Pripraviť, pozor, štart! Začnite behať s týmito appkami

Svetový deň behu treba osláviť poriadnym tréningom. So správnou výbavou vám to pôjde oveľa jednoduchšie.

10.11.2023

Vedeli ste, že beh je jedným z najobľúbenejším “hobby” športov? Na rozdiel od fitka či cyklistiky k nemu nepotrebujete drahú permanentku ani bicykel. Stačí si obuť tenisky, vhodne sa obliecť a nájsť odhodlanie vybehnúť von.

Hoci teploty už poriadne klesajú, je to práve november je mesiacom, ktorý oslavuje svetový deň behu. 

K lepším výkonom a motivácii pridávať ďalšie kilometre vám môže pomôcť aj technika – fitness hodinky, váš mobil alebo tie správne aplikácie v ňom. 

Všetko odmeriate aj bez mobilu, s Apple Watch alebo Xiaomi

Vynovený e-shop 4ky vám ponúka dvojicu špičkových hodiniek, ktoré teraz môžete mať aj s niektorým z nových paušálov SLOBODA a ich cenu si rozložiť na 12, 18, 24, 30 mesiacov.

Apple Watch Series 8 s novým paušálom SLOBODA 100 na dva roky tak môžete mať už od 27,75 eur mesačne. Na výber pritom budú v menšej, “dámskej” 41 mm verzii aj väčšej 45 mm. 

Práve Apple Watch vám umožnia nainštalovať si väčšinu aplikácií v ich zmenšenej verzii pre operačný systém watchOS. Už v základe vám však odmerajú ubehnutú vzdialenosť a rýchlosť podľa GPS, tep srdca a iné údaje, takže svoje tréningy budete môcť poctivo analyzovať. 

 

Lacnejšou možnosťou budú Xiaomi Watch S1 s rovnakým paušálom SLOBODA 100 so 100 min/sms a 2 GB dát v SR a EÚ len za 14,25 eur/mes. na 24 mesiacov. Vystačiť si budete musieť s predinštalovanými aplikáciami, ktoré však úplne postačia na to, aby ste na ranný beh mohli vybehnúť aj bez zavadzajúceho mobilu. 

Strava (Android, iOS)

Výhodou aplikácie Strava je fakt, že ako zdroj dát je môže poslúžiť prakticky čokoľvek – váš mobil alebo hodinky. Pri správnom prepojení sa údaje o každom behu automaticky uložia a zanalyzujú.

 

Strava okrem toho ponúka aj tzv. heat mapy, teda zobrazenie miest, ktoré sú populárne medzi ostatnými bežcami vo vašom meste. Možno si tak rýchlo nájdete aj nového tréningového parťáka. 

 

Grafy vám tiež zobrazia celkovú ubehnutú vzdialenosť, vývoj tempa a tepovej frekvencie alebo odhad vašej formy či naopak krivky únavy – tá naznačí, kedy je namieste dať si radšej deň voľna alebo strečing.

Recover (Android, iOS)

So správnou regeneráciou, ktorá urýchľuje progres, predchádza zraneniam a eliminuje svalovicu, vám pomôže aj stále relatívne nová aúpka od rovnakých tvorcov. Recover vám práve na základe odbehnutej vzdialenosti a záťaže nameranej Stravou pripraví špeciálne kompenzačné cvičenia. 

 

Tie navrhujú profesionálni športovci a lekári, takže o vás bude dobre postarané. Program sa navyše automaticky upraví, ak označíte, že vás niektoré časti tela bolia najviac.

Profesionálne hodinky alebo softvér 

Pokiaľ to s behom myslíte vážne a máte ambície skúsiť aj nejaké tie preteky, maratón či triatlon, možno je namieste porozmýsľať aj nad skutočnými bežeckými hodinkami namiesto smart hodiniek. Tie si môžete nechať do práce alebo na iné každodenné činnosti. 

 

Bežecké hodinky vydržia drsnejšie zaobchádzanie, ak vám nejde o čo najjemnejší displej ponúknu oveľa dlhšiu výdrž na jedno nabitie a vďaka možnosti pripojiť hrudný pás aj presnejšie meranie tepu či analýzu rovnomernosti vašich došľapov pri jednotlivých krokoch. 

 

Absolútnym kráľom v tejto kategórii sú hodinky od firiem ako je Garmin, Polar či Suunto. Najširšiu škálu od modelov pre hobby bežcov až po skutočných profíkov ponúka práve Garmin a jeho rad Forerunner

V mobile k nim navyše môžete mať šikovnú aplikáciu Garmin Connect (Android, iOS) ktorá vám okrem analýzy dát dokáže vytvoriť aj špeciálny tréningový plán – teda v zásade povedať, koľko behať a kedy presne. Vaša forma tak bude stúpať oveľa rýchlejšie. Funkcia Body Battery navyše dobre predpovedá aj aktuálnu hladinu únavy.

Appky využijete naplno, ak budete online

Paradoxne, neplatí že táto generácia je len lenivá a nič so sebou nerobí. Beh je totiž zo všetkých športov najobľúbenejší práve u nej. 

 

Aby si mohli všetky aplikácie užívať kdekoľvek, 4ka má pre každého študenta od 6 do 26 rokov nový paušál  SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorým dostane až 20 GB dát v SR (z toho až 9,56 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a 50 min/SMS v EÚ. Paušál si aktivuješ priamo v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.