Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Európska komisia porovnala ceny mobilných paušálov so susednými krajinami. Zohladnila pritom aj kúpyschopnosť obyvateľstva.

05.03.2019

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

Európska komisia zverejnila nezávislé porovnanie za rok 2018. Slovensko v ňom podľa metodiky zastupovali dvaja najväčší operátori na trhu.

Ceny internetu na Slovensku a v zahraničí

Zdroj: ec.europa.eu

Komisia si vybrala 9 pomyselných balíčkov (košov), ktoré mali reprezentovať rôzne náročných zákazníkov: niektorých so záujmom najmä o hovory a SMS, na opačnom konci zas náruživých surferov, čo nevydržia offline ani minútu.

Slovensko vyšlo pri všetkých balíkoch výrazne drahšie ako európsky priemer. Za balíčky s 20 GB dát alebo 1 GB spolu s hovormi a SMS-kami u nás zaplatíte takmer dvojnásobok.

Ceny sú pritom prepočítané na kúpyschopnosť obyvateľstva (PPP), takže zohľadňujú rozličné výšky priemerných miezd naprieč západnými a východnými krajinami EÚ.

Slovensko je medzi najdrahšími

Do štvorice najdrahších krajín zaradila Komisia na základe údajov zo začiatku roka 2018 Cyprus, Českú republiku, Slovensko a Grécko. Naopak, najmenej zaplatia zákazníci v Taliansku, Poľsku, Rakúsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Luxembursku a Fínsku.

Najlacnejšie mobilné dátaZdroj: ec.europa.eu

Slovákov môže tešiť aspoň to, že v pomyselnej mape cien patria "iba" do hnedožltej skupiny s názvom "relatívne drahé". Najviac dôvodov na smútok a hnev pri pohľade do svojich peňaženiek majú Česi a obyvatelia Cypru.

4ka dátami v prieskume Európskej komisie zamiešať nemohla. Metodika totiž berie do úvahy len dvoch najväčších hráčov na trhu. Tretieho do porovnania pridáva len v prípade, že ich spoločný trhový podiel nepresiahne 70 %.

4ka chce byť dátový operátor

My vám ponúkneme bohatú nádielku dát, voľných minút a SMS-iek doma aj v celej EÚ. Získate ju vďaka novým paušálom SLOBODA už od 5 € mesačne.

Pre tých náročnejších má 4ka nový paušál SLOBODA NEKONEČNO + za 20 € mesačne s nekonečnými MIN/SMS v celej EÚ aj nekonečnými 4G dátami.

Ak sa v surfovaní cez mobil naozaj nechcete obmedzovať, odporúčame vám nový paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými 4G dátami za 12 € mesačne. Teraz ho môžete získať na prvý mesiac úplne zadarmo pri objednaní cez e-shop s novou SIM kartou.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.