5 digitálnych novoročných predsavzatí do roku 2019

Nový rok je vždy dôležitým míľnikom. Silvester ešte sprevádza zábava, stretnutia s priateľmi a tiež nejaký ten alkohol, no 1. január je pre mnohých časom čerstvých začiatkov a predsavzatí.

08.01.2019

Nový rok je vždy dôležitým míľnikom. Silvester ešte sprevádza zábava, stretnutia s priateľmi a tiež nejaký ten alkohol, no 1. január je pre mnohých časom čerstvých začiatkov a predsavzatí.

Nech už si pre rok 2019 naplánujete čokoľvek, môžete sa inšpirovať aj našou päťkou digitálnych tipov, ako svoj každodenný život zmeniť k lepšiemu.

1. Odložiť mobil, keď je čas na blízkych alebo pre seba

Vedeli ste, že počas dňa svoj smartfón odomkneme aj viac než stokrát? Bohužiaľ, nie vždy je to kvôli nevyhnutnému telefonátu alebo neodkladnému e-mailu.

Skúste čas, kedy pozeráte na malú svietiacu obrazovku, čo najviac obmedziť. Zónu bez mobilov vyhláste aspoň okolo jedálenského stola, kde sa večer stretne celá rodina. Alebo cez víkend, kedy online byť nemusíte.

Apple aj Google vám s tým radi pomôžu. Ich operačné systémy totiž dokážu odmerať, koľko času strávite s mobilom v ruke. Deťom vďaka týmto funkciám môžete mobil alebo hry zablokovať úplne.  Silné svetlo z displejov navyše môže narušiť váš spánok. Aspoň hodinu pred zaľahnutím do postele teda na svoj smartfón zabudnite a nechajte ho radšej v obývačke.

Nočný filter displeja

2. Zatočte s otravnými notifikáciami

Neustále vibrovanie alebo pípanie nových upozornení, ktoré nie sú vôbec dôležité? Desiatky notifikácií v hornej lište vášho mobilu vyrušujú vás aj všetkých okolo. V práci dokonca môžu brániť v koncentrácii, čo vedie k zvýšenému stresu a nestíhaniu termínov.

Možno zistíte, že bez notifikácií dokážete žiť úplne. Skúste jednoduchý test: aspoň na jeden deň vypnite všetko okrem vyzváňania pri hovoroch. Zamerajte sa na jednu činnosť a mobil úplne ignorujte. Na všetky správy alebo upozornenia môžete odpovedať napríklad raz za jednu alebo dve hodiny, počas krátkej prestávky. Profíci to vydržia až do výťahu na konci pracovnej doby!

Mobil v práci

3. Viac sa hýbte, športujte a jedzte zdravšie

Fitko alebo menej cukru patria k tým najčastejším a takmer povinným predsavzatiam. V tomto prípade ale mobil môže pomôcť, aby z pravidelnej návštevy telocvične nestala iba januárová spomienka.

Športové aplikácie a GPS trackery spravia každý beh zábavnejší, keďže dokážu vaše časy a trasy zaznamenať na mape. Môžete ich dokonca porovnávať s vašimi priateľmi!

Úplným základom by malo byť počítanie krokov, ktoré dnes ponúka už takmer každý mobil. Uistite sa, že ich denne spravíte aspoň 10 000. Výsledky sa dostavia okamžite a možno bude stačiť iba to, že z MHD vystúpite o zastávku skôr.

Beh  

4. Šetrite a míňajte menej

Svoje výdavky by ste mali mať pod kontrolou. Ak začnete už v januári, zvládnete všetky nepredvídané udalosti aj šetrenie na letnú dovolenku.

Prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch si môžete spraviť napríklad s aplikáciami Expense Manager alebo Spendee.

A možno zistíte, že váš smartfón vám vydrží ešte jeden rok, alebo že nepotrebujete ten najnovší iPhone. Radosť si môžete urobiť aj krajším ochranným krytom.

Šetrenie peňazí

5. Prejdite na výhodnejší paušál

Najľahšie sa šetrí na pravidelných výdavkoch. Napríklad na tých za mobil, keďže smartfón už určite používa celá vaša rodina. V 4ke voláte, smskujete a dátujete s novými paušálmi SLOBODA výhodne už od 5 € mesačne. Pre tých náročnejších máme nový paušál SLOBODA NEKONEČNO + za 20 € mesačne s nekonečnými minútami/SMS v celej EÚ aj nekonečnými 4G dátami.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa v dátovaní nechcú obmedzovať odporúčame vám nový paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými 4G dátami. Teraz ho môžete získať na mesiac úplne zadarmo pri objednaní cez e-shop s novou SIM kartou. To vám inde nedajú.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.