Zvŕtaj sa so 4kou! Sprievodca letnými hudobnými festivalmi

Za dobrou hudbou aj s dobrým paušálom, aby ste vždy boli v spojení s kamošmi a vedeli o aktuálnych novinkách.

22.06.2023

Leto je tu a s ním aj nálož hudobných festivalov, ktoré ti dajú možnosť počas jedného víkendu vidieť hneď niekoľko špičkových slovenských a zahraničných kapiel. Tak na čo čakáš? 

 

Stačí si vybrať podľa lokality alebo lineupu, zbaliť stan, opaľovací krém a do mobilu nainštalovať tie správne appky.

Festival Pohoda (6. až 8. júna 2023)

 

Najznámejší slovenský hudobný festival na trenčianskom letisku je už overenou značkou a mnohí naň vôbec nechodia kvôli hudbe. Pohoda je totiž aj miestom stretnutí s kamošmi, mnohých workshopov a dobrého jedla vo vychýrenej a rok od roka lepšej gastro zóne. 

 

Samozrejme, tvoje uši si prídu na svoje a tento rok budeś môcť počuť Jamieho XX z kapely The xx, Bena Howarda, Suzanne Vega, Gleba alebo domácich Fallgrapp či Janu Kirschner.

 

Festival Grape (11. až 12. augusta)  

 

Grape je tradične o deň kratší a lístky naň o niečo lacnejšie. Ak si však vlaňajší ročník preskočil, daj pozor. Grape sa totiž z Piešťan presťahoval na rovnaké miesto ako Pohoda, teda na letisko v Trenčíne, kde sa headlineri ukážu o dva mesiace neskôr.

 

A prídu naozaj veľké mená, napríklad kapela Foals, elektronický projekt M83 alebo dvojica Moderat, ktorá sa vlani opäť dala dokopy 

 

Nabitá bude aj sekcia s domácimi slovenskými umelcami, ktorú potiahnu Para, Hex, Medial Banana, FVLCRVM, Puding pani Elvisovej alebo “Štvorkár” The Curly Simon.


 

Colours of Ostrava (19. až 22. júna)  

 

Dobrá hudba je aj u našich susedov, v “študentskej” Ostrave, kde mnoho Slovákov žije, alebo to tam majú doslova na skok. Nezameniteľnú atmosféru má už len kvôli polohe, keďže sa koná v pôsobivom industriálnom komplexe bývalých železiarní.

 

Tento rok návštevníkov lákajú kapely ako je OneRepublic, Ellie Goulding, Macklemore, Interpol, temný Kavinsky alebo elektronika od ZHU. Počas 4 dní sa tak rozhodne budeš mať na čo tešiť. 

 

Balaton Sound (28. júna až 1. júla)

 

Kým zo severu Slovenska sa oplatí vydať k severným susedom, z nížin a západu sa za hudbou chodí na juh. Hoci napríklad Pohoda rozhodne patrí k festivalom svetového formátu, zahraničných návštevníkov stretnete viac na festivale Balaton Sound neďaleko Budapešti.

 

Poriadnu tancovačku rozpútajú Armin van Buuren, Hardwell, DJ Tiësto a mnohí ďalší.

 

Pripravte si v mobile tie správne appky

 

Na poriadnu párty a niekoľko nocí v stanovom mestečku však musíš poriadne pripraviť aj svoj mobil. Niektorí možno na festival pôjdete autom a namiesto stanu si miesto na spanie urobíte na v kufri so sklopenými sedačkami. 

 

Ak sa však rozhodneš pre vlak, určite sa netlač na preplnenej stanici a nekupuj lístok na poslednú chvíľu. Oficiálna apka slovenských železníc Ideme vlakom (Android, iOS) ti umožní všetko kúpiť vopred a lístok si uchovať v mobile.

 

To isté platí aj o samotných lístkoch na festival. Papierový môžeš v zhone zabudnúť doma, no elektronický pohodlne nájdeš v e-mailoch. Stiahni si aj oficiálnu aplikáciu daného festivalu. Svoje bude mať Pohoda, Grape (Android, iOS) aj ostravské Colours (Android, iOS).


 

Nájdeš v nich nielen mapu s toaletami a gastro zónou, ale aj neustále aktualizovaný program, aby ti tvoj obľúbený interpret neunikol ani v prípade, že príde k neplánovaným zmenám. Určite si zapni doručovanie aktuálnych notifikácií. Organizátori totiž v spolupráci s partnerskou meteorologickou službou budú upozorňovať na blížiace sa búrky, takže bude mať dostatok času presunúť sa do bezpečia. 

 

IdeŚ na festival s kamošmi? Dohodnite sa, akú chatovaciu aplikáciu budete používať – Messenger, WhatsApp alebo nejakú úplne inú? 

 

Pokrytie mobilným signálom na festivale určite bude, medzi pódiami s hlasnou hudbou sa však pravdepodobne počuť nebudete. Chat všetko vyrieši. V niektorých appkách tiež môžete (dočasne) zapnúť zdieľanie polohy, takže kamošov nájdeš jednoduchým pohľadom na displej.

 

No a aby si mohol chatovať, nahrávať videá na sociálne siete a checkovať program kedykoľvek bude treba, 4ka pre mladých od 6 do 26 rokov pripravila nový paušál SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE. Dostaneš v ňom až 20 GB dát v SR (z toho 9,56 GB pre dátovanie na festivaloch v EÚ) len za 10 eur na 30 dní. K tomu máš ešte 50 minút na volania alebo rovnaký objem SMS-iek v celej EÚ, ak budeš chcieť zavolať rodičom. 

 

Lacnejšiu verzia tohto paušálu stojí len 4 eurá na 30 dní a ponúkne ti 4 GB dát a k tomu 50 min/SMS, ak viac nepotrebuješ. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.