Strávite s mobilom v ruke príliš veľa času? Google to chce zmeniť

Držíte svoj smartfón v ruke až príliš často, alebo vás na to dokonca upozorňujú aj vaši najbližší? Zmierniť závislosť na malej obrazovke by mohlo pár nápadov, ktoré prídu do praxe už čoskoro.

19.05.2018

Google už usilovne pripravuje novú verziu svojho operačného systému s názvom Android P. Každoročné mierne zmeny dizajnu, či pár nových funkcií už nikoho nemôžu prekvapiť. Internetový gigant si preto dal záväzok, že svojim používateľom skvalitní bežný život a pokúsi sa dobrovoľne limitovať čas, ktorý strávia pozeraním do malých displejov.

Android P totiž bude zobrazovať prehľadný koláčový graf, ktorý vám jasne ukáže, ktorá aplikácia vyhrala súboj o najväčšieho žrúta voľného času a vašich mobilných dát.

Čas používania mobilu Android P

Bude to Gmail využívaný na spravovanie pracovnej pošty, alebo Messenger či WhatsApp nevyhnutný na komunikáciu s rodinou? V tom prípade bude možno všetko v najlepšom poriadku.

Ak však zistíte, že podstatnú časť zo svojich 24 hodín strávite sledovaním videí na YouTube, alebo bezcieľnym skrolovaním postov na Facebooku, možno budete chcieť rázne zakročiť. A namiesto ťažko dodržateľných predsavzatí môžete skúsiť o pomoc požiadať samotný mobil.

Android P totiž majiteľom novších mobilov dovolí nastaviť jasný maximálny čas používania pre každú aplikáciu. Chcete si na svoju obľúbenú mobilnú hru vyhradiť maximálne 30 alebo 60 minút? Nech sa páči.

Požieračov pozornosti ale budete môcť dočasne "zapauzovať" aj úplne – no bez kompletného odinštalovania aplikácie, ktoré by vás pripravilo o cenné dáta (a ťažko dosiahnuté úrovne v akčnej strieľačke).

Skúša to aj Instagram a ďalší

Idea kontroly času pre ľahšie identifikovanie neproduktívnych chvíľ a prokrastinácie nie je vôbec nová. Na zmenu prístupu veľkých sociálnych sietí, ktorým vraj "ide vo väčšine prípadov len o upútanie vašej pozornosti na čo najdlhší čas, aby vám mohli podsúvať ďalšie a ďalšie reklamy", vyzvali už pred časom vývojári v hnutí Time Well Spent (dobre strávený čas).

Podrobné štatistiky o čase používania sa už čoskoro objavia aj v aplikácii Instagram. Novinka by mala doraziť v niektorej z jej najbližších aktualizácií.

Instagram - čas používania

Ak chcete svoj čas strávený nad jednotlivými aplikáciami sledovať už teraz, môžete skúsiť niektorú z na to určených aplikácií v Google Play.

Pomôžte si sami už teraz

Navyše, pár jednoduchých trikov vám pomôže čas strávený s mobilom obmedziť už dnes:

  • Skúste predĺžiť interval sťahovania e-mailov. Nie je nutné, aby sa každá nová pošta ohlásila okamžite.

  • Ponechajte aktívne len upozornenia z Messengera. To budú správy od skutočných ľudí. Notifikácie z aplikácií pravdepodobne nepotrebujete vidieť vôbec a zbytočne pri nich vždy podvedome vyberiete mobil z vrecka.

  • Vyhraďte si čas úplne bez mobilu. Napríklad po ôsmej večer, kedy sa budete venovať len rodine. Správy v mobile vybavíte na druhý deň ráno, po ceste do práce. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.