Televízia oslavuje 96 rokov! Aká bola jej minulosť od obrovských bední až po streamovacie služby?

Televízia a televízne vysielanie nevyzerali vždy tak, ako dnes. Niektoré míľniky histórie vás poriadne prekvapia. 

24.11.2023

Ak si myslíte, že televíziu už naplno nahradili streamovacie služby, ste na omyle. Netflix, HBO Max, Disney+ a ďalší však “rodičom” v podobe lineárneho televízneho vysielania a antény jednoznačne vďačia za svoj úspech. Bez nich by tu nikdy neboli.

 

Minulosť patrila čiernobielemu vysielaniu a hrubé obrazovky, na ktorých ste počas športových prenosov ledva našli loptu či identifikovali hráčov. Dejiny televízie však siahajú ešte ďalej. 

 

Na čom a čo vlastne sledovať? 

 

Ľudia už niekoľko desaťročí poznali filmy – pohyblivé obrázky však zvykli sledovať len v kine. Aby sa preniesli do obývačky, bolo treba vyriešiť hneď dva problémy.

Prvý televízor tak, ako ho poznáme dnes, v roku 1925 predstavil škótsky vynálezca John Logie Baird. Išlo o tzv. mechanickú televíziu. Jej podstatou bol rotujúci disk, na ktorom sa zapínali jednotlivé body podľa prijímaného signálu. 


 

 

Takéto zariadenie však malo značné obmedzenia, vrátane veľkosti obrazu alebo jeho kvality. Veľmi skoro bolo jasné, že úspech bude mať len tá elektronická, akú mala doma aj väčšina z nás. Pri nej sa prostredníctvom katódovej trubice uzavretej do vákua strieľajú nabité elektróny na druhý koniec obrazovky. Takáto TV bola prvýkrát svetu demonštrovaná v roku 1927. 

Tým ďalším míľnikom bol prechod na farebné vysielanie. Ako prvej sa to podarilo americkej CBS v roku 1950, no farebné televízory boli v tom čase ešte príliš drahé. Farebne sa tak vysielali len niektoré špeciálne udalosti. 

 

Platilo to aj na Slovensku, respektíve vo vtedajšom Československu. Ako inak, prvý farebný prenos patril športu, keď sa v roku 1970 vo Vysokých Tatrách konali majstrovstvá sveta v lyžovaní. 

 

Najprv cez anténu

Samozrejme, pravidelné televízne vysielanie – vtedy ešte v čierno-bielom vydaní, začalo v Československu ešte o niečo skôr, presne 1. mája 1953. 

 

Československá televízia mala svoje štúdiá v Prahe, Brne, Ostrave a Bratislave. Zaujímavé sú aj štatistiky. Kým v prvom roku 1953 sa v celej ČSR predalo iba 355 televízorov vtedy za 4 000 Kčs, v septembri 1961 už za televízne vysielanie platil rovný milión občanov. 

 

Podmienkou sledovania však v tom čase bol priamy výhľad na televíznu vežu na bratislavskom Kamzíku, ktorú začali stavať v roku 1955. Vtedy ešte mala starú podobu, nie tú, ktorú poznáme dnes. Diváci si ako prvý program mohli naladiť vysielanie z bratislavského PKO. 

 

 

Šport dominuje aj rebríčkom najsledovanejších televíznych prenosov v histórii. V USA by sme napríklad v TOP10 našli až 8 ročníkov Super Bowlu, teda finále v americkom futbale.


Výnimku tvorí len prvé pristátie ľudstva na Mesiaci s podľa odhadov až 150 miliónmi divákov na samotnom vrchole rebríčka a naopak posledná 10. priečka, ktorá patrí rezigračnému prejavu Richarda Nixona. Vo Veľkej Británii to boli finále futbalových MS z roku 1966, ktoré predbehlo aj pohreb princeznej Diany.

 

Potom cez internet

 

Lineárne televízne vysielanie prispelo k obľube filmov a seriálov, nevýhoda však bola jasná. Sledovať ste ich mohli len vtedy, keď práve išli v televízii.

Preto začali vznikať videopožičovne s kazetami, medzi ktoré paradoxne patril aj Netflix. Presnejšie, jeho zakladatelia Marc Randolph a Reed Hastings ešte videokazety ignorovali, pretože nikdy nechceli kamenné pobočky, ale model, kedy by filmy posielali poštou. Svoj plán tak naplno rozbehli až v roku 1998, kedy svet prešiel na DVD-čka. 

Na svojom webe s objednávkami naštartovali aj algortimus, ktorý zákazníkom doporučoval ďalšie filmy a seriály podľa ich vkusu. Ten sa pochopiteľne zachoval aj po prechode na streamovací model v roku 2007. V tom čase mal Netflix na zhliadnutie online len 1 000 filmov, kým na DVD-čkach až 70-tisíc. Počet sa však veľmi rýchlo začal obracať, najmä so stúpajúcou rýchlosťou internetu a tým pádom vyššou kvalitou. 

 

4KA TV spája svet televízie a streamovacích služieb

 

Klasické televízie nikam nezmizli. Práve naopak! Jednotka, Dvojka, Markíza či JOJ stále  ponúkajú najviac filmov a seriálov v slovenčine. Hlavnou voľbou sú aj pri výbere spravodajstva či športových prenosov domácej reprezentácie. 

 

Televízna služba 4KA TV vám umožňuje sledovať viac než 120 domácich a zahraničných staníc kedykoľvek a kdekoľvek máte internet – v televízore, mobile, na tablete, prípadne aj na počítači a to v celej EÚ. To všetko už od 6 eur mesačne až na 4 zariadeniach súčasne.

 

Súčasťou je aj základný 7-dňový archív, vďaka ktorému si relácie pozriete vtedy, kedy chcete vy. 

Navyše, ak si do 31. januára 2024 zakúpite akýkoľvek programový balík 4KA TV (S, M, L, XL), automaticky získate ako darček prémiový balík HBO, obsahujúci stanice HBO, HBO 2 a HBO 3, na jeden mesiac úplne zadarmo. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.