Bez týchto žien by si nemal mobil! 6 vynálezkýň, ktoré si zaslúžia tvoj obdiv

Bez ich nápadov by internet, smartfóny a mobilné aplikácie neboli také, aké sú dnes.

11.03.2024

Na Medzinárodný deň žien si zvykneme spomínať na všetky ženy v našom okolí. Obdiv si však zaslúžia aj tie, ktoré sa v minulosti či súčasnosti podieľali na technických vynálezoch alebo riešeniach, ktoré spríjemňujú náš každodenný život. 
 

Vždy, keď vytiahneš z vrecka mobil, môžeš si spomenúť aj na Hedy Lamarr. Pôvodom Rakúšanka sa preslávila najmä na striebornom plátne a svoju hviezdu má aj na slávnom hollywoodskom Chodníku slávy. Počas 2. svetovej vojny však spolu s hudobným skladateľom Georgeom Antheilom vynašli rádiový navigačný systém pre spojenecké torpéda. Aby bol chránený pred rušením, využíval tzv. frekvenčné skoky. Rovnaký systém sa tak stal predchodcom dnešných technológií ako sú Bluetooth a Wi-Fi.

  

A hoci Bluetooth nešokuje rýchlosťou prenosu, dodnes ho denno-denne používame na pripájanie slúchadiel pri počúvaní hudby či smart hodiniek a náramkov, ktoré s našim telefónom komunikujú. Podobné je to aj s Wi-Fi, bez ktorej by sa si doma k internetu stále pripájal len otravným káblom. 

Grace Hopperová, známa aj ako Grace Hopper, zas bola významnou postavou v oblasti počítačovej vedy a programovania. Počas 2. svetovej vojny pracovala na počítači Harvard Mark I, ktorý spracovával všetky dôležité výpočty pre americkú armádu a stala sa jednou z vôbec prvých programátoriek tohto obrovského elektromechanického počítača. Jej poznatky tak viedli k vytvoreniu prvých nezávislých programovacích jazykov, teda kódu, ktorý nemusí byť spojený len s jedným konkrétnym zariadením. 

 

Práve programovaniu dnes vďačíme aj za možnosť spúšťať stovky mobilných aplikácií, ktoré vývojári pre Android a iOS napísali napríklad v jazykoch Swift či Java. 

Veľké ženy zohrávajú v technológiách svoju úlohu aj dnes

 

Ženy sú s technológiami pevne spojené aj v 21. storočí. Až do minulého roka bola šéfkou YouTube Susan Wojcicki, ktorá za 9 rokov urobila z malého videoportálu svetoznámu platformu. Na YouTube každý deň pribudne 3,7 milióna nových videí, alebo ak chceš 271 330 hodín nového obsahu. 

 

Magazín Forbes ju menoval najsilnejšou ženou na svetovom internete a Adweek zas najvplyvnejšou ženou vo svete reklamy, pretože práve vďaka nej si na svoje živobytie zarábajú milióny influencerov a YouTuberov u nás, ale aj na celom svete. 

Wikimedia / Anthony Quintano

 

Lisa Su je zas meno, ktorú poznajú najmä všetci hráči počítačových hier. Je totiž šéfkou globálneho technologického giganta AMD. AMD spolu s Nvidiou aktuálne kraľujú svetu grafických kariet a iného hardvéru, ale aj umelej inteligencie, ktorá sa stáva tou najdôležitejšou témou vo svete IT. 

 

Su bola jednou z prvých výskumníčok, ktoré skúmali technológiu ukladania tranzistorov na seba, vďaka čomu je možné zvyšovať výkon a energetickú účinnosť dnešných počítačov, mobilov ale aj inej výpočtovej techniky. 

Keď sa povie Facebook, väčšina z nás si okamžite vybaví tvár Marka Zuckerberga. Dlhé roky však v čele firmy Meta pôsobila aj Sheryl Sandberg a aj ona prispela k tomu, že Meta dnes vďaka Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a čoraz viac aj nástupu v oblasti virtuálnej reality a Metaverse ovláda podstatnú časť svetového internetu. 

No a čo aplikácie? Lidiane Jonesová je hneď za niekoľkými, ktoré možno používaš aj ty. Pracovala pre Apple, v Microsofte mala na starosti vývoj aplikácie Excel a vo firme Sonos vývoj známych reproduktorov. Jej meno sa však spája aj s biznis aplikáciou Slack a alebo zoznamkou Bumble, ktorá svet zoznamovania otočila naopak – ženy tu musia mužom písať ako prvé.  

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.