K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

GPS navigácia zadarmo: budú vám stačiť aj bezplatné aplikácie?

GPS je už niekoľko rokov bežnou súčasťou aj tých najlacnejších smartfónov. Takýto čip a množstvo satelitov okolo Zeme vášmu mobilu vždy presne prezradia, kde sa práve nachádzate. Spolu s tou správnou aplikáciou potom nájdete každú adresu, najlepšiu cestu autom alebo turistický chodník hlboko v lese. A najlepšie je, že existujú aj navigácie zadarmo!

V obchodoch Google Play alebo App Store dnes už totiž nájdete desiatky navigačných aplikácií a programov, ktorých stiahnutie nestojí ani cent. Často sú navyše kvalitnejšie ako tie platené alebo dokonca oficiálne samostatné GPS zariadenia, aké sme kedysi upevňovali na predné sklo v aute.

Google Maps

V smartfónoch s Androidom ide prakticky o povinnú výbavu a Mapy od Googlu v nich nájdete nainštalované už po prvom spustení. Po spustení nájdu vašu aktuálnu polohu a po zadaní údajov do vyhľadávacieho poľa aj akúkoľvek ulicu, číslo domu alebo pobočku obľúbeného obchodného reťazca.

To by však stále bola len polovica práce. Vás určite zaujíma aj presná trasa z bodu A do bodu B. Tú v rámci Google Maps spoľahlivo nájdete pre pohyb pešo, autom, alebo najnovšie aj prostredníctvom MHD v najväčších slovenských mestách.

Google Maps

Waze

Bezplatná navigácia Waze je pôvodom z Izraela, ale tisícky používateľov a veľkú komunitu si našla aj na Slovensku. Tá je zároveň aj hlavnou výhodou oproti Google Mapám – ak ju chcete využívať na navigáciu v aute.

Každý, kto ju používa totiž neustále odosiela informácie o svojej aktuálnej polohe a rýchlosti. Softvér potom veľmi presne odhadne hustotu premávky a vás do cieľa navedie buď tou najkratšou alebo najrýchlejšou trasou. A kolónam sa elegantne vyhnete.

Bonusom navyše sú okamžité hlásenia upozorňujúce na policajné hliadky, odstavené vozidlá, poľadovicu alebo iné nebezpečenstvo. S týmto klasická navigácia jednoducho nemôže držať krok.

Navigácia Waze

Mapy.cz

Táto navigácia zadarmo zo susednej Českej republiky sa očividne inšpirovala vo svojom konkurentovi od Googlu. Základné funkcie pre navigovanie pešo, autom alebo na bicykli sú v apke Mapy.cz takmer rovnaké.

Pre našinca však budú zaujímavé najmä turistické mapy s chodníčkami v Tatrách alebo Malej a Veľkej Fatre. Výborná je aj funkcia stopára, ktorá vám celý výlet uloží kilometer po kilometri. Ľahko si tak usporiadate svoje obľúbené túry alebo cyklistické trasy, na ktoré sa ešte budete chcieť vrátiť.

Mapy.cz

Mapy.cz a Google Maps dokážu fungovať aj offline. Lokalitu, v ktorej chcete vyhľadávať, si jednoducho označíte a stiahnete ešte doma.

Pre prácu s odchodmi MHD či rýchlejšie načítanie polohy odporúčame nechať vaše dátové pripojenie zapnuté. Waze ho zasa potrebuje na prijímanie informácií od ostatných vodičov.

A aby vám navigácia zadarmo mohla fungovať tak, ako sa patrí, môžete u nás vybrať lacný internet do mobilu už od 2 eur a niektorý z mimoriadne výhodných mobilných paušálov TO.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google