Pomaly ďalej zájdeš! 5 slow trendov, ktoré myslia na planétu

Spomaľte, šetrite planétu aj svoje zdravie. Predstavujeme aplikácie, ktoré vám v tom pomôžu.

11.08.2023

10. august je dňom leňošenia. Tento pojem pritom nemusíte vnímať negatívne, práve naopak. Svet okolo nás sa zrýchľuje a málokedy vydržíme len tak “nič nerobiť” a okamžite nevziať do rúk mobil.

 

Spomalenie pritom môže pomôcť vašej hlave, zdraviu, aj celej planéte. Ktoré trendy dnes najviac frčia a ako na ne môžete naskočiť aj vy? 

Slow fashion – predĺžte život svojmu oblečeniu a doprajte si kvalitnejšie kúsky

 

Fast-fashion módne reťazce v najväčších obchodných centrách dnes ponúkajú lacné oblečenie z materiálov, ktoré vydržia maximálne 2-3 opratia a otázky vzbudzujú aj pracovné podmienky v továrňach, kde sa vyrábajú.

 

Samozrejme, kvalita niečo stojí, no naozaj kvalitné oblečenie vám vydrží dlhé roky, nehovoriac o tom, že keď ho vynosíte, dá sa posunúť ďalej. Rovnako tak ho vďaka “sekáčom” alebo bazárom môžete získať za zlomok ceny, ktoré pôvodne stálo v dizajnérskych obchodoch. 

 

Oblečenie môžete nakupovať alebo predávať na online bazároch ako je Vinted (Android, iOS), Facebook Marketplace (Android, iOS) alebo známy Bazoš (Android, iOS). 

Neplytvajte jedlom – appka NoWaste vám urobí poriadok v chladničke

 

Podľa analýzy spoločnosti Wood & Company ročne každý Slovák vyhodí približne 100 kg potravín. Plesnivých z chladničky alebo tých po záruke, ktoré nestihol spotrebovať. Práve na potraviny pritom minieme asi 20 % z celej výplaty.

 

Aplikácia NoWaste (Android, iOS) vám umožní sledovať obsah vašej chladničky aj s dátumom expirácie mlieka, vajíčok, mäsa a ostatných potravín. Stačí naskenovať ich čiarový kód. Nielenže tak ušetríte a obmedzíte svoju spotrebu, ale ešte aj planétu zaťažíte menším množstvom obalov. 

Slow dining – myslite na správne palivo pre váš mozog

 

Fastfoody a vysoko spracované jedlá spôsobujú vážne zdravotné problémy – cukrovku, obezitu alebo problémy s krvným tlakom. Myslieť by ste však mali nielen na dostatok zeleniny a ovocia, ale aj celkovú kalorickú hodnotu prijatých potravín. 

Tak ako škodí prejedanie, škodí aj hladovanie. Jeden plátok chlebíka rozhodne nebude dostatočným palivom na to, aby vám to v práci myslelo celých 8 hodín a rýchle cukry v podobe čokolád alebo tyčiniek vám pomôžu len krátkodobo.

Jedlo a stravovanie vám pomôže riešiť hneď niekoľko mobilných aplikácií. S Kalorickými tabuľkami (Android, iOS) odsledujete svoj kalorický príjem a vyváženosť tukov, cukrov a bielkovín.  

Tasty (Android, iOS) je zas nevyčerpateľnou studnicou (nielen) zdravých receptov na mäso, šaláty aj chutné zákuky. Netradičným pomocníkom zas môže byť appka EatThisMuch (Android, iOS). Tá vám automaticky naplánuje jedálniček na celý týždeň aj s nákupným zoznamom, s ktorým stačí vyraziť do supermarketu.

Odpočinok pre telo aj myseľ 

 

Nájsť si priestor na “vypnutie” od stresu a všetkých podnetov nikdy nebolo zložitejšie. Mnohí už na sebe určite pozorujú napríklad závislosť od sociálnych sietí. 

 

Proti dopamínovým receptorom môžete bojovať napríklad cvičením. Telo si precvičíte napríklad vďaka appke Nike Training Clup (Android, iOS), s ktorou vám bude stačiť len karimatka a vhodné oblečenie – ide totiž o cviky ako je jóga alebo iné s vlastnou váhou, teda bez členstva vo fitku. 

 

Headspace (Android, iOS) vám zas pomôže skutočne na nič nemyslieť a zbaviť sa stresu z práce a životných povinností, vďaka čomu sa opäť naučíte sústrediť dlhšie, než len pár minút. 

Stresu z vysokých účtov za mobil vás zase zbaví správne vybratý paušál. Pre všetkých od 6 do 26 rokov ponúka 4ka nový paušál SLOBODA pre MLADÝCH, ktorý si môžete kedykoľvek kúpiť v appke Moja 4ka. 


Teraz len za 10 eur na 30 dní dostanete 50 minút alebo SMS v celej EÚ a až 20 GB dát v SR (z toho 9,56 GB v EÚ).

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.