Cez uši, štuple alebo na šport? Ako si vybrať správne slúchadlá k mobilu

Niekomu vyhovujú minimálne rozmery, iní sa potrebujú hýbať a požadujú maximálny komfort. 

04.11.2020

Kedysi samozrejmý konektor pre počúvanie hudby už dnes moderným smartfónom chýba. Typický 3,5 mm audio jack v mnohých prípadoch nahrádza USB-C, prípadne slúchadlá v krabici od nového mobilu ani vôbec nenájdete

Náročnejších audiofilov ich zvuk len urážal a navyše, každému vyhovuje niečo iné. 

Niekomu vyhovujú veľké slúchadlá “cez uši”, inému malé štuple, ktoré si z vrecka vyberie, len keď ich naozaj treba. Ako sa teda v spleti modelov z rôznych kategórií vyznať?

Bluetooth snáď už navždy

Ak si teraz budete kupovať nové slúchadlá, ktoré budete využívať najmä v spojení s vaším milovaným smartfónom, podľa nás dáva zmysel obzerať sa len po tých, ktoré namiesto kábla využívajú Bluetooth

Vďaka nim už slúchadlá nikdy nebudete musieť rozmotávať a môžete si ich nechať nasadené aj v prípade, že potrebujete náhle odísť od pracovného stola. Jedinou nevýhodou je nutnosť ich nabíjania, no keď už šťavu potrebuje váš mobil, prečo raz za pár dní nenabiť aj slúchadlá?

True Wireless slúchadlá (Apple AirPods, Samsung Galaxy Buds)

Snáď najpopulárnejšie sú dnes slúchadlá, pri ktorých ľavý a pravý menič nespája žiadny kábel. Obe jednotky si proste nasadíte do uší a počúvate obľúbený album či podcast. 

Keď vyjdete z MHD alebo fitness centra, vrátite ich do krabičky, ktorá ich vždy dobije na 100 %. 

Apple AirPods pozná asi každý. Aktuálna druhá generácia stojí oficiálnych 179 eur, s puzdrom, ktoré sa dá nabíjať položením na bezdrôtové nabíjačky, potom 199 eur. Zoženiete ich aj lacnejšie, no pozor na fejky a podvodníkov. 

Na jedno nabitie (vybratie z krabičky) vydržia hrať až 5 hodín, ak ich odložíte napríklad cez obed a krátku pauzu, puzdro ich dokáže priebežne dotlačiť až na 24-hodinovú výdrž. 

Apple AirPods

AirPods však blokujú okolité zvuky podobne biedne, ako bežné iphoňácke slúchadlá s káblom. Niekedy sa to hodí, ak chcete, aby na vás kolegovia mohli hovoriť, no v prípade, že chcete kľud, budete potrebovať funkciu noise cancelling. Tú ponúka až model AirPods Pro za 249 eur.

Samsung má lacnejšiu odpoveď v podobe Galaxy Buds Live, ktoré majú okrem potláčania ruchov okolia aj nižšiu, 189-eurovú cenovku.

Huawei FreeBuds 3, Xiaomi Earbuds Basic S

Budget alternatívou môžu byť Huawei FreeBuds 3 za niečo vyše 100 eur alebo šokujúco lacné Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic S za približne 20 eur. 

Predsa len s káblom? Na šport alebo pre nešikovných

Samozrejme, nezávislosť oboch slúchadiel je nevýhodou, ak všetko radi strácate, prípadne potrebujete behať a skákať. Hľadajte teda in-ear slúchadlá, ktoré držia oveľa lepšie. 

Za stovku sú tu Jabra Elite Active 45e, za polovicu (50 eur) JBL Endurance Sprint a pre jabĺčkárov Beats PowerBeats 4 za 150 eur.

Viac než výdrž, ktorá sa vždy pohybuje v rádoch niekoľkých hodín, by vás mala zaujímať odolnosť voči vode - v prípade športovcov skôr potu a nečistotám. 

Beats, JBL, Jabra slúchadlá na šport

Cez uši pre maximálnu kvalitu a pohodlie

Na úplne opačnom konci ponuky sú slúchadlá cez uši (over ear). Veľké náušníky by nemali tlačiť ani po niekoľkých hodinách, obrovské meniče sľubujú najvyššiu kvalitu zvuku a ruka v ruke s nimi je tiež dlhá výdrž a špičkové odrušenie hluku. 

Úplnou špičkou sú po niekoľko generácií slúchadlá Sony WH-1000XM4 a Bose Noise Canceling Headphones 700. Rátajte s cenou vyše 320 eur, no ide o zlatý štandard všetkých cestovateľov, čo strávia hodiny a hodiny v lietadlách alebo plnom pracovnom nasadení, kde sa nič brániace maximálnej koncentrácii netoleruje. 

Somny WH1000MX4, Bose 700

Chcete niečo s dostupnejšou cenovkou? JBL Tune 500BT sú za necelých 50 eur, len niečo viac stoja Urbanears Plattan II BT a ikonické dizajnovky Marshall Major III Bluetooth získate za necelých 100 eur. 

Slúchadlá Marshall, Urbanears

Je len na vás, či budete počúvať podcasty alebo hudobný maratón zo Spotify. Na internet váš mobil pripojí za výhodnú cenu paušál SLOBODA od 4ky. Už SLOBODA 100 +  za 10 eur mesačne vám ponúkne 11 GB dát využiteľných v celej SR alebo 100 minút a SMS využiteľných v celej EÚ.  

Pre najnáročnejších je tu neobmedzený paušál SLOBODA ∞ + za 20 eur

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.