Krížom-krážom svetom! Aké appky nesmú chýbať dovolenkárom?

Vďaka týmto budete mať ten najlepší hotel, prejazdíte celý ostrov a najete sa ako skutoční lokálni štamgasti.

06.07.2023

Prázdniny sú konečne tu a väčšina z nás sa počas týchto dvoch mesiacov vydá na aspoň jednu poriadnu dovolenku. Naposledy sme vám priniesli tipy na appky, ktoré by vám v mobile nemali chýbať v našich horách alebo lesoch. Čo ale v prípade, že namiesto stanu preferujete poriadny hotel a skôr než prejdené kilometre vás zaujímajú hodiny preležané na lehátku s výhľadom na more?

Aj pre dovolenkárov, ktorí budú cestovať menej dobrodružne a s malými deťmi, poradíme čo si stiahnuť ešte pred cestou z domu. 

Booking a Airbnb pre pohodlie v hoteli či apartmáne

 

Snáď tým najdôležitejším na každej dovolenke je miesto, kde večer skloníte hlavu a bezpečne zaspíte. Voľbou číslo 1 zrejme bude pohodlný a komfortný hotel. Známa aplikácia Booking (Android, iOS) vám prakticky kdekoľvek na svete umožní ubytovanie filtrovať podľa hodnotenia ostatných používateľov a základného vybavenia. 

 

Potrebujete bazén priamo v rezorte? Hodí sa wellness, prípadne plná penzia, alebo potrebujete cestovať aj so svojím psíkom? Stačí si všetko nastaviť, prezrieť ceny, mapu znázorňujúcu vzdialenosť od pláže a skontrolovať, ako izby vyzerajú na fotkách. 

Hotel je dobrá voľba, ak cestujete sami či vo dvojici. Recepcia by mala dokázať poradiť a vyriešiť všetky problémy. V prípade viacčlennej rodiny alebo veľkej partie priateľov sa však možno skôr oplatí prenajať celý dom alebo chatu. Takéto “domáce” ubytovania nájdete skôr na Airbnb (Android, iOS), kde ho väčšinou ponúkajú priamo fyzické osoby. To má svoje výhody, keďže sa dostanete naozaj k unikátnym lokalitám, no aj nevýhody v podobe menej profesionálneho servisu. O to väčšiu pozornosť venujte hodnoteniam. 

Leťte čo najvýhodnejšie. Aj keď ešte netušíte kam

 

Cestovať na dovolenku budete pravdepodobne autom alebo letecky. Moderných vyhľadávačov, ktoré vám uľahčia hľadanie lacných leteniek, je dnes celá kopa. Niektoré z nich dokonca fungujú úplne naopak, ako ste zvyknutí.

 

Umožňujú zadať len miesto štartu (pre Slovákov zrejme z letísk ako je Bratislava, Viedeň, Budapešť či Košice) a ostatné nechať na múdre algoritmy. Samé vám vyberú cieľovú destináciu a pokiaľ ste v práci flexibilní, aj dátumy odletov na celé mesiace podľa toho, kedy bude cesta najvýhodnejšia. 

Každú letenku skúste hľadať vo viacerých aplikáciách, nikdy totiž neviete, kde vám vyskočí ako najlacnejšia. Odporúčame Skyscanner (Android, iOS), české Kiwi.com (Android, iOS) alebo slovenský Pelikán (Android, iOS).

Po vlastných, alebo autom? 

 

Niekto príde do hotela a luxus či plnú penziu nemieni opustiť ani na minútu. Iní si zas len zložia veci a musia vyraziť objavovať všetky zákutia a odfotiť každú jednu pamiatku.

 

Tá druhá skupina bude v prípade, že cestuje letecky, potrebovať auto. Bohužiaľ, autopožičovne väčšinou stále žijú v rokoch dávno minulých a ich servis sa ani zďaleka nechytá na služby v hoteloch či reštauráciách.

 

Aplikácia Rentalcars (Android, iOS) aspoň porovná ponuky tých najznámejších a umožní vám auto objednať z pohodlia gauča. Dostanete aj možnosť zaplatiť si vlastné poistenie pre prípad parkovacích ťukancov (obzvlášť, ak cestujete do Francúzska, Talianska či Španielska), takže tie predražené, ktoré vám bude chcieť nanútiť osoba na druhej strane okienka, môžete pokojne odmietnuť. 

Zistite kde jesť a čo určite vidieť

 

Dobrú dovolenku robia hlavne zážitky. Z nádherných scenérií, neopakovateľných pamiatok alebo plného brucha. Aby ste našli tie najlepšie miesta v každom kúte sveta, odporúčame používať kombináciu hneď niekoľkých vynikajúcich aplikácií. 

 

Google Mapy už dlhší integrujú aj funkcie z kedysi samostatnej appky Google Trips. Už pred cestou si tak vyhľadajte všetky zaujímavé miesta a pokojne si ich označte hviezdičkou. Kedykoľvek potom vytiahnete mobil, uvidíte najbližšie zaujímavé miesto, ku ktorému sa treba vydať.

 

Cestovateľskou klasikou je aj TripAdvisor (Android, iOS), ktorý vám podobne ako Foursquare (Android, iOS) ponúkne tipy cestovateľov, ale aj miestnych štamgastov na tie najlepšie kaviarne, burgre a reštaurácie. A áno, uvidíte tam aj fotky samotných jedál.

Bonusový tip: Prekladač, ako ho možno nepoznáte

 

Google Translator pravdepodobne použil už každý. Vedeli ste však, že texty dokáže prekladať aj bez toho, aby ste museli text vpísať do políčka pre preklad? 

 

Jednoducho zvoľte preklad pomocou fotoaparátu a namierte mobil tam, kam treba. Takto ľahko zistíte, čo sú Patatas bravas alebo Brasato di maiale v jedálnom lístku!


Váš mobil sa na pred dovolenkou patrí vybaviť aj poriadnou porciou dát, aby ste mohli domov kedykoľvek poslať všetky fotografie, prípadne sa s rodinou spojiť cez videohovor. 


S novým paušálom SLOBODA NEKONEČNO + DÁTA NAVYŠE získate neobmedzený objem dát v SR a v EÚ si budete užívať poriadny balík dát s objemom 6,63 GB. Teraz pri kúpe cez náš e-shop s novou 4KA SIM kartou vás na skúšku vyjde len za 4 eurá na prvých 30 dní.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.