Marec, mesiac knihy! S týmito appkami spravíš zo svojho mobilu knižnicu

Tieto aplikácie by vám v mobile rozhodne nemali chýbať. Spríjemnia vám čítanie a pomôžu nájsť tie správne tituly do vašej knižnice.

15.03.2024

Múdrosť sa skrýva v knihách. Je pritom úplne jedno, či čítate pre zábavu, alebo kvôli tomu, aby ste lepšie pochopili svet okolo seba a zdokonalili sa v tom, čo je pre vás dôležité. 

 

Vďaka tým správnym aplikáciám pre Android alebo iOS môžete prepojiť svet voňavého papiera a displejov, aby ste čítali viac od tých najlepších autorov. 

Goodreads (Android, iOS)

Goodreads je prakticky povinnosťou pre každého knihomola. Dobrých kníh je totiž ďaleko viac, než vášho voľného času. Táto aplikácia vám umožní nielen hodnotiť tituly, ktoré ste už čítali, ale tiež vytvárať zoznamy diel, ktoré vám niekto odporučil a ešte si ich len plánujete kúpiť.

 

Určite sa oplatí v Goodreads vyhľadať aj vašich priateľov s podobným vkusom. Zistíte, čo majú v pláne čítať oni – a ak si od nich knihy potom požičiate, môžete ušetriť!

Amazon Kindle (Android, iOS)

Papierovej knihe sa nič nevyrovná, no napríklad do dovolenkovej batožiny si viac než dve-tri knihy rozhodne vziať nemôžete. Riešením môžu byť e-booky, ktoré si stiahnete do mobilu, tabletu alebo čítačky kníh s e-ink displejom, ako je napríklad Kindle.

Aplikácia Amazon Kindle je zároveň tým najlepším miestom, kde si e-knihy môžete kupovať – chcete sa k nim totiž dostať legálne a autorov aj náležite podporiť. Databáza Amazonu má dnes vyše 48 miliónov kníh a hoci väčšina bude v angličtine, tým jazykovo zdatnejším to rozhodne nevadí. 

 

Ak predsa len chcete čítať úplne zadarmo, skúste e-booky hľadať na známom Gutenberg Project. Slovenské diela spisovateľov, o ktorých sme sa učili aj v škole, zas nájdete zdigitalizované v Zlatom fonde SME. Je ich tam až 2 413, ktoré môžu byť bezplatné, pretože sa na ne po rokoch už nevzťahujú autorské práva.  

Pocket (Android, iOS)

 

Ak nemáte čas alebo chuť čítať knihy, nevadí. Informácie dnes môžete nasávať aj z internetu. Stačí si namiesto bulváru vybrať noviny či online magazíny. 

 

Pocket slúži na to, aby vám články, ktoré si chcete prečítať neskôr, uložil, odstránil z nich reklamy, zbytočnú grafiku a nechal len text, na ktorý sa môžete sústrediť, keď budete chcieť.

 

Do internetového prehliadača si môžete pridať aj rozšírenie, ktoré vám články uloží na prečítanie neskôr stlačením jedného tlačidla. 

Headway (Android, iOS), Blinkist (Android, iOS)

Čo by ste povedali na to, keby existoval Netflix na knihy? A nemuseli by ste ich ani čítať, pretože by sa dali počúvať ako súhrn v priebehu 15 minút?

Presne to ponúkajú aplikácie Headway alebo Blinkist. Špeciálne vybrané tituly sú zamerané najmä na osobný rozvoj, motiváciu či lepšie sústredenie a pracovné výkony. 

 

A predplatné je naozaj lacnejšie ako spomínaný Netflix.

Aby ste aj vďaka týmto appkám mohli čítať, počúvať a nasávať informácie, čo vám oči a uši stačia, 4ka má pre každého študenta od 6 do 26 rokov nový paušál SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE, s ktorým dostane až 20 GB dát v SR (z toho 10,45 GB pre dátovanie v EÚ) len za 10 eur na 30 dní a k tomu ešte 50 minút na volania alebo SMS-iek v celej EÚ. 

 

Lacnejšia verzia SLOBODY pre MLADÝCH stojí len 4 eurá na 30 dní a obsahuje 4 GB dát a 50 min/SMS v EÚ. Paušál si aktivuješ jednoducho v appke Moja 4ka. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.