Chodíte spať s mobilom v ruke? Silné svetlo displeja môže škodiť

Obrazovky sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Pozeráme sa na televízory, počítače, tablety aj mobily. Pred obrazovkami trávime niekoľko hodín denne v práci aj doma. Rozličné výskumy však naznačujú, že silné svetlo z displejov môže narušovať pokojný spánok.

31.01.2017

Obrazovky sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Pozeráme sa na televízory, počítače, tablety aj mobily. Pred obrazovkami trávime niekoľko hodín denne v práci aj doma. Rozličné výskumy však naznačujú, že silné svetlo z displejov môže narušovať pokojný spánok.

Kľúčom k dobrému spánku je hormón melatonín, ktorý povie telu, kedy má ísť spať. Tvorí sa v mozgu a nášmu telu napomáha orientovať sa v denných cykloch. V noci ho vyprodukujeme 8 až 10-násobne viac než cez deň. Jeho tvorba v neskorších hodinách s nástupom tmy stúpa a spolu s ňou aj naša ospalosť. Preto sa melatonín nazýva aj hormónom spánku.

Určite to vnímate aj sami. V zimných mesiacoch sa cítite ospalými a keď Slnko zapadá už v čase, kedy odchádzate z práce, najradšej by ste zamierili rovno do postele. Naopak, ráno vám pomôže prebrať sa odostretie závesov alebo aspoň rozsvietenie lampy v izbe. Rovnako nepopierateľný je aj účinok umelého osvetlenia. Vedci sa domnievajú, že displeje počítačov a mobilov pôsobia na organizmus úplne rovnako ako denné svetlo.

Preto, ak sa pozeráte do zdroja silného svetla tesne pred spaním, môže sa vám tvorba melatonínu narušovať a viesť k problémom. V lepšom prípade budete v posteli do stropu hľadieť o niekoľko minút dlhšie, v tom horšom sa môžete prehadzovať celú noc. Zobudíte sa unavení, podráždení a bez nálady.

Na vine má byť hlavne modrá zložka svetla, ktorú vyžaruje aj displej telefónu. Výrobcovia mobilných zariadení sa preto snažia prinášať funkcie, ktoré potlačia silné podsvietenie displeja a odfiltrujú nepríjemné modré svetlo. Vo vašom smartfóne môžete nájsť tieto funkcie pomenované ako Nočný režim, Modrý filter alebo nastavenie Teploty farieb. Často sa dokážu zapínať automaticky, napríklad po 22. hodine. Ráno sa zas vypnú, aby ste fotografie a videá na displeji videli tak, ako ich autor pôvodne zamýšľal.

V iPhonoch a iPadoch ponúka Apple režim Night Shift. Zapína sa tlačidlom v spodnej lište. V nastaveniach displeja a jasu môžete regulovať jeho intenzitu alebo vybrať časy, kedy ho má zariadenie aktivovať automaticky.

 

Ak máte v mobile najnovší Android 7.0 Nougat, medzi rýchlymi prepínačmi pre Wi-Fi, GPS či mobilné dáta by ste mali nájsť tlačidlo Nočný režim. V prípade starších verzií závisí jeho prítomnosť len od podpory funkcie výrobcom. Funkciu by ste však mali nájsť v niektorých Lenovách či Samsungoch.

Že váš smartfón nič podobné neponúka? Ešte stále môžete zamieriť do obchodu Google Play a stiahnuť si niektorú z aplikácií tretích strán. Pravdepodobne najznámejšou je Twilight. Mala by fungovať na väčšine Androidov. Ďalšou alternatívou je aj jednoduchá aplikácia Midnight (Night Mode).

Najlepším riešením na dobrý spánok však zrejme bude elektroniku odložiť úplne a radšej si pred spaním prečítať dobrú knihu. Prajeme pokojný spánok.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.
© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.