Štyri jednotky? Máme pre vás tipy na naozaj silné heslo

Stále používate jednoduché heslá, alebo dokonca všade jedno rovnaké? Koledujete si o veľké problémy.

30.11.2022

Hackol vám niekto mobil, počítač alebo účty na sociálnych sieťach? Máme pre vás zlé správy – pravdepodobne si za to môžete sami, pretože vaše heslo nebolo dostatočne “silné”

To, že v tom nie ste sami a ročne je hacknutých takmer milión používateľov po celom svete, vás v prípade úniku citlivých dát, fotografií alebo dokonca zneužití vášho bankového konta, asi príliš nerozveselí. 

Spoločnosť NordPass, ktorá sa zaoberá práve bezpečným uchovávaním hesiel, zverejnila rebríček, ktorý ukazuje, aké heslá sú medzi Slovákmi najpopulárnejšie – a vedzte, že IT špecialisti si pri ňom trhajú vlasy. 

1, 2, 3, 4, 5, vybielim ti účet, kým sa k PC vrátiš späť

Už prvá 15-tka ukazuje všetko, čomu by ste sa pri tvorbe hesiel mali vyhnúť. Absolútne najpoužívanejšie slovenské heslo je “123456”, ktoré prípadní hackeri prelomia za menej než jednu sekundu.

Ak ich váš účet zaujme, nemusia ho ani ťukať do klávesnice, využijú totiž softvér, ktorý heslá “háda” a automaticky skúša tzv. hrubou silou (brute-force). 

Najčastejšie heslá

Hneď v závese sú u Slovákov kratšie alebo dlhšie číselné kombinácie ako 12345678 alebo “šesť núl” – mimochodom, nič podobné by ste nemali používať ani ako PIN kód v mobile, ktorý dnes drží ešte viac dôverných informácií a záberov než počítač. 

Slováci vo veľkom používajú aj krstné mená, dátumy narodenia či mená domácich maznáčikov alebo nadávky.

Nič z toho nie je vôbec bezpečné. Pamätajte na to, že do vášho mobilu sa možno ako prvý nebude chcieť dostať pravoverný hacker, ale niekto oveľa bližší, napríklad kolega alebo člen rodiny, ak si svoje zariadenie zabudnete na stole. Tieto veci vyskúša ako prvé.

Ani osobné konverzácie v Messengeri či fotografie v albumoch určite nie sú niečo, čo chcete ukazovať naozaj komukoľvek. 

Prečo je dôležité čo najsilnešie heslo? 

Nečelíte len hackerom, ale v prípade straty mobilu či notebooku aj nekalým úmyslom prípadných “nálezcov”. 

Najviac by ste si mali chrániť prístup do samotného operačného systému a hneď po ňom heslo do najpoužívanejšej e-mailovej schránky. Ak sa totiž ktokoľvek dostane k vášmu Gmailu alebo iCloudu, je koniec. Na ľubovoľnej stránke, kde ste registrovaní rovnakou adresou, totiž môže heslo zresetovať v pošte získať link na vytvorenie nového. 

Prakticky vám tak dokáže vybieliť ľubovoľný počet účtov na rôznych weboch alebo sociálnych sieťach úplne rovnako, ako keby ste mali všade rovnaké heslo. 

Najlepšie heslo

Zásady, ktoré by ste mali dodržiavať pri výbere hesla

  • Nikdy nepoužívajte rovnaké heslo pre viac služieb. Pre každý web či sociálnu sieť si vytvorte vlastné, unikátne
  • Heslá by ste mali pravidelne meniť, ideálne každých pár mesiacov. Ochránite sa tak aj v prípade, že by sa k vášmu účtu náhodou niekto dostal.
  • Na weboch alebo v appkách, ktoré to umožňujú, občas skontrolujte aj zoznam prihlásených zariadení a softvéru, ktorý má k vašim dátam pridelený prístup.
  • Samotné heslo by malo byť kombináciou malých a veľkých písmen, číslic a ideálne aj špeciálnych znakov, navyše dostatočne dlhé. Napríklad sah7-9+@JKKP” alebo “aksk-9808-ABBHG/-saUNh
  • Samozrejme, takéto heslá si nikto nemá šancu zapamätať. To však nie je ani ich cieľom. Dlhé a komplikované heslo by špeciálne programy lámali aj niekoľko hodín, práve preto sú považované za bezpečné.

Na uloženie hesiel môžete použiť softvér, ktorý ich na weboch alebo v aplikáciách vyplní za vás aj bez toho, aby ste si ich pamätali. Skúsiť môžete Kľúčenku v iOS a macOS, riešenie v operačnom systéme Android, LastPass, NordPass alebo KeyPass. 

Prístup do týchto aplikácií ochránite jediným dostatočne silným heslom, ktoré pravidelne meníte, alebo dokonca odtlačkom prsta či skenom vašej tváre na mobiloch. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.