Ako zabezpečiť domácnosť pred letnou dovolenkou?

Bojíte sa zlodejov, alebo chcete mať po príchode domov ideálnu teplotu? S týmito pomocníkmi budete mať svoj domov pod palcom aj počas ležania na pláži.

13.07.2023

Leto je obdobím výletov a letných dovoleniek. Dva mesiace školských prázdnin však znamenajú, že na cesty sa vydajú takmer úplne všetci, vrátane vašich susedov. Prázdne domy a byty preto v tomto období oveľa viac zaujímajú aj zlodejov. 

 

Našťastie, existuje pár jednoduchých možností, ako sa kedykoľvek presvedčiť, či je u vás doma stále všetko v poriadku. Vďaka našim tipom na šikovné gadgety si dovolenku užijete naozaj bez starostí a po príchode domov vás nebude čakať žiadne nepríjemné prekvapenie. 

 

Kedykoľvek sa pozrite do svojej obývačky

 

Veľkým hitom sú domáce kamery, ktoré väčšina ľudí používa na kontrolu svojich domácich maznáčikov, kým sú v práci. Rovnako dobre však poslúžia aj všeobecný pohľad k vám domov, nech už ste kdekoľvek. A pokojne aj za hranicami. 

 

Prakticky všetky kamery vám pošlú notifikáciu, ak zaznamenajú akýkoľvek pohyb. Vďaka nočnému videniu majú dobrý obraz aj v úplnej tme a niektoré dokonca ponúkajú motor a možnosť otáčať záber v 360-stupňovom uhle. 

Slovenské e-shopy ponúkajú kamery od Xiaomi, TP-Link, D-Link, Netatmo a ďalších. Tie základné vás vyjdú na menej než 40 eur. Drahšie ponúkajú napríklad napojenie na HomeKit alebo nahrávanie na Dropbox či NAS, aby ste sa k záberom dostali aj po prípadnom zničení microSD karty v kamere, na ktorú sa zábery obyčajne ukladajú. 

 

Pokiaľ si vyberiete vonkajšiu kameru s ochranou proti vode a vlhkosti, môžete sledovať aj okolie svojho domu. Elegantnejším riešením pre domy je však smart zvonček s kamerou. Ten dokáže nahrať každého, kto u vás zazvoní, prípade skúša “testovať” či ste práve doma. Pri niektorých modeloch dokonca s návštevníkmi dokážete komunikovať aj na diaľku a kuriérov tak môžete požiadať o odovzdanie balíčka susedom, prípadne do garáže, ak ju dokážete otvárať a zatvárať na diaľku. 

Poručíte vode, plynu aj dymu

Škody v domácnosti však častejšie než zlodeji spôsobuje prasknutá hadica od práčky či umývačky riadu. Tesla, Woox, Aqara, Fibaro a ďalší vyrábajú šikovné senzory zatopenia, ktoré položíte na zem v kuchyni alebo kúpeľni a budete mať istotu, že svojej drevenej podlahe alebo susedom neurobíte nečakané škody. Je potom len na vás, či vám postačí lokálny alarm, alebo potrebujete notifikácie dostávať priamo na mobil. 

Rovnaké firmy vašu domácnosť vybavia aj detektormi plynu a alebo dymu, pokiaľ sa bojíte nehôd v súvislosti s vaším kotlom alebo snahami v kuchyni. 

Príliš teplo alebo príliš zima?

 

Ideálna teplota je, hneď po streche nad hlavou, tým najdôležitejším faktorom u vás doma. Aj preto by ste mali vedieť, že ideálnu teplotu dnes môžete strážiť, aj keď ste mimo domu. Počas letných mesiacov sa hodí možnosť na chvíľu aktivovať klimatizáciu, prípadne domov poriadne vychladiť ešte predtým, než odomknete vchodové dvere. 

 

Novšie klimatizácie ponúkajú Wi-FI modul a párovaciu aplikáciu, vďaka ktorej si želanú teplotu nastavíte priamo na displeji mobilu. 

 

Pokiaľ takouto možnosťou vaša jednotka nedisponuje, nezúfajte. Napríklad firma Sensibo vyrába čarovnú krabičku, ktorú pripojíte na Wi-Fi a klimatizáciu ovláda po starom – prostredníctvom infračerveného vysielača, čím supluje stláčanie tlačidiel na diaľkovom ovládači. 

V zime príde na rad kúrenie, alebo aspoň temperovanie. Pri dlhodobej neprítomnosti, keď doma mrzne, totiž hrozí, že vám napríklad v garáži zamrznutá voda poškodí potrubia a spôsobí veľké škody. S termostatickými hlavicami ovládanými na diaľku však nič podobné nehrozí. 

Bezpečná domácnosť so spoľahlivým internetom

 

Všetky tieto gadgety s vami z vašej obývačky až na pláž alebo do hôr budú komunikovať vďaka pripojeniu na domácu Wi-Fi. Pokiaľ si zvolíte optický internet od 4ky, môžete si byť istí, že bude dostatočne rýchly a spoľahlivý.

 

4ka vám ho teraz dá s parádnou zľavou vo výške 4 eur, mesiac čo mesiac - celých 15 mesiacov. Domáci optický internet tak môžete mať už od 7 eur mesačne.


 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.