K novému mobilu zľava až 210€! Objednaj so SLOBODOU+ alebo SLOBODOU DÁTA a ušetri so 4kou.

iPhone vracia úder: iOS 12 od Applu zrýchli aj staré mobily

Apple ide výrobcom smartfónov príkladom a novej verzie operačného systému sa okrem majiteľov najnovšieho iPhone 8, 8 Plus a iPhone X dočkajú aj tí, ktorí svoj mobil nepotrebujú vymienať každé dva roky – podpora iOS 12 totiž bude siahať až po iPhone 5S, predstavený ešte v roku 2013.

Ústredným slovom aktualizácie má byť rýchlosť. Gigant s nahryznutým jablkom v logu sľubuje dvojnásobné zrýchlenie spúšťania aplikácií, o polovicu kratší čas potrebný pre zobrazenie klávesnice a všetkých dovolenkárov túžiacich po zachytení momentiek poteší 70 % úspora pri čakaní na štart fotoaparátu.

iOS 12 na iPhone

(obr: Apple.com)

Na výrazné zmeny dizajnu podľa vývojárov nie je dôvod. Používateľa tak po odomknutí naďalej privíta stará známa mriežka ikon aplikácií a mobilných hier, bez možnosti jej narušenia widgetmi. Tie zostanú na svojom mieste ako ďalšia obrazovka vľavo.

Zbohom otravným notifikáciám

Apple však plánuje zatočiť s otravnou záplavou notifikácií. Namiesto neprehľadného mora sa teraz budú môcť automaticky zoraďovať do kategórií podľa svojho zdroja. Správy z Messengera vás tak privítajú v jednom balíku, pripomienky z kalendára, Twitteru či iných služieb v ďalších, hneď pod nimi.

Vtipné je, že takéto zoradenie už iPhony podporovali. Starší iOS 10 však k veľkej nevôli časti používateľov hlásenia začal zobrazovať striktne chronologicky.

iOS 12 na iPhone(obr: Apple.com)

Stlačenie notifikácií na uzamykacej obrazovke zobrazí ďalšie možnosti – napríklad ich obmedzenie či úplné vypnutie. Raz-dva si tak spravíte poriadok v appkách, ktoré už nepoužívate, no stále prosia o vašu pozornosť.

Ticho doma, na poradách či v škole

Súčasné iPhony majú okrem mechanického prepínača naboku, ktorý okamžite vypne všetky zvuky, aj režim Nerušiť. Podľa výrobcu ho však majitelia nevyužívajú príliš často.

V iOS 12 preto bude inteligentnejší a pomôže vám zostať v kľude automaticky – napríklad počas trvania udalostí uložených v kalendári, alebo ak zistí, že ste prišli do konkrétnej lokality – do školy, práce alebo domov k rodine, kde si pozornosť namiesto malého displeja zaslúžia len vaši blízki.

Vylepšení sa dočká tiež hlasová asistentka Siri. Tá sa síce stále nenaučila po slovensky, no umožní vám vytvoriť si vlastné skratky v novej aplikácii Shortcuts. Hláška “Good morning Siri” môže spustiť hudobný prehrávač, či nastaviť navigáciu s najkratšou cestou do práce.

Koniec bezcieľnemu skrolovaniu sociálnych sietí – aj u detí

Najväčšiu pozornosť na seba určite strhne nový spôsob sledovania toho, ako budete svoj smartfón s iOS 12 používať. To, že časť z nás mobil jednoducho nepustí z ruky, je nepochybné.

Ak máte pocit, že na Instagrame, Facebooku či v ľubovoľnej inej aplikácii trávite až príliš veľa času, dostanete príležitosť si ju jednoducho obmedziť. Napríklad na hodinu denne.

Po 60 minútach sa už namiesto aplikácie zobrazí len upozornenie, že vás limit vypršal a mali by ste sa venovať niečomu inému. Prehľadné grafy vám tiež pomôžu zistiť, čo je práve ten váš najväčší žrút času.

iOS 12 na iPhone(obr: Apple.com)

Že sa dokážete kontrolovať aj sami a takéhoto pomocníka nepotrebujete? Funkcia Screen Time v iOS 12 ale nemusí byť určená len vám. Rodičia totiž uvidia aj štatistiky využívania smartfónov svojich detí. A tu už možnosť obmedziť hranie hier či chatovanie v časoch, kedy sa majú učiť alebo spať, naozaj začne dávať zmysel.

Zdielať článok:

Facebook Twitter Google