Sloboda nie je zadarmo! Ako sa chrániť pred nástrahami internetu

Deep fake videá, hoaxy a dezinformácie spôsobili, že nemôžeme veriť všetkému, čo vidíme alebo čítame. Ako ich rozpoznať?

16.11.2023

17. november 1989 bol najdôležitejším dňom v histórii našej krajiny. Slováci sa v tento deň vzbúrili proti komunistickému režimu, ktorý dlhé desaťročia určoval, čo môže a nemôže zaznieť vo verejnom priestore, ale aj to, koho deti sa dostanú na vysokú školu.

 

Slobodu sme nemali ani pri cestovaní alebo možnosti podnikať. Toto všetko prišlo až v ďalších mesiacoch po Nežnej revolúcii a väčšina z nás už tieto prvky demokracie považuje za samozrejmé. 

Sloboda slova nám priniesla nielen možnosť povedať a na internet napísať čokoľvek, ale najmä slobodné médiá, ktoré môžu informovať o prešľapoch politikov a odhaľovať korupciu.

 

Moderné technológie a internet však prinášajú nové hrozby – vrátane faktu, že nie všetko, čo čítame, vidíme alebo počujeme, musí byť nutne pravda. 

 

Pozor na hoaxy, dezinformácie a deep fake obsah

 

S hoaxami a nezmyslami sa už určite stretol každý z nás. Sprevádzali koronavírusovú pandémiu aj slovenské parlamentné voľby. Bohužiaľ, sociálne siete dali slovo každému aj pod anonymným kontom a prakticky akýkoľvek kontroverzný obsah má potenciál virálne sa šíriť tak, aby ho videli desaťtisíce ľudí. Okrem Facebooku sa čoraz viac šíria aj v súkromných skupinách na Telegrame či cez WhatsApp. 

 

Dezinformácie často využívajú fotografie a videá skutočných situácií, ich kontext však môže byť iný – hoci zachytávajú dianie spred pár rokov, dezinformačné účty ich môžu vydávať za pár hodín staré zábery aktuálnych udalostí. Fotografie napríklad z výbuchu budovy v Libanone môžu byť vydávané za dôsledky bombardovania v Sýrii alebo na Blízkom Východe. 

Deep Fake videá alebo zvukové nahrávky vytvorené výkonnou umelou inteligenciou budú v budúcnosti najväčšou hrozbou. Stanú sa totiž na nerozoznanie od skutočných osôb alebo situácií, takže doslova nebudeme môcť veriť vlastným očiam a ušiam. 

 

Len pred pár dňami internetom prebehlo video, na ktorom vidno “horiace” auto. Ako však ukazuje animácia, všetko bolo vytvorené v počítači, ktorý už okrem svetla a tieňov dokáže verne simulovať aj pohyb dymu a plameňov. 

 

@wgmimedia This car fire is not real, yet it looks so realistic! This video was generated in Unreal Engine 5. Imagine how cool and realistic video games will become in a few years. Is this a positive or negative development? Video credit: @terminalcwo Follow @wgmimedia for more! . . . #ai #aitool #aitools #unrealengine #aigame #AAAGAme #aigaming #unrealengine5 #UE5 #unrealenginegame #epicgames #unrealengine3d #3danimation #CGI #gamedevelopmentblog ♬ original sound - WGMI media

 

Deep fake videá sa nevyhýbajú ani politikom a slávnym osobnostiam. Len málokto by poznal, že na klipe s pred dvoch rokov v skutočnosti nie je Tom Cruise a na druhom je len digitálny bývalý prezident USA Barack Obama. V prípade zvukových nahrávok je ich manipulácia ešte jednoduchšia, najmä v prípade verejne známych osobností, ktoré majú na internete hodiny a hodiny svojich skutočných prejavov. 

 



Ako sa pred dezinformáciami chrániť? Tu sú 4 tipy.

 

1. Vždy dôsledne skontrolujte, kto informáciu postuje. Rešpektované médiá môžu informáciu publikovať, až keď je potvrdená z minimálne dvoch nezávislých zdrojov. Pokiaľ urobia chybu, musia informáciu opraviť, aby nestratili svoju dôveryhodnosť. 

 

Ak status pochádza od neznámeho účtu bez fotky alebo pod vymysleným menom, berte ho z rezervou.

 

2. Urobte si svoj vlastný názor. Ani po prečítaní celého článku ešte nemusíte mať jasno. Nájdite si tému na viacerých weboch, ktorým dôverujete a overte si, čo o nej píšu iní. 

 

Dnes stačí kľúčové slovo vložiť do Google alebo Twitteru. Nezdráhajte sa prečítať si ani komentáre. Nikto nie je bezchybný a môžete sa tak dozvedieť viac informácií.

 

3. Vždy pátrajte po originálnom článku alebo výroku. Slušné médiá nenapíšu nič bez toho, aby uviedli svoj zdroj. Týka sa to aj článkov prevzatých zo zahraničia. Ignorujte články, v ktorých chýbajú odkazy na oficiálne zdroje. 

 

4. Pomôžte menej digitálne gramotným. Púšťať sa do argumentov na internete niekedy nemá zmysel, no v prípade, že nezmyselnú informáciu zdieľa niekto z vašej rodiny alebo známych, opravte ich. Ideálne odkazom na oficiálny zdroj. Vyhnite sa tiež zosmiešňovaniu názorov druhej strany alebo posmechu za to, že naleteli. Pamätajte, že podvody sú čoraz dokonalejšie a naletieť raz môžete aj vy. 

Pravda na dosah pár kliknutí

Aby sa mladí ľudia mohli aktuálnym informáciám dostať kedykoľvek, 4ka má pre každého študenta od 6 do 26 rokov nový paušál SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorým dostane až 20 GB dát v SR (z toho až 9,56 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a 50 min/SMS v EÚ. Paušál si aktivuješ priamo v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.