Škola volá! Čo nesmie chýbať vo výbave žiadneho prváčika?

Pre deti bohužiaľ, pre ich rodičov niekedy aj našťastie… prázdniny sa končia a v septembri mladí študenti opäť zasadnú do školských lavíc.

30.08.2023

Hoci je ideálny vek na prvý mobil vysoko individuálny, práve začiatok školského roka je obvykle tým momentom, kedy sa rodičia rozhodnú svojim ratolestiam nejaký zaobstarať. Chcete mať predsa na dieťa dosah a zároveň mu dať príležitosť kedykoľvek vám zavolať, ak sa dostane do problémov. 

 

Pamätajte, že prváčikovia ešte pravdepodobne nevedia písať, takže mobil im poslúži takmer výhradne na volania. Od veci nemusí byť ani modernejší smartfón, s ktorým môžete vďaka appkám strážiť polohu svojho potomka a znížiť stres z toho, či je v bezpečí.

Ten správny mobil zo 4ky aj s bonusom

Deti však na telefóny zabúdajú a padajú im, preto by ste mali preferovať odolnejšie mobily, alebo aspoň také, na ktoré sa dá zohnať široká paleta ochranných obalov a puzdier. V e-shope 4ky nájdete množstvo smartfónov, z ktorých si ľahko vyberiete ten pravý. 

 

Cenu mobilu je možné rozložiť na 12, 18, 24 alebo 30 mesiacov a ak si ho objednáte spolu s novým paušálom SLOBODA+ alebo SLOBODA DÁTA, môžete teraz získať Bonus na mobil až do výšky 210 eurČo tak napríklad “nerozbitný” Samsung Galaxy Xcover6 Pro? S novým paušálom SLOBODA 100 +, ktorý má 100 voľných minút/sms a poriadnu porciu 12 GB dát v SR, ho môžete mať už od 26,60 eur mesačne

 

Je to výkonný a moderný mobil s dobrým foťákom, no zabalený vo vodeodolnom a nárazuodolnom tele s ochranným sklom Gorilla Glass Victus. Jeho batéria je dokonca vyberateľná, takže vám mobil v rodine vydrží naozaj dlhé roky. Alternatívou by mohol byť Oppo Reno7 Lite 5G za ešte menej, s rovnakou kombináciou paušálu 100 minút/sms a 12 GB dát už od 20,60 eur mesačne. Sympatický Android sľubuje 64 Mpix fotoaparát a odolnosť voči ošpliechaniu vodou, pričom mobil môžu deti odomykať jednoduchým priložením odtlačku prsta. Možno vás to prekvapí, ale ideálnym mobilom pre školáka môže byť aj starší iPhone. 4ka má v ponuke napríklad iPhone SE (2022) ktorý môže byť spolu s paušálom SLOBODA 100+ váš už od 30,80 eur mesačne.

 

Operačný systém iOS totiž ponúkne najpodrobnejšie možnosti rodičovských nastavení tak, aby ste mali pod kontrolou nielen to, koľko času vaša ratolesť s mobilom v ruke strávi, ale aj aké aplikácie a hry používa. 

 

Stačí v Nastaveniach kliknúť na vaše meno hneď hore a následne na kartu Rodinné zdieľanie

 

Obmedzenia pre appky a sociálne siete hľadajte v položke Čas pred obrazovkou, kde odporúčame vybrať aplikácie, ktoré budú vždy povolené – teda hlavne Telefón, aby vám deti mohli vždy zavolať. Instagram nemusíte dovoliť vôbec, alebo nastaviť napríklad 30 minút denne. Nastavenia pred mladými IT špecialistami ochránite vlastným heslom.  Podobné nastavenia môžete urobiť aj na Androidoch. Appka Digitálna rovnováha umožňuje nastaviť limity pre konkrétne aplikácie a Google Family Link na mapke ukáže polohu všetkých členov rodiny, ktorý s tým budú súhlasiť. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.