K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

Odchody spojov MHD v slovenských mestách už ponúkajú aj Google Maps

Vyhľadať v Google Maps spojenie z bodu A do bodu B autom alebo pešo, bolo vždy pomerne jednoduché. Problémy nastali pri využívaní mestskej hromadnej dopravy. Najbližšie zastávky ste si museli vyhľadať sami a po trasách liniek pátrať na webe prepravcu alebo informačných tabuliach.

Dopravné podniky v štyroch slovenských mestách však už s Googlom spolupracujú a okrem zoznamov zastávok či liniek internetovému gigantovi poskytujú aj údaje o presnom čase odchodov jednotlivých spojov. Funkciu využijete v Bratislave, Košiciach, Žiline a Nitre.

Google Maps Bratislava

Majiteľom smartfónov tak v týchto mestách stačí otvoriť Mapy Google, zadať cieľ cesty a ako spôsob presunu vybrať mestskú hromadnú dopravu. Mobil vás bude s pomocou GPS navigovať až na najbližšiu zastávku, kde ukáže číslo najlepšieho spoja, presný čas jeho odchodu a cieľovú stanicu, na ktorej treba vystúpiť.

Algoritmus výberu trasy si môžete prispôsobiť po kliknutí na tlačidlo Možnosti. Odporúčame vybrať najlepšiu trasu alebo najmenej prestupov, ideálne s preferenciou električiek. Tie sú imúnne voči hustej doprave a zápcham.

Google Maps MHD

Vyhľadávanie trás MHD v Mapách Google využijú najmä občasní návštevníci a zahraniční turisti. Toto riešenie funguje dobre a dostatočne spoľahlivo pre všetkých, najmä ak nepoznáte presný názov zastávky pri cieľovej lokalite, no stránky dopravných podnikov alebo obľúbený web www.imhd.sk pracujú aj s aktuálnymi výlukami. iMHD.sk má svoje aplikácie pre Android aj iOS.

Alternatívou môže byť tiež populárny CG Transit. Hoci je platený, dokáže kombinovať MHD spolu s medzimestskými spojmi a vlakmi naprieč Slovenskom a Českou republikou.

Vďaka 4ke už kvôli lístku na MHD nemusíte nosiť drobné. V Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove, Trnave a Nitre je pohodlnejšia jeho kúpa cez SMS.  

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google