Schlaď sa s tými najlepšími hrami roka 2023

5 tipov na hry, s ktorými sa poriadne odreagujete počas extrémnych horúčav alebo prudkých búrok. Užijete si ich, nech už máte počítač, Xbox alebo PlayStation.

27.07.2023

Toto leto je poriadne horúce a teploty často stúpajú až k hraniciam, kedy je lepšie zostať doma. Urobiť si pohodlie, sadnúť si k monitoru alebo zobrať do ruky ovládač a užiť si tieto herné hity, môžete kedykoľvek. 

 

Vybrali sme za vás tie najlepšie tituly pre PC, Xbox a PlayStation. 

Legenda s novým názvom EA SPORTS FC 24 (PC, Xbox, PlayStation)

 

Čože to je? No predsa stará známa FIFA v novom kabáte a s úplne novým názvom. Herní vývojári z EA museli riešiť komplikovanú situáciu, keďže prišlo k vypršaniu licenčnej dohody medzi EA Sports a asociáciou zastrešujúcou svetový futbal. Zmena názvu tak bola po 30 rokoch nevyhnutnosťou.

 

Nemusíte sa však báť, aj FC 24 má stále reálne mená a podobizne vyše 19-tisíc hráčov, 700 tímov a môžete si vyberať z vyše 100 štadiónov naprieč 30 ligami, do ktorých tento rok pribudla aj najvyššia španielska či nemecká ženská súťaž. O Mbappého, Haalanda, Neymara, ale ani Messiho a Ronalda v ich nových pôsobiskách v USA a Saudskej Arábii určite neprídete. 

 

FIFA, teda pardon, EA Sports FC patrí k absolútnym klasikám, ktoré najmä ku konzolám musíte hrať aj s dvoma ovládačmi v obývačke. Proti komu si zahráte ako prvému?  

 

S Hogwarts Legacy do sveta Harryho Pottera… (PC, Xbox, PlayStation)

 

… ale bez Harryho Pottera. Po vyše desiatich rokoch sa počítačový a konzoloví hráči môžu opäť preniesť do kúzelného sveta Rokfortu, hoci dávno pred príchodom Harryho, Rona a Hermiony. 

 

Dychberúca grafika a spracovanie celých priestorov školy vás donútia len tak sa prechádzať po chodbách, no nezaostáva ani príbeh. Popri štúdiu piateho ročníka kúzelníckej školy totiž budete musieť riešiť aj iné, neočakávané výzvy.

 

Ak si aspoň raz ročne musíte prečítať všetky knihy zo série Harryho Pottera, alebo si na Vianoce nenecháte ujsť ich filmové spracovanie, prejsť aspoň raz počítačovú hru, kde môžete scenár ovplyvňovať sami, je prakticky povinnosť. 

 

Final Fantasy XVI konečne na next-gen konzolách (PlayStation 5)

 

PlayStation a jeho exkluzivity vždy ostatné hry porážali úžasným príbehom a legendárna séria Final Fantasy na tom nie je inak. Len v júni vydanú, zatiaľ najnovšiu 16. časť si aktuálne zahráte výhradne na PS5, no za to naplno využíva grafické možnosti tejto konzoly, ktorá je aktuálne v predaji so zaujímavou zľavou.

 

V otvorenom svete budete bojovať čepeľami aj kúzlami vo fiktívnom svete Valisthea rozdelenom medzi šesť nepriateľských národov. 

 

No a či sa k hráčom oplatí pridať? Len za prvý týždeň sa predalo viac než 3 milióny kópií tejto hry, čo jasne ukazuje, aký hit môžete ovládať aj na svojom televízore.

 

Animovaná strielačka Ratchet & Clank: Rift Apart (PC)

 

Chlpáč Ratchet a jeho robotický kamoš vyšli v týchto dobrodružstvách už v roku 2021, no po PlayStation 5 sa teraz konečne dočkali aj hráči na PC, čo znamená lepšiu grafiku, dokonalejší raytracing a najmä staré dobré mierenie myšou. Podľa mnohých ide dokonca o jednu z najlepšie vyzerajúcich hier vôbec. 

 

V tomto prípade však nerátajte so žiadnou stealth akciou. Zo pištolí a samopalov budete páliť obrovskou kadenciou a ničiť hneď niekoľkých nepriateľov naraz, ide tak skôr o extrémnu akčnú oddychovku. 

 

Viete to lepšie než Ferrari a Mercedes? F1 Manager 23 (PC, Xbox, PlayStation)

 

F1 23 môžu nadšenci rýchlych kolies hrať už nejaký čas, no tí najväčší fanúšikovia F1-tky potrebujú ešte jednu hru. Namiesto niektorého z 20 najrýchlejších pilotov sveta sa v nej stanete jedným z 10 šéfov tímu.

 

Na starosť tak dostanete výber jazdcov, stratégiu, ale aj vývoj samotného monopostu tak, aby bol podľa možnosti tým úplne najrýchlejším v štartovom poli. 

 

F1 Manager 23 vychádza 31. júla a oproti vlaňajšej verzii dostane hneď niekoľko kľúčových vylepšení. Tou najzásadnejšou je možnosť “zopakovať” si momenty zo skutočných Veľkých cien F1, kedy prevezmete zodpovednosť a bude len na vás a vašej stratégii, či výsledky dopadnú presne rovnako, alebo oveľa lepšie pre váš tím a jazdcov. 

 

Nový Xbox alebo Nintendo Switch s bonusom až do 210 eur

 

Že vás nové hry zaujali, ale nemáte ich na čom hrávať? V e-shope 4ky nájdete okrem špičkových mobilných telefónov aj hernú konzolu Xbox Series S, ktorou si užijete veľa z najnovších titulov. 

 

Cenu konzoly si navyše môžete rozložiť na 12, 18, 24 alebo 30 menších mesačných platieb a pri kúpe s novým paušálom SLOBODA + DÁTA NAVYŠE, môžete získať Bonus na konzolu vo výške až do 210 eur. Xbox tak môžete mať aj s paušálom plným dát a voľných minút/sms už od 20,80 eur mesačne na 30 mesiacov. Pre tých, ktorí majú radi aj hranie na cestách je v ponuke tiež Nintendo Switch

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.