Počasiu nerozkážeš, ale s týmito aplikáciami ho dokážeš predvídať!

Na výletoch a dovolenkách vás už búrky, vietor alebo zima rozhodne neprekvapia. 

23.02.2021

Aj vy ste v posledných dňoch zaznamenali výrazné oteplenie? Teplomery už cez deň bežne ukazujú dvojciferné čísla a Slnko začína zapadať čoraz neskôr. Víkendy tak budú ako stvorené na bezpečné výlety do prírody.

Správne appky na predpoveď počasia zaručia, že vás nezaskočí dážď ani nesprávne oblečenie. 

Majitelia iPhonov čakajú dážď na minútu presne

Vstavané Počasie v iPhonoch pozná asi každý. Možno vám však uniklo, že Apple vlani kúpil známu apku Dark Sky, ktorá dokázala predpovedať príchod dažďa doslova minútu po minúte a jej obsah plne integroval k svojim virtuálnym rosničkám. 

Na iPhone by ste teda mali v prípade zhoršujúceho počasia vidieť správy ako “Dážď o 15 minút” alebo “Zrážky ešte 60 minút”. Funguje to aj na Slovensku, takže nabudúce môžete skúsiť odhadnúť, či na cestu do obchodu budete potrebovať dáždnik, alebo nie.

Počasie iPhone

iMeteo.sk od slovenských tvorcov

Na iPhonoch aj Androidoch môžete mať aplikáciu iMeteo.sk. Autori ponúkajú 10-dňovú predpoveď, detailnú hodinovú predpoveď pre naše územie a tzv. iRadar, teda online satelitné snímky oblačnosti nad Slovenskom. 

Zrejme si ju však budete chcieť nainštalovať kvôli funkciám navyše. V lete sa určite hodia notifikácie na údery blesku vo vašom okolí (predvolene 30 km) doručované priamo na displej vášho mobilu. Mali by ste tak mať dosť času na návrat do bezpečia. 

Zaujmú vás ale aj detailné správy o počasí v slovenčine. Tie posledné sú napríklad o výbuchu sopky Etna v Taliansku alebo prevažne zlej kvalite vzduchu u nás. 

Počasie iMeteo

Zlatý štandard SHMÚ

Najdetailnejšie slovenské počasie ponúka jednoznačne Slovenský hydrometeorologický ústav. K jeho dátam sa na androidoch dostanete cez aplikáciu SHMUdroid, na iPhone môžete skúsiť iSHMU alebo model Aladin.

Vo všetkých sa dostanete k počasiu pre vyše tisíc slovenských miest a obcí a predpovediam na 2, 3, 8 alebo 10 dní. 

SHMÚ je dôležité aj pri lokálnom vydávaní výstrah pri horúčavách, záplavách alebo silnom vetre. 

SHMÚ

Windy

Sú pre vás všetky tieto aplikácie príliš jednoduché? Potrebujete k predpovediam počasia pristupovať ako profík? 

Potom je pre vás jednotkou Windy dostupné pre Android alebo iOS. Samozrejmosťou sú základné teploty, no máp a satelitných záberov je tu výrazne viac.

Ako názov napovedá, zvláštny dôraz je kladený na monitoring vetra, takže Windy okrem bežných turistov využijú aj paraglideri, piloti vetroňov či surferi. Windy je dostupné aj cez počítač a webové rozhranie. 

Windy počasie

Nech už pôjdete na jar a v lete kamkoľvek, nezabudnite si zobrať mobil s niektorou z týchto aplikácií a správnym paušálom SLOBODA od 4ky.

Len tak totiž budú predpovede neustále aktualizované a vy sa tak vyhnete skazenému výletu či nepríjemnostiam v horách. Paušál SLOBODA ∞ + teraz pri pravidelnej platbe kartou dokonca ponúka neobmedzené hovory, SMS a neobmedzené dáta v celej SR len za 20 eur. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.