Najmenšie mobily na svete: Toto duo vám vo vrecku prekážať určite nebude

Nepáči sa vám trend dnešných smartfónov s obrovskými dotykovými obrazovkami? Výrobcovia sa síce svoje zariadenia snažia urobiť čo najtenšie, no časť zákazníkov s menšími rukami ich jednoducho nedokáže ovládať dostatočne pohodlne.

27.01.2018

Nepáči sa vám trend dnešných smartfónov s obrovskými dotykovými obrazovkami? Výrobcovia sa síce svoje zariadenia snažia urobiť čo najtenšie, no časť zákazníkov s menšími rukami ich jednoducho nedokáže ovládať dostatočne pohodlne. Často sa tiež boja, že im spadnú a rozbijú sa, preto hľadajú čo najmenšie mobily.

Zanco Tiny T1

Spoločnosť Zanco a jej model Tiny T1 zvolili úplne opačný prístup. Ako už anglický názov napovedá (tiny ang. malý), má ísť o vôbec najmenší funkčný mobil na svete.

Najmenší mobil na svete

Dospelácky mobil detských rozmerov

Jeho rozmery sú 47 x 21 x 12 mm a hmotnosť iba neuveriteľných 13 gramov. Nejedná sa však o žiadnu hračku – je tu pol-palcový displej pre zobrazenie nevyhnutných údajov a telefónnych čísel. Ďalej je k dispozícií klasická alfanumerická klávesnica, na akej ste ešte pred piatimi rokmi bežne vyťukávali všetky SMS správy.

Čo sa týka výdrže, o tú sa stará 200 mAh batéria, nabíjateľná cez štandardný microUSB port. Tá tento zázrak udrží v prevádzke tri dni. Čo by za to dal nejeden súčasný smartfón.

Bohužiaľ, do Tiny T1 žiadne mobilné hry alebo aplikácie nenainštalujete. Chýba mu Wi-Fi aj internetové pripojenie cez 3G alebo LTE siete. Oveľa podstatnejšia je tu však pamäť na 300 telefónnych čísel alebo 50 textových správ.

Kedy bude k dispozícií

Do predaja sa dostane už v máji tohto roku za cenu približne 35 libier. Výrobca ponúka aj niekoľko príkladov, v ktorých by mala byť T1-ka nenahraditeľná - napríklad ak často športujete alebo beháte v lese a nechcete so sebou vláčiť veľký mobil, no stále chcete mať istotu, že si v prípade ťažkostí privoláte pomoc.  

Zanco Tiny T1

Uniherz Jelly

Zúfať nemusíte ani v prípade, že sa neviete vzdať Facebooku či Instagramu. Podobný pokus je aktuálne najmenší smartfón na svete s názvom Uniherz Jelly, ktorý už zvláda 4G siete a beží na známom Androide 7.0 Nougat. Štvorjadrový procesor s taktom 1.1 GHz, 2 GB RAM a 16 gigabajtové vnútorné úložisko síce nebudú patriť k rekordérom v benchmarkoch, ale ani vyslovene nesklamú.

Tieto parametre bude mať tzv. verzia Pro. Tá sa má predávať za príjemných 79 dolárov. Projekt totiž na crowdfundingovom portáli Kickstarter odštartoval s polovičnou pamäťou a vnútorným priestorom, ktorá bola navýšená “na základe spätnej väzby od prvých záujemcov”.

Jelly má byť s rozmermi 92 x 43 x 13 mm super-prenosný, no stále disponovať 2,45-palcovým dotykovým displejom, 8 Mpix fotoaparátom a podporou pre dve SIM karty spolu s pamäťovou microSD kartou na stovky záberov alebo MP3 skladieb.

Aj tu sa spomína 3 dňová výdrž. No v tomto prípade sme oveľa viac skeptickí. Hoci platí, že na takto malom zariadení zrejme nepresurfujete hodiny a celý svoj balík mobilných dát.   

Vývojársky tím presne vie na koho cieliť. Predstavil preto aj šikovný obal s upnutím napríklad na ruksak či bežecké puzdro. Kedže tento 60-gramový telefónik ponúkne GPS a spustí akúkoľvek fitness aplikáciu z Google Play, zaznamená napríklad každý váš výlet či tréning. A to už dáva jasné využitie a logiku tohto parametrovo “redukovaného” prístupu.

Uniherz Jelly

 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.