Nezaháľam, spoznávam svet! 4 tipy pre začínajúcich cestovateľov

Aj vy milujete cestovanie, ale už vás nebaví iba leňošiť na pláži? Vyskúšajte naše praktické tipy pre cestovateľov, s ktorými zažijete kopu zážitkov a získate veľa nových priateľov.

22.07.2016

Aj vy milujete cestovanie, ale už vás nebaví iba leňošiť na pláži? Vyskúšajte naše praktické tipy pre cestovateľov, s ktorými zažijete kopu zážitkov a získate veľa nových priateľov.

Skúste aj menej exotické destinácie

Ak ste sa rozhodli, že chcete spoznávať svet, treba si uvedomiť, že cestovanie v niektorých krajinách je proste jednoduchšie. Na to aby ste objavili čaro cestovania, nemusíte hneď odísť stopovať do Južnej Ameriky. Vyskúšate na začiatok niektorú z európskych krajín, z ktorých má každá čo ponúknuť. Ušetrené peniaze za drahú letenku či ubytovanie radšej investujte do objavovania miestnych atrakcií, jedla a kultúry. Ideálne na cestovanie pre našinca sú napríklad susedné Poľsko a Rakúsko, chladné Nórsko či stredomorské Taliansko. Každá krajina má svoje špecifiká, preto si radšej pred cestou zožeňte o danej krajine a mieste čo najviac informácií. Neplánujte si ale príliš veľa zastávok, lebo cestovanie nie je o tom, že toho musíte vidieť čo najviac, hlavne si treba vychutnať každý moment a nasávať miestnu atmosféru.

Pobaľte sa s rozumom

Najradšej by ste si so sebou na dovolenku zobrali všetko? Zabudnite! Veľký batoh alebo nebodaj kufor na kolieskach nechajte radšej doma, zbytočne by vás obmedzoval. Zoberte si len to nevyhnutné – telefón s výhodným roamingom, peňaženku, doklady, maximálne 4 outfity a nezabudnite si samozrejme zobrať aj plavky. Vďaka tomu sa nebudete musieť viazať na konkrétny hotel a získate tak absolútnu voľnosť na cestovanie po krajine.

Spoznávajte miestnu kultúru

To, že menej je niekedy viac, platí aj pre vychytené destinácie, ktoré sú plné turistov, a v ktorých nájdete skôr stánky s predraženými čínskymi suvenírmi ako niečo tradične domáce. Požičajte si skúter alebo auto a vyrazte na výlet do susedného mestečka či do dedinky v okolí. Niekedy stačí urobiť pár krokov mimo turistického centra a objavíte jedinečnú kultúru krajiny, ktorá ostatným „turistom“ ostáva skrytá. Tam, kde sa netlačia mraky dovolenkárov, si môžete vychutnať tú pravú atmosféru, či už je to na miestnom trhovisku, kde zoženiete miestne pochúťky, v útulnej zašitej kaviarničke alebo na súkromnej pláži s krásnym výhľadom na oceán.

Smartfón nabite aplikáciami a výhodným moblným internetom

V cestovnej výbave každého cestovateľa by okrem švajčiarskeho nožíka nemal chýbať ani smartfón s výhodným dátovým roamingom. So smartfónom budete mať so sebou vždy aktuálne mapy a turistického sprievodcu, takže aj keď zablúdite, vždy sa budete vedieť znovu nájsť. Alebo sa so smartfónom opýtate na cestu domácich. To, že neviete hovoriť po taliansky či po nórsky, už dnes nie je žiadny problém. Ak sa ale nechcete dorozumievať rukami nohami, nainštalujte si aplikáciu Prekladač, ktorá funguje ako šikovný tlmočník, ktorý preloží každú vetu. Spýtať sa na cestu, objednať si jedlo v reštaurácii, alebo pozvať kočku pri bare na pohárik, aj keď neovládate cudzí jazyk, zvládnete ľavou zadnou. Smartfón využijete aj ako fotoaparát. Možno úplne nenahradí profesionálnu zrkadlovku, ale väčšinu bežných záberov už zvládne takmer dokonale a pritom sa pohodlne zmestí do vrecka. Aby ste ale náhodou neprišli o všetky cenné foto úlovky z vašich ciest, odporúčame nastaviť si zálohu fotiek do cloudu. Cloudových úložísk je veľa, stačí si len vybrať. Pre iPhonistov odporúčame iCloud, pre androiďákov Google Fotky, prípadne úložisko Dropbox, či fotoslužbu Flickr, ktoré poskytujú úložný priestor, ktorý bohato postačí aj na tisíce fotiek.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.