Hlavnou vždy v oblakoch? S týmito appkami sa môžeš cítiť ako pilot

Od leteckých simulátorov po letový radar - tieto appky sú ako stvorené pre milovníkov letectva.

12.04.2024

Lietanie ľudstvo fascinovalo prakticky odjakživa. Ide o štatisticky najbezpečnejšiu formu cestovania, ktorá nás v priebehu pár hodín dokáže prepraviť prakticky kamkoľvek na svete. Stať sa však profesionálnym pilotom je však poriadne časovo aj finančne nákladné.

Stať sa pilotom či spoznávať všetko ohľadom lietania a lietadiel však môžete aspoň vďaka svojmu mobilu a tým správnym hrám a aplikáciám. 

Flightradar24 (Android, iOS)


Keď sa za jasného počasia pozriete na oblohu, pravdepodobne uvidíte aspoň jedno lietadlo aj s charakterickou čiarou skondenzovanej vlhkosti od jeho krídel (nie, naozaj nejde o chemtrails). 

 

Ak ste si niekedy hovorili, odkiaľ kam asi letí a o aký stroj presne ide, táto aplikácia vám dá presnú odpoveď. Vďaka mape okamžite nájdete lietadlo presne nad vašou hlavou aj s detailnými informáciami.

Aplikácia sa hodí, aj keď niekoho plánujete ísť čakať na letisko, ľahko totiž zistíte, či má jeho let meškanie, alebo nie. 

Staňte sa vedúcim letovej prevádzky 

 

Práca letového dispečera je jednou z najstresujúcejších vôbec a vyžaduje maximálne sústredenie. Na zemi aj nad hlavou máte v jednom čase desiatky lietadiel, ktoré chcú pristávať alebo štartovať čím skôr a za žiadnu cenu sa ich dráhy nesmú pretnúť – inak budete mať na svedomí pokojne aj stovky životov. 

 

Reálny stres vám žiadna hra len tak nepriblíži, no zrelaxovať sa môžete napríklad pri hre Planes Control (ATC) (Android, iOS), kde cestu lietadlám stačí nakresliť pohybom prsta. Počítajte však s tým, že nie každý stroj letí rovnako rýchlo.

Ak sa z veže túžite presunúť skôr na riadenie pozemnej prevádzky, skúste si stiahnuť skôr mobilnú hru Airport Control 2 (Android, iOS). Tu bude vašou úlohou dostať lietadlo na správny terminál a po výmene pasažierov ho zas nasmerovať na runway. 

 

 

Svoju mobilnú hru - manažmentovku má dokonca aj pražské letisko. V obchodoch ju hľadajte pod názvom Airport PRG (Android, iOS).

Usadnite priamo do kokpitu

 

Svätým grálom virtuálneho lietania je Microsoft Flight Simulator, ktorý si však zahráte, len ak vlastníte počítač alebo Xbox.

Existuje však množstvo alternatív priamo pre mobily. Vyskúšať môžete napríklad X-Plane Flight Simulator (Android, iOS) alebo Airplane Flight Simulator (Android).  

Aby bolo lietanie bezpečné, civilné letectvo je zviazané množstvom nariadení a pravidiel. Ak si chcete užiť trochu viac zábavy aj pár lietadiel skôr z oblohy dostať, siahnuť môźete po bojových simulátoroch.

 

Dobrou voľbou bude Wing of Heroes (Android, iOS), kde dostanete na výber množstvo ikonických lietadiel nielen z druhej svetovej vojny a užijete si poriadny “dogfight” s ostatnými stíhacími pilotmi.

 

 

Trochu arkádovejším, ale na duhej strane oveľa prepracovanejším je ACE Fighter: Modern Air Combat (Android, iOS) s aktuálnymi stíhačkami 21. storočia. Hrať ho môžete dokonca aj online s niektorým z vašich priateľov. 

Všetky tieto hry si môžete vyskúšať vďaka paušálu SLOBODA DÁTA, ktorý vám dá neobmedzené dáta v celej SR. S novou SIM kartou ho pri nákupe v našom e-shope môžete mať už za 4 eurá na 30 dní. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.