Princovia, čarodejnice a zasnežená krajina! Rozprávky, s ktorými si užijete sviatky

Už viete, čo budete na Vianoce pozerať? Vybrali sme tie najlepšie filmy a rozprávky z ponuky slovenských televízií, ale aj streamovacích služieb. 

21.12.2023

K Vianociam neodmysliteľne patria aj klasické vianočné rozprávky, bez ktorých si najkrajšie sviatky v roku nedokážeme predstaviť. Perinbaba, Mrázik či Pelíšky nebudú v ponuke slovenských televízií chýbať ani tento rok. 

 

Pokiaľ si však platíte Netflix, Disney+, HBO Max alebo inú streamovaciu službu, nie ste odkázaní len na to, čo vysiela RTVS, Markíza či JOJ. Kde teda zachytiť filmy a rozprávky, ktoré vám vyčaria tú najlepšiu náladu a atmosféru? 

Sobota 23. 12. 

 

Štedrý deň tento rok pripadá na nedeľu. V sobotu teda budete mať čas na prípravu stromčeka, pečenie posledných medovníkov, balenie darčekov aj oddych pri klasike, akou je napríklad Perinbaba od Juraja Jakubiska. Pustite si ju v sobotu od 20.30 hod na Markíze, alebo na Štedrý deň už od 18.30

Ak túžite po klasikách, na JOJ si od 20:40 môžete pustiť aj česko-slovenskú komédiu S tebou mě baví svět s Václavom Postráneckým, Júliusom Satinským a Zdenou Studenkovou. 

 

Novšiu kinematografiu obstará moderná nemecko-česká rozprávka Krakonošov poklad z roku 2017 od 20:30 na Jednotke alebo hollywoodska Popoluška s Emmou Rigby na Doma od 21.30 hod.

 

Nedeľa Štedrý deň 24.12

 

Povinnou jazdou bude po štedrovečernej večeri Mrázik na Markíze o 20:30. JOJ naopak staví na rozprávky pre deti. Od 17.15 to bude Grinch a hneď potom Doba ľadová: Mamutí tresk (18.30) a Sám doma 2: Stratený v New Yorku. 

 

 

Klasiky tak radšej hľadajte na Jednotke. 15:50 to bude moderný Sokoliar Tomáš, 18:40 Tri oriešky pre Popolušku a 21.30 Rysavá Jalovica s Jozefom Krónerom. 

Pondelok 1. sviatok vianočný 25.12.

 

Spríjemniť si môžete aj povianočný oddych. V pondelok fanúšikov kníh o Harry Potterovi potešia Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora na Markíze o 20:30. Ešte predtým o 17:30 táto stanica odvysiela Pyšnú princeznú. 

 

 

JOJ naopak od 20:30 staví na Pelíšky, ktoré predstavujú ideálny kompromis medzi modernou tvorbou a čierno-bielymi klasikami. Ide o novodobý film z roku 1998, mapuje však udalosti z októbra 1968, ktorý na dlhé roky zmenil osud našej krajiny.

Ak však doma máte vymakanú digitálnu 4KA TV, klasickým televíznym programom sa riadiť nemusíte a vďaka 7-dňovému archívu si jednotlivé filmy a seriály pustíte, kedykoľvek máte čas alebo chuť.

 

4KA TV môžete mať od 6 eur mesačne, pričom už v základnom balíku nájdete všetky obľúbené slovenské aj české stanice. Na výber máte viac než 120 staníc, ktoré môžete sledovať až na 4 zariadeniach súčasne. Fičí na smart televízoroch, mobiloch, tabletoch aj na počítači, takže jedna čas rodiny bude môcť sledovať napríklad Popolušku, kým tá druhá nepríde o sviatočné futbalové zápasy či iný šport. 

 

Archív má dokonca aj možnosť preskočiť otravné reklamy, na ktoré po štedrovečernej večeri naozaj nemá chuť nikto. Slovenské televízie však túto funkciu chcú 4ke a ostatným operátorom vziať, pretože od februára požadujú zákaz pretáčania reklám v takýchto archívoch. 

Vianoce sú aj na streamovacích službách

 

S moderným smart televízorom môžete vďaka 4KA TV cez jeden ovládač sledovať všetky televízne stanice, ale aj vianočné filmy a rozprávky na streamovacích službách. 

 

Pre niekoho je aspoň raz ročne doslova povinnosť zhltnúť celú filmovú ságu o Harrym Potterovi. Všetkých osem filmov od Kameňa mudrcov až po obe časti Darov smrti má aj so slovenským dabingom HBO Max.

Konkurenčný Netflix má vianočných filmov toľko, že pri obrazovke budete môcť stráviť celé sviatky až do Nového roka. Vyberáme napríklad Lásku nebeskú (Love Actually), rozprávky o Grinchovi, Klausa alebo filmový príbeh Chlapec, ktorému hovoria Vianoce (A Boy Called Christmas).

 

 

Vianoce si však do obývačky nemusíte priniesť len filmami a rozprávkami. Netflix ponúka aj vianočné reality shows. Ak si chcete porovnať svoju výzdobu a vkus s naozaj pompéznymi oslavami sviatkov, skúste štvordielnu Holiday Home Makeover with Mr. Christmas. Cukrárska show Sugar Rush Christmas vám zas rozšíri obzory od medovníkov po netradičné koláčiky.

 

 

No a Disney+? Tam zamierte, pokiaľ na Vianoce hľadáte filmy zo série Sám doma, rozprávku Frozen alebo netradičný “vianočný” akčnák Smrtonostná pasca.  

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.