Mobilom kraľujú hry! Toto sú tie najlepšie z roku 2018

O Fortnite a PUBG počul aj ten, kto žiadne hry na mobile nehráva. Tie najobľúbenejšie tituly tohto roka dokážu vyvolať závislosť.

30.12.2018

Výkon našich smarfónov neustále narastá, no nie je to kvôli rýchlejšiemu spúšťaniu bežných aplikácií. Tak ako na bežné počítače v minulosti, aj na mobily už prichádzajú herné tituly, do ktorých veľké štúdiá investovali mesiace tvrdej driny a nemálo peňazí.

Potrebujete lepší mobil?

Tento trend samozrejme zachytili tiež výrobcovia mobilných telefónov. Na trh sa preto dostali špeciálne herné smartfóny. Spomeňme napríklad Razer Phone, Asus ROG alebo Black Shark od Xiaomi.

Ponúkajú silné batérie a displeje s vyššou obnovovacou frekvenciou, no niekedy lákajú skôr na mená a logá, ktoré poznajú hráči bežných počítačových hier.

Dobrou správou je, že väčšinu hier z obchodov Google Play a App Store si pohodlne zahráte na akomkoľvek smartfóne s Androidom alebo iOS. Možno v nižšom rozlíšení a s menšími detailami, no obvykle stále dostatočne plynule.

Herný mobil

Hlavným ťahákom sú hry z počítačov a herných konzol

Počítačové hry stále dominujú, možno práve preto, že hráči za veľkými monitormi sú akosi viac zvyknutí za tie najlepšie tituly platiť. Na mobiloch musia štúdiá voliť trochu inú stratégiu.

Ich hry pre Android alebo iOS stoja iba pár eur, alebo sú dokonca úplne zadarmo. Niekedy dokonca na malé obrazovky v našich vreckách preklopia titul pôvodne pripravený výhradne pre počítače a klasické herné konzoly.

1. Fornite - jednoduchý koncept, na ktorom vzniká závislosť

To je aj prípad bezkonkurenčne najobľúbenejšej hry tohto roka, Fortnite. Dospelí sa s ňou možno stretli skôr v článkoch, ktoré seriózne riešia závislosť detí na tomto titule.

Fortnite je totiž úplne zadarmo, preto si rýchlo získalo mimoriadne vysokú popularitu. To samozrejme neznamená, že táto hra nemôže zruinovať rozpočet neopatrných rodičov, ak do mobilu svojich detí uložia číslo svojej kreditnej karty.

Hra totiž ponúka nespočetné množstvo doplnkov a oblekov pre hlavnú postavu, ktoré už hráči nakupujú za reálne peniaze.

Fortnite Mobile

2. PUBG Mobile

PUBG, alebo ak chcete PlayerUnknown's Battlegrounds bolo na počítačoch skôr než Fortnite, no nikdy nie zadarmo a vývojári s hrou trochu bojovali.

Koncept, kedy na jednom ostrove odštartuje takmer stovka hráčov, mapa sa neustále zmenšuje a vyhrá ten, kto súboje s ostatnými prežije ako posledný, je úplne rovnaký. Herný štýl PUBG má ale bližšie k realite a vývoj bol náročnejší a pomalší.

Príchod na mobily preto prišiel neskôr a podľa niektorých hlasov sa bude herná základňa tohto moderného priekopníka tzv. Battleroyale žánru iba zmenšovať.

PUBG Mobile

3. Subway Surfers

Trojka v našom výbere ani zďaleka neplnila titulky článkov a neponúka ani možnosť hrať proti viacerým hráčom naraz. Už od roku 2012 sa ale drží medzi najsťahovanejšími aplikáciami na svete.

Tento rok dokonca neuveriteľný míľnik 2 miliárd stiahnutí. Čítate správne, štatisticky vychádza, že túto hru si stiahol takmer každý štvrtý obyvateľ našej planéty. Samozrejme, veľká časť z nich mobil nemá, iná naopak vlastní viac než jeden smartfón alebo tablet.

Tak či tak, nekonečnú skákačku medzi vagónmi metra a zbieranie virtuálnych mincí by ste mali určite vyskúšať. Kým jedno kolo vo Fortnite alebo PUBG Mobile môže trvať aj 10 alebo 15 minút, Subway Surfers môžete z vrecka vytiahnuť aj pri čakaní na autobus.

Subway Surfer

Lepšie hranie na mobiloch? Veľký biznis!

On-line hranie proti viacerým hráčom môže byť poriadnou výzvou a menej trpezlivým osobám dokáže pár prehier poriadne zabrnkať na nervy. Viaceré firmy preto ponúkajú možnosti, ako svoj výkon v mobilných hrách vylepšiť.

Za niekoľko desiatok eur kúpite presnejší ovládač, ktorý spríjemní držanie malého mobilu alebo dokonca nahradí dotykové ovládanie klasickým joystickom. Výnimkou nie sú už ani špeciálne páčky pre rýchlejšie strieľanie zo zbraní.

Takéto riešenia sa ale už nezmestia do vrecka a (možno našťastie) ani pod školskú lavicu. 

Ovládač na hry
Nezáleží na tom hrávate hry pre jedného alebo viac hráčov. Nový paušál SLOBODA DÁTA od 4ky ponúka neobmedzené 4G dáta, takže sa o prenesené megabajty báť nemusíte. Teraz ho navyše môžete mať na mesiac úplne zadarmo, pri objednaní cez E-shop s novou SIM kartou.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.