Hory volajú! 6 appiek, ktoré ti spríjemnia pobyt v lese

Plný batoh a vhodná obuv nestačí. Na poriadnu turistiku by ste mali pripraviť aj svoj mobil.

27.06.2023

Chystáte sa letnú dovolenku namiesto pláže stráviť v Tatrách, prípadne plánujete pár menších víkendových výletov po krásach slovenských lesov?

Prinášame vám niekoľko tipov na aplikácie, ktoré by vám v mobile nemali chýbať, ak chcete do cieľa doraziť včas, nezmoknúť a nechať si poistku pre prípad neočakávaných udalostí.

Mapy.cz (Android, iOS)

 

České Mapy.cz nie sú len prostou alternatívou Google Máp. Mapovú vrstvu si v nich môžete prepnúť na turistickú, takže na displeji uvidíte všetky turistické chodníčky v okolí, pričom ich farby budú sedieť s turistickými značkami v slovenských lesoch a horách.

 

Ak máte mobil dostatočne nabitý, nikdy sa nestratíte. GPS vám totiž vždy ukáže, kde presne ste a ktorým smerom je najbližšia civilizácia. Dokonca aj v miestach bez signálu, ak si mapu vopred stiahnete do úložiska. 

 

Aj bez internetu potom bude fungovať vyhľadávanie trasy aj s pomerne presným odhadom, jej dĺžky a prevýšenia, ktoré budete musieť prekonať. 

Počasie, ktoré sa v horách mení z minúty na minútu

 

Kým v meste je prekvapivý dážď či búrka len poriadne nepríjemný, v horách vás blesky, pred ktorými sa práve nemáte kde skryť, môžu v celkom reálne stáť aj život. Preto by ste mali vždy presne vedieť, kde nebezpečné mraky sú a ktorým smerom sa hýbu.

 

Základnú predpoveď na daný deň a najbližšie hodiny vám ponúkne Slovenský hydrometeorologický ústav a appky pre Android alebo iOS, ktoré čerpajú napríklad z jeho modelu Aladin.

 

Ak chcete nejakú alternatívu, za celoeurópsky etalón v presnosti predpovede je zas považovaná nórska meteorologická služba a jej aplikácia Yr.no (Android, iOS). Z našich skúseností ale odporúčame najmä české Windy (Android, iOS), ktoré vám ukáže presnú polohu búrkových mrakov na radare aj ich pohyb za poslednú hodinu. Aj laik tak za pár sekúnd odhadne, či sa k nemu vedrá vody a blesky blížia, alebo naopak, smerujú opačným smerom. 

Strava pre chválenie sa výkonom aj bezpečnosť (Android, iOS)

 

Aplikáciu Strava asi poznáte. Používajú ju najmä bežci, cyklisti a iní športovci na záznam a analýzu svojich výkonov. Hodí sa však aj turistom. Jednak presne uvidíte, koľko, za aký čas a s akým prevýšením ste za daný čas prešli, no poteší aj funkcia vyhľadávania najobľúbenejších trás v okolí. Nikto predsa netvrdí, že si bežeckú trasu v lese nemôžete prejsť aj vlastným tempom.

Strava ale ponúka aj inú zaujímavosť – svoju aktuálnu polohu vďaka nej môžete zdieľať online a prostredníctvom jednoduchého odkazu na web vás bude môcť na diaľku skontrolovať rodina, alebo pokojne aj niekto z vášho hotela, najmä ak sa vydáte na niekoľkohodinové túry ťažkým terénom. 

Horská záchranná služba (Android, iOS)

 

Je dobré mať poistku v prípade, že sa všetko pokazí. Kým čísla ako 158, 150, 155 či univerzálnu 112-tku pozná zrejme úplne každý, 18 300, ktoré patrí Horskej záchrannej službe, až také známe nie je. 

 

V prípade hmly, vyčerpania či pádu v ťažkom teréne ale ani spojenie so živým operátorom nemusí stačiť. Aplikácia HZS v mobile vám pomôže privolať pomoc jednoduchým stlačením tlačidla. Na základe GPS potom bude pomoc navigovať ešte presnejšie, ako zameranie pomocou mobilnej siete.

 

Pokiaľ túto aplikáciu nikdy nepoužijete, ani bude to len dobre. V mobile by ste ju však mať mali. 


Nechcete myslieť na to, či máte pri vyhľadávaní v mapách, kontrole počasia alebo sťahovaní akejkoľvek aplikácie dostatok dát? S novým paušálom SLOBODA DÁTA sa nemusíte nijako kontrolovať.  Máte totiž neobmedzený objem dát v SR. Teraz pri kúpe cez náš e-shop s novou 4KA SIM kartou vás na skúšku výjde len za 4 eurá na prvých 30 dní.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.