Chráňte sa pred internetovými podvodníkmi! Na toto nesmiete zabudnúť

Podvodníci zneužívajú čoraz viac známych služieb. Nedávno to skúsili aj na Štvorkárov.

12.02.2024

Zdá sa, že internetoví podvodníci opäť naplno hýria aktivitou a aj na Slovensku vás skúšajú nachytať zneužívaním mien známych spoločností. Bohužiaľ, po pošte či doručovacích spoločnostiach to najnovšie prostredníctvom tzv. phishingového útoku skúsili aj na zákazníkov 4ky.

 

Podvodníci masovo rozposielali SMS správu so žiadosťou o “overenie vášho telefónneho čísla”, aby ste zabránili zablokovaniu vašej SIM karty. Textová správa bola doplnená aj odkazom na neznáme webové stránky.

Samozrejme, ide o úplný nezmysel a každý, kto pozná niekoľko základných pravidiel na ochranu pred phishingom a internetovými podvodníkmi, ho rýchlo odhalil. Útočníci sú však čoraz vynaliezavejší, nezaškodí si ich preto zopakovať.

 

1. Vždy dôsledne overte e-mailovú adresy alebo telefónne číslo odosielateľa. V tomto prípade SMS-ky prichádzali z neznámeho telefónneho čísla. 4ka vám oficiálne SMS vždy posiela zo skráteného čísla 950. Pokojne si ho uložte do kontaktov.

 

2. Pozorne skontrolujte každý link ešte predtým, než naň kliknete. Väčšinou ide o nezmyselnú URL adresu, ktorá často vôbec nekončí doménou .sk. Oficiálny web vášho mobilného operátora je www.4ka.sk.

 

3. Najideálnejšie je však vôbec neklinať na odkazy v e-mailoch alebo SMS. Do vášho konta v banke, na sociálnej sieti alebo zákazníckej zóny sa vždy môžete prihlásiť tak, že adresu sami vpíšete do vyhľadávacieho poľa v internetovom prehliadači.

 

4. Podvodníkom zoberiete všetky tromfy z rukáva aj v prípade, že budete platby, pohyby na účte, alebo v našom prípade kontrolu spotreby a dobíjanie kreditu robiť cez oficiálnu aplikáciu Moja 4ka pre Android, iOS alebo smartfóny od Huawei.  

5. Že niečo nesedí, často napovedia aj gramatické preklepy či strojový preklad do slovenčiny. Aj v tomto smere sa však podvody stále zdokonaľujú.

 

Nenaleteli ste? Pomôžte aj iným

 

Ak ste tento podvod identifikovali a SMS ignorovali, gratulujeme. Myslite však na to, že podvodníci skúšajú zneužiť čoraz viac služieb a vaše deti či starí rodičia možno nie sú tak digitálne zruční, ako vy.

Najlepšie urobíte, keď im tento článok ukážete a zazdieľate im všetkých 5 tipov na ochranu proti phishingu. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.