Stále ti dochádza šťava? 5 tipov, ako predĺžiť život batérii na mobile

Šetrenie batérie predĺži výdrž na jedno nabitie aj životnosť celého telefónu. Dodržiavať tieto tipy sa naozaj oplatí!

16.02.2023

Mobil je síce dobrý pomocník, ale len kým nie je úplne vybitý. Našťastie, novšie smartfóny dnes ponúkajú čoraz väčšie kapacity batérií a výnimkou nie je ani hranica 5 000 mAh, vďaka ktorej by malo zariadenie vydržať celý deň naozaj každému.

Sú však situácie, kedy sa šťava minie každému. Navyše, opotrebovaná batéria je zrejme tým najčastejším dôvodom, prečo svoj sa svoj aktuálny mobil rozhodneme poslať do sveta a vymeniť za nový. 

Šetrenie batérie vám tak zopárkrát zachráni deň, no dlhodobom horizonte rozhodne predĺži životnosť celého zariadenia a ušetrí stovky eur. 

1. Nabíjajte čo najrozumnejšie

Výrobcovia sa dnes predháňajú v tom, ktorý mobil ponúkne výkonnejšie rýchlonabíjanie. Teória však hovorí, že nabíjanie vyšším výkonom zaťažuje batériu o niečo výraznejšie.

Pokiaľ nabíjate cez noc, použite radšej obyčajný adaptér a ten výkonnejší si nechajte na núdzovky, kedy máte na doplnenie energie naozaj len pár minút. 

To isté platí o využívaní bezdrôtového nabíjania napríklad v kaviarni či aute. Samotné možno neškodí, no každé zodvihnutie mobilu z podložky pri kontrole notifikácií znamená zbytočné prerušenie a opútovné obnovenie nabíjania. 

Naozajstní “puntičkári” sa niekedy snažia mobil nenabíjať na 100 %, no túto prax pokojne ignorujte, energia vám totiž v núdzi môže chýbať. 

2. Obmedzte najväčšieho žrúta energie – displej

Žiadne volania ani prehrávanie hudby, ale práve veľká obrazovka má najväčšiu spotrebu. Spolu s jej podsvietením. Všimli ste si niekedy, že v lete sa batéria vášho telefónu vybíja akosi rýchlejšie? 

Je to preto, že displej vyšším jasom kompenzuje ostré slnko. Ak teda budete SMS-kovať v tieni alebo interiéroch, predĺžite si život na jedno nabitie. Automatický jas môžete manuálne nastaviť na nižšiu intenzitu, prípadne skrátiť čas, po ktorom sa obrazovka automaticky vypne. 

Ak váš mobil disponuje funciou Always-on zobrazujúcou aktuálny čas aj na zhasnutej obrazovke, zvážte jej vypnutie, aspoň v časoch, kedy pozeráte do počítača a mobil leží niekde v kúte. 

Máme tip aj pre majiteľov zariadení s OLED displejmi. Tie pri zobrazovaní čiernej farby úplne vypínajú jednotlivé pixely, takže výrazne znižujú spotrebu. Batériu preto pošetríte nastavením čiernej tapety domácej obrazovky alebo tmavej témy v jednotlivých aplikáciách. 


3. Používajte mobil menej

Že sa to ľahšie hovorí, ako naozaj robí? Začnite vypnutím notifikácií z niektorých aplikácií a pokračujte napríklad nastavením limitov pre jednotlivé sociálne siete.

Ak na Facebooku či Instagrame na konci dňa strávite o hodinu menej, poďakuje vám nielen vaša batéria, ale aj partner či deti. 

Obmedziť tiež môžete automatickú kontrolu nových e-mailov odstrániť widgety, ktoré sa neustále aktualizujú – napríklad tie s predpoveďou počasia. 

O niečo viac energie spotrebúvajú aj zbytočné animácie pri zatváraní aplikácií alebo “živé” pohyblivé tapety na domácej obrazovke.

4. Náročné aplikácie si nechajte na neskôr

Samozrejme, trocha relaxu nikdy nezaškodí. Vašu obľúbenú hru alebo strih videí z dovolenky si však môžete nechať na chvíle, kedy vybitý mobil práve nabíjate. Šťavu si tak “potiahne” z elektrickej zásuvky a nie priamo z batérie.

5. Zakážte využívanie GPS a preferujte Wi-Fi

V hornej lište pravdepodobne máte možnosť vypnúť polohové služby alebo Bluetooth pripojenie. Môže to byť viac na škodu, ako na úžitok, pretože váš mobil potom nenájde vašu polohu na mapách alebo pri využívaní navigácie.

Hlavný vypínač tak pokojne nechajte tak, no hlbšie v nastavniach jednotlivých aplikácií môžete prístup k lokalizácii polohy zakázať jednotlivým apkám. 

Pokiaľ aplikácia nepracuje s mapami, prístup k pokohe naozaj nepotrebuje. Vypnúť môžete aj aktualizáciu aplikácií na pozadí alebo synchronizáciu fotografií do cloudy v čase, kedy nie ste pripojení k nabíjačke. 

Na výdrž myslite už pri kúpe mobilu… alebo príslušenstva

Platí, že vyššia kapacita batérie obvykle znamená dlhšiu výdrž. V prípade mnohých výrobcov si tak môžete vybrať jeden smartfón aj vo väčšej verzii označenej ako Pro, Plus alebo Ultra. 

Naopak, do malých telefónov sa zmestí len malý akumulátor. Hoci menší displej “žerie” menej, pri reálnej prevádzke bude spotreba toho väčšieho zanedbateľná.

Keď príde k najhoršiemu, zachrániť vás môže dodatočná šťava z externej powerbanky alebo akýkoľvek USB port pre nabíjanie, ktoré dnes ponúka aj mnoho autobusov, vlakov či kaviarní, alebo v prípade núdze aj kamošov počítač.

Skôr než celú nabíjačku tak so sebou noste aspoň nabíjací kábel k vášmu mobilu. Energiu k nemu už niekde nájdete. 

To správne príslušenstvo alebo ďalšie tipy nájdeš aj internete vďaka tomu správnemu mobilnému paušálu s veľkou porciou dát. V rámci nového paušálu SLOBODA DÁTA získaš neobmedzený objem dát v SR. Pri kúpe cez eshop teraz s novou 4KA SIM kartou ho máš na vyskúšanie len za 4 eurá na 30 dní

Ďalšie články

Fotiť na mobil ako profesionál? Vďaka týmto tipom to dokážete

Na dovolenku dnes stačí vziať len mobil. S týmito radami z neho vykúzlite špičkové zábery.

19.08.2022

Čítať viac

Ako vznikol internet? 5 slovenských a svetových míľnikov, ktoré by ste mali poznať

Ak nefunguje, máte chuť Wi-Fi router vyhodiť z okna. Aké ale boli úplné začiatky internetu? 

12.08.2022

Čítať viac

Cez uši, bez káblov či s potláčaním hluku? Na čo si dávať pozor pri výbere slúchadiel

Na šport, do práce, MHD-čky alebo keď potrebujete úplné ticho? Z týchto slúchadiel si vyberie úplne každý.

16.02.2022

Čítať viac
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.