Tipy na lepšie a profesionálnejšie fotografie z mobilu

Keď sa na jeden film zmestilo len 36 snímok, nad každým záberom sme poriadne premýšľali. Dnes nie je problém vyfotiť stovky fotografií každý deň.

04.09.2018

Keď sa na jeden film zmestilo len 36 snímok, nad každým záberom sme poriadne premýšľali. Dnes nie je problém vyfotiť stovky fotografií každý deň. Sú však tie vaše naozaj kvalitné, alebo sa jedná iba o narýchlo nacvakané momentky, ktoré by si svoje miesto v rodinnom albume ani nezaslúžili?

Veľké úložiská v moderných mobiloch vám dajú možnosť skúšať, hrať sa a experimentovať. Ak dodržíte pár jednoduchých pravidiel, pred každým kliknutím na spúšť trochu spomalíte a necháte prehovoriť vaše umelecké oko, dostanete lepšie fotografie, vďaka ktorým ožije aj váš Facebook a Instagram.

Skúste si s nami zopakovať základy a na vyšší level fotografie sa môžete posunúť už pri najbližšej dovolenke alebo večernom západe slnka, ktorý vás zastihne po ceste z práce.

1. Držte mobil rovno

Nič nepokazí dovolenkovú fotku viac než "vylievajúce" sa more alebo vysýpajúci sa piesok. Drobné vyrovnanie horizontu samozrejme dokážete urobiť v každom obrázkovom editore alebo dokonca Galérii priamo v mobile, no okraje fotografie bude nevyhnutné orezať.

Myslite teda na rovné čiary už pred stlačením spúšte. Vo väčšine mobilov si môžete zapnúť praktickú mriežku, ktorá vám s geometriou pomôže. 

Tipy na lepšie fotografie

2. Používajte HDR (ale nie vždy)

Môžeme viesť nekonečné debaty o tom, či drahý fotomobil nahradí ešte drahšiu profesionálnu zrkadlovku. Faktom je, že za ideálnych podmienok urobíte záber na titulku časopisu s takmer akýmkoľvek smartfónom, no v ťažších podmienkach už maličké čipy začnú narážať na svoje limity.

Takýmito podmienkami myslíme napríklad noc alebo silné striedanie svetla a tieňov. Každý fotoaparát totiž dokáže zaznamenať určitý tzv. dynamický rozsah - škálu svetla medzi jasným bodom a čiernočiernou tmou. Ak je tento rozsah nižší, za čiernu vyhlási už mnoho šedých miest a svetlé oblaky nazve jednoducho bielou.

Ak sa tieto miesta stretnú na jednej fotke, máte problém! Najčastejšie prepálenú (preexponovanú) oblohu. V takýchto prípadoch môže pomôcť známa rada nefotiť proti slnku, alebo použiť režim HDR. Ten spojí záber s vysokým jasom (pre zdôraznenie detailov v tieňoch) s druhou tmavšou snímkou, na ktorej nebude obloha zliata do jednej žiarivej gule.

HDR však nepoužívajte vždy, niekedy totiž dokáže farby zmeniť do nezmyselných rozprávkových tónov. Aj tu platí, že drahšie telefóny obvykle spájanie záberov zvládajú lepšie.

Tipy na lepšie fotografie

3. Zaostrujte a pracujte s expozíciou

Fotoaparáty v mobiloch sú rýchle a veľa toho urobia za vás. Stačí namieriť, počkať kým si automatika dokončí svoju prácu a stlačiť spúšť. Kto však vie lepšie, ako má výsledný záber vyzerať, než vy sami?

Chopte sa kormidla a nebojte sa dotknúť prstom miesta, kde má mobil zaostriť podľa vás. Obyčajne sa podľa tohto miesta nastaví aj expozícia. Na lepších mobiloch ju však môžete upravovať aj sami. Na iPhonoch sa tak deje posúvaním prsta hore a dolu, na iných by ste mali nájsť posuvník označený žiarovkou alebo písmenami EV.

Niekedy sa zaostrovanie aj expozícia (AF a EV) po dlhšom podržaní uzamknú, vy sa teda budeme môcť posunúť na vhodnejšie miesto.
 

Tipy na lepšie fotografie

4. Máte duálny fotoaparát? Skúste režim portrét

Hitom najnovších smartfónov sú dva objektívy vzadu. Najčastejšie preto, aby elektronika dokázala dodatočne rozmazávať pozadie a vytvoriť takzvaný bokeh. Profesionáli ho dokážu vyvolať nasadením správneho objektívu a zvolením ideálnej clony. Váš mobil to bude robiť softvérovo.

To znamená, že efekt niekedy môže vypáliť ideálne, inokedy to bude katastrofa a rozostrí aj listy kvetov alebo časť tváre, ktorú by nemal. Hrať sa s ním teda môžete, ale s mierou a skúste urobiť fotku z bokehom i bez. Pre istotu. Niekedy sa dá tiež regulovať jeho intenzita.

Časť výrobcov siahla po trochu inom riešení a sekundárny objektív je širokouhlý alebo ponúkne 2-násobný optický zoom. Dostanete tak možnosť pracovať s inou kompozíciou, ale počítajte s tým, že snímače za takýmto druhým sklom môžu byť menej kvalitné.  Zvyčajne sa teda oplatí preferovať základ.

Tipy na lepšie fotografie

5. Nebojte sa o niečo oprieť

Najtažšie podmienky pre mobil budú v noci. V tom prípade musíte dúfať, že váš mobil dostal kvalitný snímač, ktorý neprodukuje veľa zbytočného šumu. Hodí sa tiež dostatočne svetelný objektív (f/1.8, f/1.6) a optická stabilizácia, ktorá vyrovná drobné otrasy a zabráni rozmazaným záberom.

V tme je svetla málo a telefón tak musí použiť dlhší čas uzávierky - dobu, počas ktorej sa záber sníma a moment, kedy sa s mobilom v ruke nesmiete hýbať.

Niektoré telefóny môžete prepnúť do manuálneho režimu, v ktorom je možné použiť aj 6 až 15 sekundovú uzávierku. To vám otvorí dvere k tým najzaujímavejším obrázkom, no z ruky to určite nezvládnete.

Nebojte sa mobil oprieť o najbližšiu lavičku, položiť ho na múr alebo investujte pár eur do skladacieho statívu, ktorý skryjete aj do vrecka. Takéhoto pomocníka oceníte aj pri vytváraní selfies, kedy nahradí náhodných okoloidúcich.

Tipy na lepšie fotografie

Bonusový typ: menej je niekedy viac

To najdôležitejšie môžete ovplyvniť iba pred samotným stlačením spúšte. Fotografie môžete neskôr zosvetliť alebo pridať kontrast, ale detaily už do prepálenej oblohy nikdy nevrátite.

Fotku môžete pre jej publikovaním skúsiť vylepšiť priamo v Galérii alebo cez najznámejšie aplikácie z Google Play a App Store. Všetko však robte s mierou. Posuvníkmi by ste mali pohybovať len v rádoch niekoľkých percent. Dvojnásobná saturácia alebo polovičný kontrast ničomu nepomôžu.

To isté platí pre filtre. Kým na Instagrame nahodíte ten svoj najobľúbenejší, skúste sa dvakrát zamyslieť nad tým, či váš záber bez nich nevyzerá ešte lepšie.   

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.