra” od Jean-Clauda Van Damma 

Legendárnu reklamu, na ktorej slávny herec z akčných filmov 90. rokov balancuje medzi dvoma kamiónmi, si za tri dni od vydania pozrelo 11 miliónov divákov a za prvý týždeň ich bolo dokonca až 35 miliónov.  

 

Dnes už len málokto vie, že švédske Volvo ňou demonštrovalo schopnosť svojich asistentov držať vozidlá v jazdnom pruhu aj bez zásahu vodiča.

 

1984 v podaní Apple

Ešte staršou je reklama odvysielaná počas Super Bowlu 1984, ktorú pre Apple a Steve Jobsa natočil režisér Ridley Scott známy vďaka filmom ako Votrelec alebo Blade Runner. Reklama navyše odkazuje na román 1984 od George Orwella, ktorý predstavuje antiutopistickú budúcnosť, kde všetkých sleduje Veľký brat. 

 

Apple však v reklame presviedčal, že vďaka jej počítaču svet vôbec nebude ako v tejto knihe, ale práve naopak. Tému maximálneho súkromia svojich používateľov si Apple osvojil a drží dodnes. 

 


Prasiatko zo Slovenska

Originálne reklamy, ktoré televíznym divákom utkveli v pamäti, však dokázali vyrobiť aj firmy na Slovensku. Príkladom, ktorý v hlave nezostane len vďaka otravnej hudbe, môže byť napríklad vianočná reklama Kofoly.

Tá odkazuje na tradíciu, podľa ktorej by ste pred štedrou večerou mali držať pôst, aby ste uvideli zlaté prasiatko. Nie však doslova…

Santova karavána so svetielkami

S Vianocami a kolovým nápojom je spojená aj zrejme najznámejšia vianočná reklama od Coca Coly, na ktorej jazdy vysvietených kamiónov dopĺňa práve chytľavá hudba. 

 

Originálnemu songu Wonderful Dream (Holidays Are Coming) od Melanie Thornton však pozmenili text a svoju verziu dostali aj slovenskí diváci. 

 

Dobre voňajúci princ na bielom koni

Nevedno, či táto reklama na Old Spice naozaj cielila na ženy, ktorým vravela, že ich muž môže voňať ako jej hlavný predstaviteľ, alebo skôr na mužov, ktorí by sa v ňom chceli vidieť. 

 

Vlastne je absurdná od začiatku až po koniec a nesedí ani kôň, ktorí sa zrazu objaví na konci, no to v tomto prípade zjavne vôbec nikomu nevadí. 

 

Tie najlepšie farby, na aké sa môžete dívať

Výrobcovia televízorov sa predháňajú v čo najväčšom rozlíšení, uhlopriečkach a farbách. Sony sa svoje schopnosti rozhodlo prezentovať doslova v reálnom svete, kam vypustilo tisíce farebných guľočok a vznikla naozaj spektakulárna reklama. 

 

A ak sa vám nepáčia guľôčky, existuje aj verzia zo s farbou striekajúcou z veľkých bytoviek. Na internete sa oplatí zhliadnuť aj video z pozadia natáčania.

 

Hrozí, že reklamy už nepreskočíte

 

Bohužiaľ, nie všetky reklamy sú takto originálne a navyše, počas sledovania večerného filmu ich býva skrátka priveľa. 

 

Vymakaná 4KA TV vám na smart televízoroch, v mobiloch, tabletoch a počítačoch umožní okrem sledovania vyše 120 slovenských, českých a zahraničných staníc aj pretáčanie otravných reklám v 7-dňovom archíve, aby sa zážitok zo sledovania bežného vysielania čo najviac priblížil výberu obsahu na streamovacích službách. 

 

Slovenské televízne stanice však už od 1. februára chcú takéto pretáčanie zakázať. 4ka v snahe zachovať komfort pre svojich zákazníkov podobný nátlak slovenských televízií odmieta a bojuje za to, aby divákom ponechala slobodu pretáčania. “Sami nakupujeme reklamný priestor v slovenských televíziách a chceme, aby naše reklamy videlo čo najviac divákov, no zákaz pretáčania v archíve nie je cesta, ako to docieliť. Iba sloboda pretáčania zaručí, že divák nestratí záujem o domáce televízie a lokálne programy,” píše 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.