Radíme Štvorkárom: Sprievodca nastaveniami nového smartfónu

Čo nastaviť ako prvé a ako sa vyhnúť zbytočným nervom? Prinášame pár tipov.

03.03.2023

Máte nový mobil? Nadšenie z jeho rozbaľovania môže ľahko vystriedať mrzutosť, keď bude pípať každých pár minút, internet nebude poriadne fungovať a v správach pribudnú hlúpe preklepy. 

Nebojte sa. Poradíme vám, čo nastaviť a s novým smartfónom urobiť ako prvé. 

Notifikácie – veľa, alebo príliš málo?

O upozornenia a správy od rodiny asi prísť nechcete, no notifikácií zo sociálnych sietí alebo nedôležitých appiek môže byť trochu priveľa. 

Android aj iOS našťastie umožňujú podrobne nastaviť, ktoré aplikácie majú “sklapnúť” a ktoré na seba upozorňovať pípaním či vibráciami. 

Na iOS zamierte do Nastavení a karty Hlásenia. Tu si môžete prispôsobiť upozornenia pre každú aplikáciu zvlášť. Možnosť “Zamknutá obrazovka” rozsvieti aj displej telefónu položeného na stole, Centrum hlásení zas nájdete po stiahnutí hornej lišty a Bannery vám okamžite ukážu prichádzajúce notifikácie. 

Zapnúť si môžete aj odznaky na ikonách alebo zapnúť / vypnúť zvuky a s nimi spojené vibrácie v tichom režime. 

V prípade Androidu v Nastaveniach hľadajte Oznámenia a Aplikačné oznámenia. Pamätajte, že každý výrobca môže názvoslovie trochu upraviť, aj tu si ale budeme môcť nastaviť, či sa ma notifikácia zobraziť aj na domácej obrazovke, v podobe odznaku alebo len hlásenia. 

Pre väčšie súkromie si môžete na oboch operačných systémoch nastaviť, aby iné osoby nevideli obsah hlásení, kým neodomknete mobil. 

Nerušte ostatných, keď nemusíte

Nezabudnite na nastavenie zvukov prichádzajúcich hovorov a SMS správ tak, aby sa vám páčili. Určite sa však oplatí vedieť aj to, kde ich vypnete aby nerušili v kine či na pracovných poradách.

V prípade iPhonu na to slúži mechanický prepínač na ľavej strane telefónu. Na Androidoch prstom stiahnite lištu z horného okraja displeja a nájdite príslušný prepínač. Samozrejme, dá sa to aj postupným stláčaním tlačidiel hlasitosti. 

S klávesnicou aj v našom jazyku

Bez klávesnice by ste toho na mobile veľa neurobili, preto je jej správne nastavenie azda najdôležitejšie. Váš mobil pravdepodobne ponúka anglickú a slovenskú QWERTY alebo QWERTZ klávesnicu aj s “autocorrectom”. 

Ak si na automatické opravy zvyknete, budete písať oveľa rýchlejšie, no táto funkcia nemusí vyhovovať každému. Preto je dobré vedieť, ako sa automatických opráv zbavíte. 

Na iOS hľadajte ikonu zemegule v ľavom dolnom rohu klavesnice. Podržte ju a kliknite na Nastavenia klavesnice. 

Zaujímať vás bude hlavne prepínač “Autoopravy” a karta klavesnice úplne hore, kde si pridáte tú slovenskú a vyberiete preferované rozloženie. 

V prípade Androidu zas kliknite na Všeobecné - Jazyk a zvoľte svoju klávesnicu, kde zapnete alebo vypnete prediktívny text.

Aby mobil vydržal o čosi dlhšie 

Vedeli ste, že správnym nastavením môžete batérii v mobile pomôcť, aby vám vydržala o pár hodín viac a možno tak nehľadať nabíjačku každý deň? 

Jedným z najväčších žrútov energie je tzv. Always-on displej, ktorý zobrazuje aktuálny čas a zmeškané udalosti aj na zhasnutej obrazovke, svietiaca časť displeja však nevyhnutne spotrebúva energiu. 

Ideálny pomer medzi praktickosťou a šetrením môžete dosiahnuť napríklad nastavením rozvrhu, vďaka ktorému sa Always-on deaktivuje napríklad v noci. 

Ďalšie percentá dosiahnete zapínaním letového režimu na noc, kedy mobil tak či tak nepoužívate, alebo ak na AMOLED a OLED displejoch nastavíte čiernu tapetu domácej obrazovky a tmavé rozhranie. 

Naopak, plošne vypínať WI-Fi alebo GPS sa vám príliš neoplatí. Namiesto toho skúste prístup k lokalizácii zakázať aplikáciám, ktoré vašu presnú polohu nepotrebujú. Nechajte ju zapnutú len v tých, ktoré ponúkajú mapy. Na iOS zakážte aj Osviežovanie na pozadí.

Že nový mobil ešte nemáte? 

Skvelé telefóny nájdete aj v e-shope 4ky, kde si cenu nového mobilu môžete rozložiť na 12, 18, 24 alebo 30 menších mesačných platieb.

A aby toho nebolo málo, ak si teraz mobil, tablet, notebook alebo hernú konzolu kúpite aj s paušálom SLOBODA+ DÁTA NAVYŠE alebo SLOBODA DÁTA, získate bonus až do výšky 210 eur. A to už sa oplatí!

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.