K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Bežecké a športové aplikácie, s ktorými sa v lete dostanete do formy

Leto je v plnom prúde a s ním aj častejšie cyklovýlety, túry a bežecké tréningy. Je jedno, či sa hýbete len pre radosť alebo plánujete posúvať svoje osobné rekordy. Správne mobilné aplikácie pomôžu dostať sa do formy každému. Niektorí si vďaka nim nájdu tie najpopulárnejšie a najkrajšie chodníky v okolí, iní ocenia dôsledné hlásenie medzičasov v porovnaní s posledným výjazdom.

Vyberte si teda vhodný držiak na riadidlá alebo puzdro s uchytením na rameno, vložte do nich svoj smartfón a vyskúšajte niektorú z týchto aplikácií.

Endomondo

Endomondo je ako švajčiarsky nôž pre každého milovníka športov. Beh, chôdza, cyklistika, lyžovanie, plávanie, kolieskové korčule a množstvo iných - táto aplikácia ich obslúži úplne všetky. Základom je samozrejme meranie času a presné sledovanie polohy podľa GPS, aby ste si doma mohli vašu trasu skontrolovať na prehľadných mapách.

Prehrabávať sa však môžete aj štatistikami ako týždenný počet kilometrov, spálané kalórie či priemerné tempo. To si môžete nastaviť už pred tréningom, takže vás mobil upozorní notifikáciou, ak ste daný kilometer prestrelili, alebo naopak odbehli príliš pomaly.

Endomondo

Strava

Táto americká aplikácia je na tom funkčne podobne, hoci sa zameriava najmä na bežcov. Jej najzaujímavejším prvkom sú takzvané tepelné mapy (heatmapy). Nezobrazujú lokality, kde sa najviac potíte, aj keď vlastne teoreticky áno.

Strava totiž zbiera údaje od všetkých používateľov a najintenzívnejšia farba na mape zobrazí, ktoré miesta sú v danej lokalite medzi miestnymi športovcami najpopulárnejšie. Aj stovky kilometrov od domova tak ľahko nájdete cestičky, ktoré budú pre váš tréning tie najideálnejšie. Pravdepodobne na nich uvidíte kolegov, ktorí budú mať túto apku vo vrecku spustenú tiež.

Strava sa vďaka tejto vlastnosti dostala do článkov mnohých technologických webov. Ukázalo sa totiž, že ju využívajú aj mnohí vojaci slúžiaci v Afganistane, Iraku a ďalších lokalitách, ktoré práve na Google mapách jasne vyznačené mať nechcete. Aj neskúsené oko rýchlo pochopilo, že tu sa nachádzajú aktívne vojenské základne so stovkami členov. Samozrejme, odosielanie údajov do heatmapy je možné ľahko vypnúť.

Strava

Nike+ Running Club

Niečo navyše ponúka tiež aplikácia od známeho výrobcu športového oblečenia a tenisiek. Meranie odbehnutých kilometrov je totiž len jednou stranou mince každého amatérskeho či profesionálneho športovca. Nemenej dôležitá je pravidelnosť a samotná tvorba tréningového plánu.

NRC sľubije, že funkcia Nike+ Coach vám na základe zadaných cieľov a aktuálnej fyzickej formy takýto denníček automaticky pripraví. Potom sa ho stačí už len držať a naozaj vybehnúť...

Nike Running Club

Drobnosti navyše - mobilný rýchlomer, kalkulačka a mapy

Letné tréningy vám môžu spríjemniť aj oveľa subtílnejšie aplikácie. Bike Computer môžete používať vo vhodnom držiaku namiesto cyklopočítača, len si dávajte pozor na nešťastné pády, ktoré by si mohol odniesť displej vášho mobilu.

Running Calculator zas poslúži ako regulátor tempa - nastavíte si želaný výsledný čas behu na 5 km, maratónu či pol maratónu a on vám vyráta ideálne tempo na jeden kilometer.

Svoju aplikáciu pre Android a iOS má aj server Cyklomapy.sk. Ako názov napovedá, pomôže vám s vyhľadaním najlepšej trasy pre výlet na vašom dvojkolesovom tátošovi.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google