Sú tu nejakí ľaváci? Tieto slávne osobnosti zvládli všetko ľavou zadnou

Ľavou, či pravou? Slávni herci či vynálezcovia ukazujú, že na tom vôbec nezáleží.

16.08.2023

Približne 10 až 15 % ľudí drží pero, nôž či iné predmety radšej v ľavej ruke. Ľaváci to v minulosti mali poriadne ťažké, keďže na nich ostatní pozerali cez prsty. Učitelia sa ich dokonca často snažili “preučiť” na pravákov. 

 

S niečím podobným sa už, našťastie, nestretneš a v obchodoch nájdeš aj špeciálne pravítka, nožnice alebo perá určené pre ľavákov – s ergonomickým tvarom a rýchloschnúcou náplňou, aby si atrament nerozmazávali po papieri rukou. 

 

Podľa výskumov preferovanú ruku ovplyvňuje už náš vývoj v tele matky a rozdiely medzi ľavou a pravou hemisférou mozgu. 

Ľaváci to aj napriek niekdajšej nevôli spoločnosti dotiahli poriadne ďaleko. K ľuďom, ktorí robia niektoré veci “opačne”, patria aj mnohí známi vedci či iné osobnosti.

Isaac Newton a ďalší vedci

 

Známy gravitačný zákon, ktorý je jednou z prvých tém na hodinách fyziky, pravdepodobne ľavou rukou sformuloval aj Isaac Newton

 

Už v detstve bol poriadne manuálne zručný, postavil napríklad slnečné aj vodné hodiny a rôzne mechanické hračky. V roku 1672 zostrojil aj špeciálny ďalekohľad, ktorého šošovky taktiež brúsil sám. Nie je teda žiadny dôvod myslieť si, že by ľaváci boli menej šikovní. Len potrebujú tie správne nástroje.

Vo vedeckej komunite pritom zďaleka nepatril k jediným ľavákom. Jedna z najznámejších ženských vynálezkýň Marie Curie, ktorá sa zaslúžila o prevratné objavy na poli rádioaktivity, bola taktiež ľaváčka. Rovnako ako slávny a geniálny umelec Leonardo da Vinci. Ten štetcom v ľavej ruke namaľoval obraz Poslednej večere alebo portrét Mony Lízy, to všetko ešte okolo roku 1500. 

Americkí prezidenti a hviezdy Hollywoodu

 

K známym ľavákom patria tiež bývalí prezidenti USA Bill Clinton a Barack Obama. Rovnakú ruku najčastejšie používa aj Tom Cruise, takže pokiaľ si ešte v kine nevidel jeho Mission: Imposible, môžeš skúsiť, či to na plátne poznáš. 

 

V tomto smere si nestarnúca hviezda akčných trhákov môže podať “ruku” aj s Keanu Reevesom, Angelinou Jolie alebo Morganom Freemanom.  

Namiesto zbraní gitara a iné nástroje

 

Mimochodom, aj výrobcovia zbraní často myslia na ľavákov. V prípade gitár to však bolo v minulosti naopak a problémy preto ľaváctvo narobilo aj Jimimu Hendrixovi. 

 

Historické zdroje uvádzajú, že jeho otec považoval ľaváctvo za vplyv diabla. Pravdeodobne najlepší gitarista sveta preto pred rodinou hrával v klasickom postoji. Neskôr na koncertoch mával naopak upnuté struny alebo dokonca hral na gitare otočenej “dolu hlavou”.

 

 

V hudobnej brandži treba určite spomenúť aj ľaváctvo bubeníka The Beatles Ringo Stara, Kurta Cobaina alebo Davida Bowieho

 

Ľaváci to však vedia aj za počítačom, ako dokazuje napríklad Bill Gates alebo Mark Zuckerberg.

 

Viac o známych ľavákoch si môžeš prečítať na internete, príčom s novým paušálom SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE pre každého od 6 do 26 rokov, ti zostane ešte množstvo dát navyše. Dostaneš v ňom totiž až 20 GB dát v SR (z toho 9,56 GB pre dátovanie na dovolenkách v EÚ) teraz len za 10 eur na 30 dní. K tomu máš ešte 50 minút na volania alebo rovnaký objem SMS-iek v celej EÚ, ak budeš chcieť zavolať rodičom. 

 

Lacnejšiu verzia tohto paušálu stojí len 4 eurá na 30 dní a ponúkne ti 4 GB dát a k tomu 50 min/SMS v EÚ, ak viac nepotrebuješ. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.