K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Majte svoj telefón pod kontrolou a zatočte s otravnými notifikáciami

Výskumy potvrdzujú, že svoje smartfóny používame čoraz viac. Počas dňa na nás obrazovky mobilov svietia v súčte aj niekoľko hodín.

Upozornenia na nové e-maily či správy od priateľov na Facebook Messengeri môžu byť užitočné, no množstvo ďalších aplikácií obrazovku vášho mobilu rozsvecuje zbytočne. Ak telefón vyťahujete z vrecka po každom pípnutí či zavibrovaní, koledujete si o problémy so sústredením, zhoršenie vašej efektivity v práci a nelichotivú nálepku "Ten, čo stále pozerá na malú obrazovku" od vašich priateľov.

Pár jednoduchých krokov vám pomôže obmedziť množstvo zobrazovaných notifikácií na uzamykacej obrazovke a získať viac času na to, čo skutočne chcete.

1. Obmedzte interval sťahovania nových e-mailov. Zrejme naozaj nie je nutné, aby každý nový e-mail oznamovala nová a nová bublinka v notifikačnom centre spolu s pípnutím. Väčšinu z nich pravdepodobne aj tak vyriešite až naspäť v kancelárii.

Predĺžte interval na 1 hodinu, prípadne nové upozornenia úplne zrušte a na iPhonoch ponechajte iba odznak s číslom označujúcim počet neprečítaných správ.

Gmail pre Andoid

2. Nechajte povolené iba notifikácie od skutočných ľudí. Skupina vývojárov združených okolo portálu timewellspent.io odporúča ponechať aktívne iba upozornenia z WhatsAppu, Facebook Messengera, Viberu či Skype. Teda aplikácií, kde chatujete so svojimi priateľmi.

Upozornenia na každý jeden lajk pod fotkou na Instagame vás vraj budú nútiť znova a znova otvárať celú aplikáciu, pričom pravdepodobne nezostane iba pri krátkej kontrole. Zrejme opäť prebehnete zoznam všetkých noviniek na celej časovej osi, že?

3. Vyčistite si plochu domácej obrazovky. Pokiaľ sa vždy po odblokovaní telefónu budete pozerať na ikony všetkých sociálnych sietí, budete ich aj otvárať a strácať s nimi čas. Skúste sa ich zbaviť. Nemusíte ich rovno odinštalovať. Možno postačí odstrániť ich aplikácie z prvej strany na základnej obrazovke.

Ak sa už skutočne budete chcieť pochváliť novou profilovkou alebo fotkami z dovolenky, nájdite Facebook v menu alebo cez fulltextové vyhľadávanie

Android domáca obrazovka

4. Vyhraďte si čas úplne bez mobilu. Môže to byť víkend alebo každý deň po 22:00. Začnite aspoň s pravidlom, že smartfón nepatrí do spálne a nabíjajte ho v inej miestnosti. Radšej si za pár eur kúpte klasický budík.

Silné svetlo z displejov môže narušovať váš spánok a vy sa budete budiť ospalí a mrzutí. Cez noc vám nič neutečie a ranné správy skontrolujete cestou do práce alebo pri pití prvej kávy.

Jas displeja mobilu

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google